ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχείς μάχες παρά τα σχέδια εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως αναμενόταν άλλωστε, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, στη Συρία, καθώς, όπως έγινε φανερό, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αλλά μόνο εκκλήσεις, οι οποίες δε δεσμεύουν κανέναν και με κανέναν τρόπο και δεν ασκούν καμία πίεση στους αντικαθεστωτικούς ούτε στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν. Ο Μπραχίμι απηύθυνε την Κυριακή, ολοκληρώνοντας τις επαφές του, έκκληση προς τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές «να προχωρήσουν σε μονομερή εκεχειρία» παραδεχόμενος ότι η έκκλησή του δε βασίζεται σε κάποιο λεπτομερές σχέδιο αλλά σε μια πρωτοβουλία. Συμπλήρωσε ότι θα επιστρέψει στη Συρία για να συνεχίσει τις προσπάθειες εφόσον υπάρχει πρόοδος ως προς την κατάπαυση πυρός στη γιορτή Αΐντ αλ Αντχα στις 26-28 Οκτώβρη.

Η συριακή ηγεσία, τόσο διά του υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, όσο και διά του Προέδρου Ασαντ, με τον οποίο τελικά ο Μπραχίμι συναντήθηκε την Κυριακή, ξεκαθάρισε, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι «ανοιχτή σε όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης». Σημειώνεται, όμως, κατηγορηματικά ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να γίνει μόνο «στη βάση του αποκλεισμού της οποιασδήποτε ξένης επέμβασης και του τερματισμού της τρομοκρατίας μέσα από τη δέσμευση των χωρών που εμπλέκονται, την υποθάλπουν, υποστηρίζουν και εξοπλίζουν τους τρομοκράτες».

Συνεργάτης του δήλωνε ότι ο Μπραχίμι ήρθε σε επαφή και με τους επικεφαλής ομάδων της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός Συρίας, οι οποίοι φέρεται, γενικά και αόριστα, να αντέδρασαν θετικά στην πρωτοβουλία για εκεχειρία.

«Να γίνει αποδεκτή από όλους η πρωτοβουλία Μπραχίμι», ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο βήμα για μια μακρόχρονη εκεχειρία και για έναρξη πολιτικής διαδικασίας με απώτερο στόχο τη δημοκρατική ανανέωση στη Συρία». Στην Τεχεράνη, η οποία επίσης έχει καλέσει σε αποδοχή της πρωτοβουλίας Μπραχίμι, έφτανε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με κύριο αντικείμενο των συζητήσεων που επρόκειτο να έχει τη Συρία.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στο μεταξύ, εντός Συρίας οι ενδείξεις κάθε άλλο παρά προς εκεχειρία μοιάζει να δείχνουν. Σκληρότατες μάχες μαίνονταν, χτες, στο Χαλέπι ενώ έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στη συνοικία αλ Σιριάν με δεκάδες τραυματίες. Μάχες σημειώνονταν και στη συνοικία Χαράστα της Δαμασκού αλλά και στα προάστια Ντούμα και Αρτούζ, ενώ ολονύκτιες συγκρούσεις σημειώνονταν στη συνοικία Ασάλι. Την Κυριακή, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πλατεία Μπαμπ Τούμπα σε χριστιανική συνοικία της παλιάς πόλης της Δαμασκού, σκοτώνοντας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ, 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 29.

Σχετική ηρεμία επικρατούσε στην τουρκο-συριακή μεθόριο, αν και το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο αργά χτες να συνεδριάσει για το θέμα. Αντίθετα, ένταση επικράτησε, χτες, στην ιορδανο-συριακή μεθόριο, όπου οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ένας Ιορδανός στρατιώτης σε ανταλλαγή πυρών με ενόπλους που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πληθαίνουν οι ένοπλες συγκρούσεις

Από τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Από τις συγκρούσεις στον Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ισχυρές δυνάμεις αναπτύσσει ο λιβανικός στρατός σε μια εμφανή προσπάθεια να αποτρέψει τον κίνδυνο να κατρακυλήσει η χώρα σε έναν νέο σεχταριστικό εμφύλιο σπαραγμό. Σε ανακοίνωσή του, προειδοποίησε ότι «θα αναλάβει δραστικά μέτρα ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες, όπου παρατηρείται αυξημένη θρησκευτική σεχταριστική ένταση, προκειμένου η δολοφονία του Ουισάμ αλ Χάσαν να μην αξιοποιηθεί για να δολοφονηθεί ολόκληρη η χώρα».

Η προειδοποίηση του στρατού έρχεται μετά από δύο 24ωρα σοβαρότατων επεισοδίων ακόμη και ανταλλαγής πυρών με οκτώ νεκρούς - δύο παιδιά - και δεκάδες τραυματίες σε διάφορα σημεία της χώρας ανάμεσα σε υποστηρικτές της λιβανικής αντιπολιτευόμενης συμμαχίας της 14ης Μάρτη, και υποστηρικτών της κυβέρνησης υπό τον σουνίτη Νατζίμπ Μικάτι, που στηρίζεται από τη σιιτική «Χεζμπολάχ» - και ορισμένες δυνάμεις Χριστιανών Μαρωνιτών. Η συμμαχία 14 Μάρτη αποτελείται, κυρίως, από υποστηρικτές του σουνιτικού κόμματος «Μέλλον» του Σάαντ Χαρίρι, στενού συνεργάτη των ιμπεριαλιστών και υποστηρικτή των συριακών αντικαθεστωτικών, και υποστηρικτές των Χριστιανών Φαλαγγιτών, των πρώην συνεργατών των Ισραηλινών εισβολέων κατά τον εμφύλιο. Η δε «Χεζμπολάχ» έχει εμμέσως ταχθεί υπέρ της συριακής ηγεσίας.

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονική βομβιστική επίθεση, της Παρασκευής, με στόχο τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, Ουισάμ αλ Χάσαν, συνεργάτη του Χαρίρι, και ιθύνοντα νου πίσω από τη συγκέντρωση στοιχείων για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Πληροφοριών, Μισέλ Σαμάρα, για συνεργασία με τη συριακή ηγεσία με στόχο την οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων στο Λίβανο. Από την επίθεση σκοτώθηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Η συμμαχία «14 Μάρτη» επέρριψε κατευθείαν την ευθύνη στη Συρία και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Μικάτι, ο οποίος την πρότεινε το Σάββατο, όταν συνάντησε τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν, αλλά δεν έγινε δεκτή, με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει και κατά την ομιλία του στην κηδεία του αλ Χάσαν την αναγκαιότητα «ενότητας».

Από το Σάββατο και πολύ περισσότερο από το τέλος της κηδείας στο κέντρο της Βηρυτού αλλά και στην Τρίπολη στο βορρά αλλεπάλληλα είναι τα επεισόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές με τους ενόπλους εκατέρωθεν, πολλές φορές, να αλωνίζουν στους δρόμους. Οπαδοί της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να φτάσουν στο κυβερνητικό μέγαρο την Κυριακή, αλλά απωθήθηκαν με δακρυγόνα και πυρά στον αέρα. Από χτες έστησαν πρόχειρο καταυλισμό, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Λίβανο, αλλά και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, και Γαλλίας επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και απηύθυναν εκκλήσεις για ηρεμία, αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς έριξε λάδι στη φωτιά και προχώρησε σε άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας ότι «είναι πιθανή η εμπλοκή της Δαμασκού στη βομβιστική επίθεση», καθώς ο Ασαντ «είναι δολοπλόκος» και ίσως «προσπαθεί να διευρύνει την εξάπλωση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ψήφισμα κατά των βάσεων στην Οκινάουα

TOKIO.--

Tην επανεξέταση της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας, την «κατάλληλη τιμωρία» των Αμερικανών πεζοναυτών φερόμενων βιαστών μίας 27χρονης γυναίκας, την αποζημίωση του θύματος και την «καλύτερη εκπαίδευση» των 26.000 Αμερικανών πεζοναυτών που υπηρετούν στο νησί ώστε να αποτραπούν παρόμοια και άλλα εγκλήματα στο μέλλον, απαίτησαν σε χτεσινό ψήφισμά τους τα μέλη της νομαρχιακής συνέλευσης του νησιού.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι από το 1972, οπότε λειτούργησαν στην Οκινάουα οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, έχουν σημειωθεί 5.747 εγκλήματα και ότι σε αρκετές περιπτώσεις η εγκληματική δραστηριότητα με πρωταγωνιστές Αμερικανούς πεζοναύτες επιδεινώνεται.

ΜΑΛΙ
Γαλλία και ΗΠΑ προετοιμάζουν τη στρατιωτική επέμβαση

ΠΑΡΙΣΙ.- Στην ανάπτυξη γαλλικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Μάλι θα προχωρήσει η Γαλλία σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ ενόψει της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης που ετοιμάζεται στο βόρειο τμήμα της δυτικοαφρικανικής χώρας από μία δύναμη-βιτρίνα 3.000 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS) με αφορμή τη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε χτες βράδυ ότι οι πτήσεις μη επανδρωμένων γαλλικών αεροσκαφών θα αρχίσουν σύντομα.

Το ίδιο 24ωρο, δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» ανέφερε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο, «εκατοντάδες ισλαμιστές από το Σουδάν και την ανατολική Σαχάρα» αναπτύχθηκαν στις βόρειες πόλεις Τιμπουκτού και Γκάο ως ενίσχυση των ένοπλων ισλαμιστών των οργανώσεων Ανσα Ντιρ και «Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ» που έχουν καταλάβει το Βόρειο Μάλι από την περασμένη άνοιξη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση εκ των έσω

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον έξι Αφγανοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στην περιοχή Γκερέσκ της επαρχίας Χελμάντ του Αφγανιστάν, μετά από επίθεση Αφγανών συναδέλφων τους. Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους την επίθεση πραγματοποίησαν δύο αξιωματικοί σε συνεννόηση, όπως υποστηρίζεται από τις Αφγανικές αρχές με «μαχητές των Ταλιμπάν». Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας αστυνομικός συνελήφθη ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις Αφγανών εναντίον συναδέλφων τους στις δυνάμεις ασφαλείας αυξάνονται διαρκώς.

Συμφωνία ΒΡ και «Rosneft»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το διοικητικό Συμβούλιο της πετρελαϊκής ΒΡ ενέκρινε τη συμφωνία ύψους 27 δισ. δολαρίων για την πώληση μεριδίου της στην κοινοπραξία TNK-BP προς τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft». Η BP θα λάβει γύρω στα 11 έως 13 δισ. δολάρια σε μετρητά και ένα μερίδιο γύρω στο 20% στη «Rosneft», αξίας τουλάχιστον 13,9 δισ. δολ. Η συναλλαγή θα καταστήσει τη BP, το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο στη «Rosneft» μετά τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ εξασφαλίζει την επιβίωση του βρετανικού ενεργειακού ομίλου στη Ρωσία για πολλές δεκαετίες και συνάμα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πετρελαϊκού κολοσσού, της «Rosneft», στη Ρωσία αλλά και παγκοσμίως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ