ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για ντε φάκτο αναγνώριση του προτεκτοράτου

Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας με τον πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών (δεξιά), πρώην αρχηγό του Ουτσεκά
Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας με τον πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών (δεξιά), πρώην αρχηγό του Ουτσεκά
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να διχοτομηθεί ανάλογα με τις εθνότητες που κατοικούν σε αυτό, δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, Πρίστινα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ενθαρρύνοντας σε επόμενο σημείο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους με στόχο την «πλήρη ομαλοποίηση» των διμερών σχέσεων. Στις 30 Οκτώβρη, επίσης σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αναμένεται η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συνοδεία της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, προκειμένου να ασκήσει και αυτή πιέσεις σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο για «πλήρη ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Στόχος όλων αυτών να εμπεδωθεί το στάτους κβο που επέβαλε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και να αναγνωριστεί ντε φάκτο το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Βρετανός δε αξιωματούχος έσπευσε να σημειώσει ότι ο διάλογος ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα» και άσκησε πιέσεις για την «ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Η επίσκεψη Χέιγκ στο Κοσσυφοπέδιο σημειώνεται ακριβώς μία βδομάδα μετά την (αιφνιδιαστική και μακριά από τους δημοσιογράφους) συνάντηση του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς και του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες, παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον...

Επόμενος σταθμός της μίνι περιοδείας του Χέιγκ στα Βαλκάνια είναι το Βελιγράδι, στο οποίο αναμενόταν αργότερα χτες το απόγευμα.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Ο στρατός... επανέρχεται

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Τα «εντατικά μαθήματα» επαναστρατιωτικοποίησης της κοινωνίας της Γουατεμάλας με πρόσχημα τον «πόλεμο των ναρκωτικών», πόλεμος που μαίνεται αφού εντέχνως διαχύθηκε από το Μεξικό σε όλη την Κεντρική Αμερική και μετατρέπεται σε δούρειο ίππο για την επανάκτηση του ελέγχου εκ μέρους των ΗΠΑ, συνεχίζονται. Αυτή τη φορά μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2013 που κατέθεσε η κυβέρνηση του προέδρου Οτο Πέρες Μολίνα (πρόκειται για στρατηγό ε.α. με πλούσια δράση κατά του λαϊκού κινήματος κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου). Τι προβλέπει; Σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες αλλά και μειώσεις των φοροελαφρύνσεων σε μία κοινωνία που βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Πρόσχημα η επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος από το 2,6% του ΑΕΠ στο 2,2% το 2013. Την ίδια στιγμή που περιστέλλονται οι κοινωνικές δαπάνες ο προϋπολογισμός περιέχει τεράστια αύξηση κατά 23% των αμυντικών δαπανών. Αύξηση που «επιβάλλεται» στο πλαίσιο του «πολέμου των ναρκωτικών» και προορίζεται για την κάλυψη των «αναγκών» αύξησης του στρατεύματος κατά 2.500 άντρες, της αύξησης κατά 300 μελών των «ταγμάτων θανάτου», των ειδικών μονάδων «Καϊμπίλες», και τη δημιουργία ακόμη τριών στρατιωτικών βάσεων στη δύση και το βορρά της Γουατεμάλας.

Ταυτόχρονα λαϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν συνεχή αιματηρά περιστατικά με το στρατό, όπως τη σφαγή οκτώ διαδηλωτών και τον τραυματισμό 35, στην περιοχή Κουάτρο Καμίνος (Cuatro Caminos) στο Τοτονικαπάν, στις 4 Οκτώβρη. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Η κυβέρνηση, προκειμένου να κατευνάσει το σάλο από τη σφαγή, διώκει τους οκτώ στρατιώτες, που φυσικά δεν έδρασαν αυτόβουλα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή

ΚΙΕΒΟ.--

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται αύριο στην Ουκρανία, των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διεργασίες για ενσωμάτωση της χώρας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ αλλά και προσπάθειες απαγόρευσης σοβιετικών συμβόλων, κάτι που συναντά την έντονη λαϊκή αντίθεση.

Αύριο, οι εκλογείς καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 22 κόμματα, ώστε να εκλέξουν τους 450 βουλευτές, οι μισοί εκ των οποίων εκλέγονται με τις κομματικές λίστες και οι άλλοι μισοί από τις μονοεδρικές περιφέρειες. Συνολικά θα υπάρξουν 33.540 εκλογικά τμήματα και χιλιάδες διεθνείς παρατηρητές για να ελέγξουν τη εκλογική διαδικασία, ενώ ήδη υπάρχουν καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, η οποία κυμαίνεται στα 50 δολάρια το «κεφάλι».

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το «Κόμμα των Περιοχών» του Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς φαίνεται να λαμβάνει το 23%, η «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού και πρωτοστάτη στη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» που έχει καταδικαστεί σε 7ετές κάθειρξη για διαφθορά Γιούλια Τιμοσένκο το 15%, η «Δημοκρατική Συμμαχία για Μεταρρυθμίσεις» (UDAR, το αρκτικόλεξο δηλώνει τη λέξη «Χτύπημα») το 15%, το κόμμα «Η Ουκρανία Μας» του πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο που επίσης πρωτοστάτησε στη «Πορτοκαλί Επανάσταση» μόλις το 2%, ενώ απρόβλεπτο φαίνεται να είναι το ποσοστό που θα λάβει το εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία». Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, που κατεβαίνει με το σύνθημα «Να επιστραφεί η χώρα στο λαό» έχει 10%. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται να λαμβάνουν κάτω του 2%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Αργά χτες επρόκειτο να αρχίσουν οι συζητήσεις αντιπροσωπείας της διεύθυνσης της αυτοκινητοβιομηχανίας «Peugeot - Citroen», των συνδικάτων και της κυβέρνησης, με θέμα την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε περικοπή περίπου 8.000 θέσεων εργασίας εντός Γαλλίας μέχρι το 2014. Η κυβέρνηση, την Τετάρτη, πρόσφερε δανειακές εγγυήσεις ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία, με αντάλλαγμα να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις της εταιρείας ως προς το σχέδιο «ανασυγκρότησής» της, όπως έχει ονομαστεί από τη διοίκηση, η οποία επιμένει ότι «δε θέλει καμία ανάμειξη της κυβέρνησης» και ότι είναι «αναγκαίο το κλείσιμο της εγκατάστασης τουλάχιστον στο Ολνέ σου μπουά» προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα - δηλαδή το κέρδος της επιχείρησης.

ΚΑΪΡΟ.- Νεκρός έπεσε, σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, ενώ είχε ταμπουρωθεί σε διαμέρισμα της συνοικίας Μαντινέτ Νασρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, άνδρας που θεωρείται ότι ήταν ύποπτος για εμπλοκή στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, στις 11 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρέσβης Κρίς Στίβενς και τρεις ακόμη Αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι. Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία κρατούνται πάντα δύο νεαροί Τυνήσιοι που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.- Παρά τις διαβεβαιώσεις για αναστολή της εφαρμογής του νόμου 72 που προβλέπει το ξεπούλημα της δημόσιας γης στην Κολόν, όπου βρίσκεται η ζώνη ελεύθερου εμπορίου και στεγάζονται πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, οι διαδηλώσεις των κατοίκων συνεχίζονται. Την Τετάρτη έφτασε και κυβερνητικό κλιμάκιο για την εξεύρεση λύσης και βρέθηκε αντιμέτωπο με τους διαδηλωτές. Για άλλη μία φορά οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και έγιναν πάνω από 35 συλλήψεις. Συνολικά από την προηγούμενη βδομάδα, 3 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μεταξύ αυτών και ένα 10χρονο παιδί, δεκάδες έχουν τραυματιστεί από αληθινά πυρά ή πλαστικές σφαίρες ενώ οι συλλήψεις είναι καθημερινά κατά δεκάδες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Το νιγηριανό πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε χτες ρωσικό πλοίο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά και έθεσε σε κράτηση το 15μελές πλήρωμα Ρώσων ναυτικών.

ΤΟΚΙΟ.- Ο 80χρονος κυβερνήτης του Τόκιο Σιντάρο Ισιχάρα παραιτήθηκε χτες από το αξίωμά του ανακοινώνοντας ότι θα συγκροτήσει δικό του πολιτικό κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Νωρίτερα, Ιάπωνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναζητούνται με δυσκολία πλέον χώροι για αποθήκευση του μολυσμένου με ραδιενέργεια ύδατος από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα καθώς ήδη έχουν αποθηκευτεί 200.000 τόννοι. Οι ειδικοί προβλέπουν τριπλασιασμό της ποσότητας μέχρι το 2015.

NEA ΥΟΡΚΗ.- Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό συναρμολόγησης στη Γκενκ του Βελγίου μέχρι το τέλος του 2014, που θα σημάνει και την κατάργηση 4.300 θέσεων απασχόλησης. Επίσης, στη Βρετανία σε δύο εργοστάσια έχει ανακοινωθεί ότι θα κοπούν 1.500 θέσεις. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα χάσει τη δουλειά θα είναι μεγαλύτερος, υπολογίζοντας και τους εργαζόμενους σε θυγατρικές εταιρίες.

ΚΙΝΑ
Απόφαση για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων

ΠΕΚΙΝΟ.-

Απόφαση για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ. Οπως αναφέρεται, τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία είχαν παγώσει το 2011 μετά το σεισμό της Ιαπωνίας, που οδήγησε στην τραγική καταστροφή της Φουκοσίμα, πάρθηκε απόφαση να συνεχιστούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό και εκτός ενδοχώρας, χωρίς να δίνεται άδεια για νέα σχέδια. Ολη η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάζεται στη «Λαϊκή Ημερησία». Η ενεργειακή «δίψα» της Κίνας, η οποία συνεχώς αυξάνεται, είναι δεδομένη και θεωρείται ότι σύντομα το ενεργειακό πρόβλημα θα διογκωθεί.

ΚΟΥΒΑ
Μέτρα προστασίας για τον κυκλώνα «Σάντι»

ΑΒΑΝΑ.-

Στη νοτιοανατολική Κούβα έφτασε χτες το πρωί ο κυκλώνας «Σάντι» μια ημέρα αφότου έπληξε την Τζαμάικα όπου έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να προκληθούν σημαντικές ζημιές και διακοπές ρεύματος, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

Οι κουβανικές αρχές και η Πολιτική Αμυνα της χώρας κήρυξαν συναγερμό στις ανατολικές επαρχίες - Γκουαντάναμο, Σαντιάγκο ντε Κούμπα, Γκράνμα, Χολγκίν και Λας Τούνας, προχωρώντας παράλληλα στην προληπτική εκκένωση και την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων.

«Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Χρειάζεται να εκκενώσουμε τις περιοχές που ξέρουμε πως μπορεί να υποστούν πλημμύρες, χωρίς να χάνουμε χρόνο», δήλωσε Κουβανός αξιωματούχος, Λάζαρο Εσποσίτο.

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο στην Κούβα διεξάγονται ειδικές ασκήσεις του πληθυσμού για τη μείωση των επιπτώσεων των κλιματικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, ως μέρος της μέριμνας του κράτους για την προστασία ανθρώπινων ζωών, αγαθών και οικονομικών πόρων. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να σημειωθεί, πως στα τέλη του Αυγούστου, με το πέρασμα του τυφώνα «Ισαάκ» από τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και 7 στις ΗΠΑ, ενώ στην Κούβα, λόγω της εφαρμογής προληπτικών μέτρων και της πειθαρχημένης ανταπόκρισης των κατοίκων, δεν υπήρξε καμία απώλεια ζωής, και υπήρξαν περιορισμένες οικονομικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ