ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε επιχειρηματίες η διαχείριση των απορριμμάτων

Νέα οικονομικά βάρη για τις λαϊκές οικογένειες

Θα συνεχίσει η επιβάρυνση του Θριασίου από τα σκουπίδια στα Ανω Λιόσια

Eurokinissi

Θα συνεχίσει η επιβάρυνση του Θριασίου από τα σκουπίδια στα Ανω Λιόσια
Με χτεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής παραχωρείται στο κεφάλαιο η συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική, μέσω της κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας που θα γίνουν με ΣΔΙΤ, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά τέλη καθαριότητας για τουλάχιστον 20 με 25 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους θα ξεκινήσουν εντός του 2012, με στόχο να έχουν οριστικοποιηθεί οι ανάδοχοι ως το τέλος του 2013 και να τεθούν σε λειτουργία ως το 2015. Πρόκειται για ένα "φιλέτο" που σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 1,2 δισ. ευρώ για τη λειτουργία και θα χρηματοδοτηθούν από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, ενώ η κατασκευή τους γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ.

Με το σχεδιασμό αυτό διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85%-90% των απορριμμάτων της Αττικής για άλλα 30, από σήμερα, χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο, αφού εκεί θα γίνουν οι δύο μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας, ενώ οι άλλες δύο μικρότερες στη ΒΑ Αττική και στη ΝΑ Αττική. Η πραγματική ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά καθώς επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών, με κορμό τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (συνολικά 1.300.000 τόνοι το χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου) σε συνδυασμό με την επικίνδυνη, με τα σημερινά δεδομένα, για το περιβάλλον και την υγεία καύση, την οποία είναι ελεύθεροι να επιλέξουν οι ιδιώτες, προκειμένου να αποκομίζουν περισσότερα κέρδη. Ταυτόχρονα, με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ, χιλιάδες αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, αφού με ΣΔΙΤ ήδη προωθείται να κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας στη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Ηλεία, τις Σέρρες, την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Κινητοποίηση για το νερό

Νέα, μαζική κινητοποίηση στο δημαρχείο Τυρνάβου πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του δήμου, διαμαρτυρόμενοι για την τεράστια αύξηση στην τιμή του νερού που έχει επιβάλει η Δημοτική Αρχή. Ζήτησαν να μπει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για μια ακόμα φορά, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την παράταξη της πλειοψηφίας, (ΠΑΣΟΚ), με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι άλλες παρατάξεις.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα πραγματοποιηθεί νέα Λαϊκή Συνέλευση, τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Παλαιό Δημαρχείο Αμπελώνα, για να πάρει αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα για φτηνό και υγιεινό νερό.

Οι Λαϊκές Συνελεύσεις των κατοίκων, που γίνονται κατά διαστήματα, απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την απόφαση για την τεράστια αύξηση στην τιμή του νερού και από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Τυρνάβου να σταματήσει να στέλνει ειδοποιητήρια διακοπής της σύνδεσης νερού στους δημότες που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι.

Προβάλλουν, δε, συγκεκριμένη πρόταση διεκδίκησης, ζητώντας όλοι οι δημότες του δήμου Τυρνάβου να πληρώνουν 0,25 λεπτά το κυβικό μέτρο για τα πρώτα 100 κυβικά μέτρα νερού που καταναλώνουν, 0,36 για κατανάλωση μέχρι 200 κυβικά, 0,42 μέχρι τα 300 κυβικά κ.ο.κ., χωρίς ειδικό τέλος (80%), χωρίς 23% ΦΠΑ επί του ειδικού τέλους και χωρίς ελάχιστη κατανάλωση.

Νέες μειώσεις στη χρηματοδότηση των δήμων

Παραπέρα μειωμένοι θα είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης το νέο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 προκύπτουν μειώσεις από 300 έως 450 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές αγγίζουν πλέον το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των δήμων, δηλαδή τη μισθοδοσία του προσωπικού, τα καύσιμα, τις δόσεις των δανείων, τα ενοίκια δημοτικών κτιρίων, τους λογαριασμούς τηλεφώνου.

Θυμίζουμε ότι οι δήμοι είναι ήδη στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν έχει συρρικνωθεί έως και 60%, ενώ την ίδια ώρα υπολειτουργούν ή δεν παρέχονται κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα -για τις οποίες μάλιστα έχουν πληρώσει ως φορολογούμενοι- όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, και άλλες. Τα δε έργα έχουν βαλτώσει. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ επεξεργάζονται λύσεις που στρώνουν το έδαφος για την παγίωση ενός άλλου προτύπου λειτουργίας των δήμων με τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις και μεσάζοντες των κερδοσκοπικών ορέξεων των επιχειρηματιών. Παραδειγματικά αναφέρουμε τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που προκρίνονται από πολλούς δήμους για να λειτουργήσουν μια σειρά κοινωνικών υποδομών, έναντι αντιτίμου από τους χρήστες και με προσωπικό που θα έχει σχέση εργολαβίας με την επιχείρηση. Επίσης, τους σχεδιασμούς της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου που θα χρηματοδοτεί έργα των δήμων που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή επιφέρουν κέρδος στον επενδυτή. Μεθοδεύσεις που με πρόσχημα τη δραστική υποχρηματοδότηση των δήμων εξυπηρετούν ακριβώς την κατάργησή της.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Στόχος η διευκόλυνση των επενδύσεων του κεφαλαίου

Ενα νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την κωδικοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, στην πραγματικότητα όμως για τη διευκόλυνση επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων στο χώρο του τουρισμού και των υποδομών (λιμάνια, μαρίνες κ.λπ.), αλλά και του ξεπουλήματος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοθέτημα θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Νοέμβρη, ενώ θα ακολουθήσει διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με μία από τις βασικές ρυθμίσεις θα υπάρξει σημαντική αύξηση του συντελεστή δόμησης, έτσι που να παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας, χωρίς την υποστήριξη από ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ παράλληλα θεσπίζεται ένα νέο προϊόν, αυτό της πώλησης τουριστικών κατοικιών, μέσα από μακροχρόνιες μισθώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθεί και η αλλαγή χρήσης υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων που θα αποσυρθούν και θα μετατραπούν σε τουριστικές κατοικίες προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση. Δεν αποκλείεται η ρύθμιση αυτή να «φωτογραφίζει» την εκποίηση της δημόσιας έκτασης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα.

Παράλληλα, όπως ήδη έχει γράψει ο «Ρ», το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει νέο πολεοδομικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα ευνοεί τις επενδύσεις fast track του μεγάλου κεφαλαίου, αφού θα υπερσκελίζει γραφειοκρατικά εμπόδια και άλλες διαδικασίες για δόμηση ώστε να ασκούνται ανεμπόδιστα διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα.

Διάψευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διαψεύδει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη «Χρυσή Αυγή» η οποία - στην προσπάθεια της να στοχοποιήσει αυτή τη φορά τους αλλοδαπούς φοιτητές - επικαλέστηκε δήλωση του Πρύτανη του ιδρύματος. Οπως επισημαίνει η Πρυτανεία, «σε Δελτίο Τύπου της Χρυσής Αυγής (24.10.2012) με θέμα "Προηγούνται οι αλλοδαποί στις φοιτητικές εστίες" αποδίδεται στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετική δήλωση ότι "στην Ελλάδα προηγούνται οι Αλλοδαποί έναντι των Ημεδαπών φοιτητών/τριών" η οποία είναι απολύτως ανακριβής και αναληθής». Διευκρινίζεται δε ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και στα άλλα ελληνικά ΑΕΙ, η εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών γίνεται με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις του υπουργείου Παιδείας και ότι οι αλλοδαποί φοιτητές κρίνονται για διαμονή στις φοιτητικές εστίες μαζί με όλους τους υπόλοιπους φοιτητές με κοινά κριτήρια τα οποία καθορίζονται από τον Κανονισμό Στέγασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διαμαρτυρία πυροσβεστών - αστυνομικών - λιμενικών

Αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ένστολοι διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές στους μισθούς τους ενώ θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας τους αναφέρεται πως «ο ένστολος έχει περιέλθει σε δεινή θέση σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Από το 2009 οι απώλειες των ετήσιων αποδοχών μας ανέρχονται από 28,74% έως το 45,42%, ανάλογα με το βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να υπολογίζουμε αυτές που οφείλονται στο "πάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και των μισθολογικών προαγωγών, τη μείωση του "αφορολόγητου" στα 5.000, την εισφορά αλληλεγγύης, τα χαράτσια και το κύμα ακρίβειας που έχει ισοπεδώσει το βιοτικό μας επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ