ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους

Ανακοίνωση - καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Με την επίθεση των ΜΑΤ, η κυβέρνηση προσπάθησε και πάλι να σταματήσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις του λαού της Ιερισσού που παλεύει ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής στα μονοπώλια. Η αστυνομία χτύπησε και διέλυσε με χημικά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής το απόγευμα της Κυριακής στο δάσος των Σκουριών απαιτώντας να σταματήσουν οι εργασίες καταστροφής του δάσους από την πολυεθνική «Ελληνικός Χρυσός» που θέλει να βάλει σε λειτουργία τη μεταλλουργία χρυσού. Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε και σε 14 συλλήψεις ατόμων ηλικίας από 18 έως 66 χρονών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χτες στα δικαστήρια Πολυγύρου προκειμένου να δικαστούν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, με τις κατηγορίες της στάσης, της αντίστασης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και για έναν από αυτούς, της απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης. Πήραν αναβολή για την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί τούς επιτέθηκαν με χημικά μέσα στο δάσος, αδιαφορώντας για την ύπαρξη μικρών παιδιών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Ιγγλέζη, κατήγγειλε ότι αστυνομικός τη χτύπησε με γκλομπ, την απώθησε βίαια και την εξύβρισε έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, όπου μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Τη νέα επιχείρηση κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής που άσκησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει τα κέρδη του. Εντείνουν την καταστολή για να τρομοκρατηθεί ο λαός, να μην αντιστέκεται. Οι εξελίξεις στις σκουριές είναι πλευρά της συνολικής αντιλαϊκής μέσα από την οποία προωθούν μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα, παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, ενώ θα καταστραφούν άλλες σε κλάδους όπως τουρισμός, αγροτοκτηνοτρόφοι κ.ά...».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Εγνατίας Οδού

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Την ανάγκη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και ο λαός της περιοχής να απαντήσουν μαζικά και οργανωμένα στην παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου «Εγνατία Οδός» σε ιδιώτες και να απαιτήσουν να καταργηθούν όλα τα διόδια και να γίνουν όλα τα έργα υποδομής λαϊκή περιουσία, σημείωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια περιοδείας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο Θ. Κωνσταντινίδης, συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας και μίλησε με τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των συζητήσεων, αν υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο, ο λαός θα κληθεί να πληρώνει έως και τριπλάσια διόδια, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτών.

Αυτό προκύπτει, καθώς τα έσοδα από τους 5 σταθμούς διοδίων σήμερα υπολογίζονται σε 35 - 40 εκατ. ευρώ και από τους 8 ΣΕΑ που σχεδιάζονται δεν θα ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, μικρό εκτιμάται ότι θα είναι το έσοδο από την εκμετάλλευση και των παρόδιων εκτάσεων της «Εγνατίας».

Την ίδια ώρα, το κόστος συντήρησης, λειτουργίας και ηλεκτροφωτισμού, υπολογίζεται περίπου στα 45-50 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

Στον ιδιώτη που θα πάρει την εκμετάλλευση της «Εγνατίας», η κυβέρνηση δίνει δώρο και τους τρεις κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν τη Βόρεια Ελλάδα με τις βαλκανικές χώρες.

Οι κάθετοι άξονες χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ με 70% με τη δέσμευση να μην υπάρχουν διόδια. Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι με την ιδιωτικοποίηση και την εγκατάσταση διοδίων θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αξιώσεις της ΕΕ για επιστροφή μέρους της χρηματοδότησης, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.

Σήμερα, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» έχει 600 εκ. ευρώ χρέη προς τις τράπεζες, γιατί επί κυβέρνησης ΝΔ, προχώρησε σε δανεισμό, προκειμένου να καλύψει το ποσό της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου. Και το δάνειο αυτό θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο ιδιώτης επιχειρηματίας.

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση. Ηδη προσπαθούν να ενημερώσουν το λαό της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποφασίσει να προσφύγουν κατά της παραχώρησης, τόσο στο ΣτΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης των αναγκαίων έργων, με κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό.

Και προέτρεψε τους εργαζόμενους να συζητήσουν την πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ανάπτυξη, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

«Σε αυτό το δρόμο οδηγούμαστε μέσα από συγκρούσεις, ανατροπές κοινωνικές και πολιτικές που δεν πρέπει να μας τρομάζουν. Η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι η πιο γρήγορη λύση για να βρεθούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτει να μην περιμένουμε να μας διώξουν από την ΕΕ, αλλά να φύγουμε εμείς. Αλλωστε, το κόστος της ένταξης και της παραμονής μας είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος της αποδέσμευσης που θα υπάρχει, επειδή θα αναπροσαρμόσεις τα γρανάζια της οικονομίας σε μια άλλη κατεύθυνση», είπε.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή του έργου

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους, είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Και χτες από νωρίς το πρωί, μαζί με τους μαθητές των σχολείων και με τη συμπαράσταση κατοίκων από τις άλλες περιοχές του δήμου, διαδήλωσαν στο χώρο, αποτρέποντας την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του. Οι κάτοικοι απαιτούν να μη γίνει ο ΣΜΑ στη συγκεκριμένη θέση, αλλά μακριά από τον οικισμό, να μη γίνει καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο του «ΤΙΤΑΝ» και να επικαιροποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά μετά από σχετική απόφαση που λήφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που έγινε προκειμένου να συζητήσει τις παραπέρα δράσεις για την υλοποίηση της απόφασης του δήμου που εναντιώνεται στη δημιουργία του ΣΜΑ.

Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προβάλλοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ο λαός να παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και να απαιτήσει διαχείριση των αποβλήτων με Εθνικό (Κεντρικό) Σχεδιασμό με χρηματοδότηση μέσω των κεντρικών δημόσιων πόρων.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να στείλουν μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος, χτες, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, ξεκίνησαν δενδροφυτεύσεις γύρω από το εργοτάξιο.

Από την άλλη μεριά, οι δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ εξακολουθούν τις πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του ΣΜΑ. Στο πλαίσιο αυτό, χτες είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποί τους, από τους 13 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, έδωσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας τα απαραίτητα έγγραφα για το υπό κατασκευήν έργο.

Εκρηξη στην πλατεία της Σπάρτης

Εκρηξη που προκλήθηκε από μηχανισμό με εκρηκτική ύλη μικρής ισχύος, που είχε τοποθετηθεί σε παρτέρι στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερες ζημιές στο χώρο. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν νεαρό άντρα να απομακρύνεται με ταχύτητα από το παρτέρι όπου μετά από λίγο σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία ουσιαστικά κούρεψε το γρασίδι σε μια διάμετρο περίπου 40 εκατοστών. Η αστυνομία, σε μια πρώτη εκτίμηση και με εμφανή διάθεση να υποβαθμίσει το περιστατικό, κάνει λόγο για έκρηξη ισχυρών κροτίδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ