ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φωνή» του σήμερα και του αύριο...

Σ' ένα γεμάτο θέατρο, με ενθουσιασμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, έγινε η πρεμιέρα του έργου «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» του Μπρεχτ, που θα παίζεται από Τετάρτη μέχρι Σάββατο, στις 8 μ.μ. και Κυριακή στις στις 6 μ.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, με τον ίδιο στο ρόλο του Πούντιλα. Εκατόν δέκα πέντε σχεδόν χρόνια από τη γέννησή του (10/2/1898) και 56 χρόνια από το θάνατό του (14/5/1956), ο λόγος του Μπρεχτ εξακολουθεί να είναι η φωνή τού σήμερα και τού αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί μπόρεσε να συνδέσει πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Μίλησε με τρυφερότητα για την τραχύτητα αυτού του κόσμου.

Μουσική σύνθεση: Διονύσης Τσακνής. Σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης. Χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη. Φωτισμοί: Θανάσης Σταυρόπουλος. Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, κ.ά. και οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.

Στην πρεμιέρα, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Δ. Αρβανιτάκης (μέλος του ΠΓ τηςΚΕ του ΚΚΕ), η Ελένη Μηλιαρονικολάκη (υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ) και πολλά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συναυλία - αποχαιρετισμός του Δ. Αγραφιώτη

Τιμητική συναυλία για τον αποχαιρετισμό του Δημήτρη Αγραφιώτη θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (26/10, 8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»). Ο 80χρονος αρχιμουσικός θα διευθύνει την ΚΟΑ, παρουσιάζοντας το έργο του «Τρίπτυχο», καθώς και τη Δεύτερη Συμφωνία του Ρόμπερτ Σούμαν (1810 - 1856) και το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Φρεντερίκ Σοπέν (1810 - 1849), με σολίστ τον νεαρό, εξαίρετο πιανίστα Απόστολο Παληό.

Το «Τρίπτυχο» γράφτηκε από τον Δημήτρη Αγραφιώτη το καλοκαίρι του 1979 και είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Στόχος του δημιουργού είναι να παρακολουθήσει με τη μουσική το ρυθμό του ποιητικού λόγου και να εκφράσει με νότες τις έννοιες και τις σκέψεις του ποιητή.

Ο αρχιμουσικός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Με υποτροφίες, σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Μόναχο, στο Βερολίνο και στο Σάλτσμπουργκ, από την Ακαδημία του οποίου πήρε δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας. Εγινε βοηθός του αρχιμουσικού Μπέρνχαρντ Παουμγκάρντνερ, προέδρου του Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ, και διηύθυνε τακτικά την Καμεράτα Ακαντέμικα και την Ορχήστρα του Μοτσαρτέουμ. Παράλληλα συνεργαζόταν με την ΚΟΑ, την ΚΟΘ και την ορχήστρα της ΕΛΣ. Διετέλεσε αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βιρτεμβέργης - Στουτγάρδης, αρχιμουσικός της κρατικής Οπερας της Καρλσρούης κ.ά.

Εχει παρουσιάσει στο εξωτερικό πολλά έργα Ελλήνων συνθετών και δικές του συνθέσεις, αποσπώντας μεγάλα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις (Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης Reutlingen-Stuttgart, το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής του Εθνικού Συμβουλίου της Unesco κ.ά.).

Πλήθος παραστάσεων
  • Το έργο του Χιλιανού συγγραφέα Εγκον Βολφ «Χάρτινα Λουλούδια» παρουσιάζουν, κάθε Δευτέρα - Τρίτη στο θέατρο «Ιλίσια», οι Κατερίνα Λέχου και Αρης Σερβετάλης. Σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Πρόκειται για σκληρά ποιητική εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης που αναζητά, διεκδικεί, ικετεύει και κατατροπώνει στον αγώνα για αγάπη, αποδοχή, επιβολή και κυριαρχία. Μια αποκαλυπτική ανατομία της πάλης των δύο φύλων, των τάξεων, των ιδεολογιών και της διαφορετικότητας, που συνθέτει αυτό τον όμορφο και άγριο κόσμο.
  • Ο θίασος «Νάμα» παρουσιάζει, στο «Επί Κολωνώ», το έργο του Ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο «Κίεβο». Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ - Δημήτρης Ψαρράς. Διασκευή - δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Χατζηνικολάου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δάφνη Λαρούνη, Ελένη Σκότη. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη - Δάφνη Λαρούνη. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Video: Μιχάλης Κλουκίνας. Μουσική, ήχος: Μάριος Στρόφαλης. Παίζουν: (σε διπλή διανομή) Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Φιλαρέτη Κομνηνού, καθώς και οι Δημήτρης Λάλος, Στάθης Σταμουλακάτος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιάννης Λεάκος.
  • Στο «Βρετάνια» παρουσιάζεται το έργο του Εντουάρντο Ντε Φίλιπο «Αχ, αυτά τα φαντάσματα». Μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Ειρήνης Τσακίρη. Μια κωμωδία, που γελοιοποιεί όσους πιστεύουν ότι το χρήμα είναι η μοναδική λύση για όλα τα προβλήματα στη ζωή, παραβλέποντας την ανάγκη της αγάπης. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αρης Σερβετάλης, Φαίη Ξυλά, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μαρία Κωνσταντάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κίμωνας Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου, Βαγγέλης Ρωμνιός.

Οι «Εμιγκρέδες» παρουσιάζουν στο «BIOS» «Το παγκάκι». Πέντε άνθρωποι, διαφορετικοί χαρακτήρες και «κόσμοι» συναντιούνται σε ένα παγκάκι. Η σύγκρουσή τους θα μπορούσε να αποφευχθεί. Η ζωή όμως τους παίζει ένα περίεργο παιχνίδι. Καθημερινές ιστορίες τρέλας. Δραματουργία/ επεξεργασία κειμένων: Ηλίας Βαλάσης, «Εμιγκρέδες». Σκηνοθεσία: Ηλίας Βαλάσης. Παίζουν: Ηλίας Βαλάσης, Αράς Χαμεντιάν, Δημήτρης Κατσιμίρης.

  • Η Μίνα Αδαμάκη σκηνοθετεί και ερμηνεύει στη νέα στέγη του «104» (Γκάζι), το απόσπασμα «Η κοκόνα η Μαρώ» από το μυθιστόρημα του Νάνου Βαλαωρίτη «Τα σπασμένα χέρια της Αφροδίτης της Μήλου». Πρόκειται για σουρεαλιστικό κείμενο που μπλέκει επιδέξια το χρόνο και το χώρο της αφήγησης, το παρελθόν και το μέλλον, με χιούμορ ασεβές και καταλυτικό.
Περαστικά, Στέφανε

Ο γνωστός για την πάντα μαχητική, μουσική δημιουργία, παρουσία και προσφορά του σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ, των φορέων της Αντίστασης, της Ειρήνης, των ταξικών συνδικαλιστικών αγώνων, Στέφανος Ψαραδάκος νοσηλεύεται από την Κυριακή το βράδυ, λόγω καρδιακού επεισοδίου, που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τη συναυλία που έδωσε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο μουσικός, συμμετέχοντας στις παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τη μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών, τελειώνοντας το πρόγραμμά του ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου η κατάστασή του κρίνεται σταθερή.

Ο «Ρ» εύχεται στον σύντροφο γρήγορα περαστικά και επιστροφή ξανά στο δικό του μουσικό «μετερίζι» των αγώνων.

Συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Μπετόβεν θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο (27/10, 8.30 μ.μ.) στον πολυχώρο «Αννα & Μαρία Καλουτά » (Τιμοκρέοντος 6α, Ν. Κόσμος). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ