Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσπάθεια δημιουργίας «πελατείας»...

Οταν εμπορευματοποιείς τον πολιτισμό ...ε, πρέπει να βρεις και «πελάτες». Αυτή τη «λογική» θέλει η ΕΕ να αποδεχθούν οι καλλιτέχνες με συνέδρια, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (15-17/10) για τη ...«διεύρυνση του ακροατηρίου» στον πολιτιστικό τομέα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η «διεύρυνση του ακροατηρίου θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των σχεδίων που θα λάβουν υποστήριξη από το προτεινόμενο ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ», που θα ενισχύει τα υφιστάμενα προγράμματα «Πολιτισμός» και «MEDIA» (κινηματογράφος) και θα προσφέρει ένα πρόγραμμα εγγύησης δανείων για την υποστήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης των ΜΜΕ (σ.σ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων) στους τομείς του πολιτισμού. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», πρόγραμμα «επιτομή» των σχεδιασμών της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και μετατροπή των δημιουργών σε «επιχειρηματίες» - πελάτες των τραπεζών.

Η αρμόδια επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να φέρουμε το κοινό κοντά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για να προστατέψουμε την πολυμορφία» και ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες και άλλους επαγγελματίες να προσεγγίσουν νέα ακροατήρια, στις χώρες τους και έξω από αυτές, να επαναξιολογήσουν τη σχέση τους με υφιστάμενα ακροατήρια και να διαφοροποιήσουν ακροατήρια». Διότι «αν δεν εξετάσουμε αυτό το θέμα σοβαρά κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε την πολιτιστική μας πολυμορφία και τα οφέλη που έχει αυτή για την οικονομία και την κοινωνική ενσωμάτωση»! Δηλαδή, τα μονοπώλια θέλουν να διαμορφώσουν τις συνειδήσεις των λαών - «ακροατηρίων» με ό,τι αυτά εννοούν ως «πολιτισμό», ώστε να παίξει το ρόλο του στον καπιταλισμό: Το ρόλο της χειραγώγησης της συνείδησης, παράλληλα με μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι το παραπάνω συνέδριο έγινε λίγο μετά τις 26/9/2012, οπότε η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική «ώθηση στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας για την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση στην ΕΕ». Δηλαδή ένα εξειδικευμένο, στον πολιτιστικό τομέα, «σύμφωνο» για την απασχόληση της ΕΕ, που περιλαμβάνει όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ