ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νέο κύμα απόλυσης χιλιάδων μεταλλωρύχων

Από πρόσφατη διαδήλωση μεταλλωρύχων στα ορυχεία πλατίνας
Από πρόσφατη διαδήλωση μεταλλωρύχων στα ορυχεία πλατίνας
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Ανένδοτη και ανάλγητη στάση απέναντι στα αιτήματα χιλιάδων μεταλλωρύχων για αξιοπρεπείς μισθούς εξακολουθούν να τηρούν αρκετές πολυεθνικές χρυσού και πλατίνας στη Ν. Αφρική με πρώτη την «ΑngloGold Ashanti» (θυγατρική της «Amplats») που ανακοίνωσε χτες νέες απολύσεις 12.000 απεργών μεταλλωρύχων επειδή συμμετείχαν σε «παράνομη» απεργία.

Με τις απολύσεις, η εταιρεία «έλυσε» υποτίθεται το πρόβλημα και ανακοίνωσε τερματισμό της κινητοποίησης σε τρία ορυχεία της «Γουέστ Ουίτς». Αναστολή της απεργίας ανακοινώθηκε χτες και σε άλλα τρία ορυχεία της ίδιας εταιρείας στην περιοχή Βάαλ Ρίβερ.

Η «Amplats» είχε απολύσει στις αρχές του μήνα άλλους 12.000 απεργούς μεταλλωρύχους και η εταιρεία «Gold Fields» άλλους 8.500 εργάτες την περασμένη Τρίτη.

Το ίδιο 24ωρο, δημοσιοποιήθηκαν δύο ενδιαφέρουσες έρευνες. Η πρώτη έγινε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού Ν. Αφρικής έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών και διαπίστωσε ότι τα μονοπώλια του πετρελαίου και συγκεκριμένα θυγατρικές των πολυεθνικών SHELL, TOTAL, BP και CHEVRON είχαν συστήσει καρτέλ από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και ρύθμιζαν τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια ώστε να εξασφαλίζουν αύξηση της υψηλής κερδοφορίας τους. Στο πόρισμα της Επιτροπής διατυπώθηκαν κατηγορίες και σε βάρος των νοτιοαφρικανικών πετρελαϊκών εταιρειών «Sasol» και «Engen» και προτείνεται η επιβολή βαρύτατων προστίμων...

Παράλληλα χτες ερευνητές του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου UNISA ανακοίνωσαν ότι ολοένα και περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για να εξασφαλίσουν φαγητό στο τραπέζι, τη μετακίνησή τους στη δουλειά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένταση του φαινομένου - μετά το τελευταίο μεγάλο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - επισημαίνοντας ότι 26% αγοράζει τρόφιμα με πίστωση, το 16% χρησιμοποιεί πιστωτικές για μετακίνηση και αγορά καυσίμων, το 7% για δίδακτρα και το 5% για πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος...

ΣΟΥΔΑΝ
Κατηγορεί το Ισραήλ για επίθεση σε εργοστάσιο όπλων

XAΡΤΟΥΜ.- Το Ισραήλ κατηγόρησε χτες επίσημα η σουδανική κυβέρνηση για το μπαράζ εκρήξεων σε μεγάλο εργοστάσιο πυρομαχικών και όπλων του σουδανικού στρατού που σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο Γιαρμούκ, νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν.

Σύμφωνα με τον Σουδανό υπουργό Πληροφοριών και Πολιτισμού Αχμέντ Μπιλάλ Οσμάν, τέσσερα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την επίθεση αργά προχτές βράδυ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων. Ο Οσμάν επικαλέστηκε στοιχεία που, όπως είπε, βρέθηκαν στα συντρίμμια της έκρηξης, η οποία κατέστρεψε τον κυριότερο αποθηκευτικό χώρο του μεγάλου εργοστασίου. Πρόσθεσε ότι το Σουδάν «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει σε χρόνο και χώρο της επιλογής του»...

Από τις πρώτες ώρες της έκρηξης, ο κυβερνήτης του Χαρτούμ Αμπντέλ Ραχμάν Αλ Κιντίρ μίλησε για την πιθανή εμπλοκή «ξένης δύναμης» στην ισχυρότατη έκρηξη, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σημειώθηκε αφού προηγουμένως εμφανίστηκε εκτυφλωτική λάμψη και ακούστηκε δυνατός ήχος παρόμοιος με εκείνον πυραύλου που χτυπάει στόχο από απόσταση...

Οι αιτιάσεις του Σουδάν έναντι του Ισραήλ δεν σχολιάστηκαν άμεσα από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ωστόσο, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα θύμιζαν με νόημα ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά στις σχέσεις των δύο χωρών με επίκεντρο πάντα σουδανικά όπλα.

Τον Απρίλη του 2011 το Ισραήλ είχε κατηγορηθεί για πυραυλική επίθεση κατά ΙΧ αυτοκινήτου στο Πορτ Σουδάν με αποτέλεσμα δύο νεκρούς. Τον Αύγουστο του 2006 στο ίδιο εργοστάσιο του σουδανικού στρατού στο Γιαρμούκ είχε σημειωθεί έκρηξη που είχε αποδοθεί σε ισραηλινή επίθεση.

Το 2009 κομβόι του σουδανικού στρατού που μετέφερε όπλα στο Βορειοανατολικό Σουδάν βρέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινών πυρών από μαχητικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ατόμων. Ανεπίσημα η συγκεκριμένη επίθεση είχε αποδοθεί στο Ισραήλ επειδή, σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα, τελικός αποδέκτης των όπλων φέρεται πως ήταν Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 1998, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με πυραύλους «Κρουζ» φαρμακοβιομηχανία στο Χαρτούμ επειδή θεώρησαν πως έφτιαχνε και όπλα με τα οποία προμήθευε ισλαμιστές της Αλ Κάιντα που συμμετείχαν στις τότε πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα επιθέσεων σημειώθηκε, χτες, στο Ιράκ, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, αφήνοντας πίσω του οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι επιθέσεις, κυρίως, ενόπλων, σημειώθηκαν με στόχο, στις περισσότερες περιπτώσεις, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, στις συνοικίες Μανσούρ και Μασχτάλ της Βαγδάτης, στο Κιρκούκ και στο Τουζ Χουρμάτου, στο βορρά. Οι επιθέσεις των προηγούμενων ημερών είχαν κυρίως στόχο σιιτικές συνοικίες με τις αρχές να εκτιμούν ότι οι δράστες επιδιώκουν αναζωπύρωση της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Υπό τον έλεγχο παραστρατιωτικών δυνάμεων από την πόλη Μισράτα που συνεργάζονται με το υπουργείο Αμυνας βρίσκεται από χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της λιβυκής κυβέρνησης η πόλη Μπάνι Ουαλίντ, που θεωρούνταν το τελευταίο προπύργιο υποστηρικτών του πρώην ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι. Δεν υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης των πληροφοριών αυτών και το μόνο που φαίνεται βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης, που κράτησε περισσότερο από τρεις βδομάδες, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλαπλάσιοι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 13.000 οικογένειες εκτοπίστηκαν.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αντιπροσωπείες διαπραγματευτών από τη σουδανική κυβέρνηση και τις ένοπλες οργανώσεις, που δρουν στο Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν, όπως ανακοινώθηκε χτες θα αρχίσουν συνομιλίες στις 22 Νοέμβρη με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Σε μαγνήτη για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσεται η Βραζιλία καθώς μετά τις κινεζικές εταιρείες την πρόθεσή τους να ανοίξουν εργοστάσια εξέφρασαν η «Jaguar Land Rover» και η νοτιοκορεάτικη «ΚΙΑ Motors».

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Την ισχυρή στήριξη της Βρετανίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ως «ενιαίο και κυρίαρχο» κράτος και το μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα «χάνει την υπομονή της» λόγω των ασταμάτητων εσωτερικών αναταραχών στη χώρα εξέφρασε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ στο Σαράγεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Εθνοτικές συγκρούσεις

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες έχουν επιβάλει οι αρχές της Μιανμάρ (Βιρμανία) μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή μεταξύ μουσουλμάνων και βουδιστών. Η ένταση παραμένει σε εξέλιξη με αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η σύγκρουση μεταξύ της μουσουλμανικής εθνότητας των Ροχίγκια και της βουδιστικής εθνότητας Ραχίν ξεκίνησε με αφορμή το βιασμό και τη δολοφονία ενός κοριτσιού από μουσουλμάνους το Μάη, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις υποκινούνται με βάση και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Κλείνει η «Ford» εργοστάσιο στο Βέλγιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε χτες πως σχεδιάζει να κλείσει έως τα τέλη του 2014 το εργοστάσιό της στο Γκενκ του Βελγίου, ρίχνοντας στην ανεργία 4.300 εργαζόμενους, καθώς και άλλους περίπου 5.000 σε υποκατασκευαστικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονάδα παραγωγής θα μεταφερθεί στη Βαλένθια της Ισπανίας. Η «Ford» ισχυρίζεται πως οι «ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της μπορεί να έχουν οικονομικές απώλειες έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια φέτος» γεγονός που την αναγκάζει να επανεξετάσει «όλους τους τομείς (...) για την αντιμετώπιση κοντινών προκλήσεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια δυνατή επιχείρηση για το μέλλον».

Επιπρόσθετα, οι πληροφορίες που θέλουν το εργοστάσιο στο Σάουθαμπτον να κλείνει, στο οποίο απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, δεν επιβεβαιώνονται ούτε απορρίπτονται από τη διοίκηση της «Ford». Πάντως, σήμερα, η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμενόταν να συναντηθεί με συνδικαλιστές, ενώ χτες είχε ανακοινωθεί συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό Ελιο Ντι Ρούπο και τον επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Φλάνδρας Κρις Πέετερς.

ΠΑΝΑΜΑΣ
Ελιγμοί με το ξεπούλημα της δημόσιας γης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την πώληση της δημόσιας γης, μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων στην Κολόν, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Ρικάρντο Μαρτινέλι, από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και δεχόμενος πυρά γιατί δε διέκοψε την επίσκεψή του για να επιστρέψει καθώς η κατάσταση στην Κολόν τέθηκε πλέον εκτός ελέγχου την Τρίτη το απόγευμα. Οι συγκρούσεις με την Αστυνομία επεκτάθηκαν ενώ ο αριθμός των νεκρών από την Παρασκευή έφτασε τους 3, καθώς μετά το 10χρονο παιδί, ένας άντρας και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους.

Η αναστολή της εφαρμογής του νόμου δε σημαίνει αναγκαστικά ότι ανακαλείται οριστικά ο νόμος και παρά το γεγονός ο Πρόεδρος Μαρτινέλι ανακοίνωσε ότι αντί της πώλησης θα αυξηθούν τα ενοίκια στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, ενώ τα έσοδα θα πηγαίνουν στις τοπικές αρχές της Κολόν. Η ελεύθερη ζώνη εμπορίου στην Κολόν, η μεγαλύτερη σε όλη τη Λατινική Αμερική και στο πλέον στρατηγικό σημείο, στην είσοδο της Διώρυγας του Παναμά από την πλευρά της Καραϊβικής, στεγάζει περίπου 2.000 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται 30.000 εργαζόμενοι. Ωστόσο, παρά την τρομακτική εμπορική και οικονομική δραστηριότητα η περιοχή είναι η φτωχότερη του Παναμά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ