ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εύθραυστη κατάπαυση του πυρός

Από τις προχτεσινές μάχες στο Χαλέπι
Από τις προχτεσινές μάχες στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης πυρός, την οποία οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα επιβλέψουν, βρισκόταν, χτες, η Συρία. Αργά το απόγευμα, διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση ανακοίνωση του συριακού στρατού, ο οποίος δήλωνε έτοιμος να τηρήσει κατάπαυση πυρός κατά τη διάρκεια της γιορτής Αϊντ αλ Αντχα, από σήμερα τα ξημερώματα μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, «διατηρώντας, όμως, το δικαίωμα να απαντήσει στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση σε βάρος θέσεών του».

Την πρόταση στηρίζει ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που με απόφασή του αργά το βράδυ της Πέμπτης καλεί τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να την εφαρμόσουν, αλλά και όλες τις δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή να το πράξουν στην κατεύθυνση αυτή, ασχέτως, φυσικά, αν, επί του πρακτέου, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς συνεχίζουν να το πράττουν και να επιρρίπτουν το βάρος της ευθύνης της επιτυχίας της όποιας απόπειρας εκεχειρίας στη Δαμασκό.

Οι περισσότερες αντικαθεστωτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία εφόσον αυτό πράξουν και τα κυβερνητικά στρατεύματα. Εντούτοις, οι ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο - πρόκειται κυρίως για οργανώσεις που αποτελούνται από ξένους μισθοφόρους ισλαμιστές - δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση. Αντίθετα, ξεκάθαρη εμφανίστηκε η ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα», που δε συμμετέχει καν στο προαναφερόμενο μέτωπο, και αποτελείται από έμπειρους ξένους μισθοφόρους που έχουν πολεμήσει σε πολλά άλλα μέτωπα στο παρελθόν, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι δε θα σεβαστεί καμία εκεχειρία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «παιχνίδι-παγίδα».

Ενδιαφέρον έχει ότι για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «αλ Αραμπίγια», που σε γενικές γραμμές στηρίζουν τη δράση των αντικαθεστωτικών, ιδιαίτερα το δεύτερο, κατακεραυνώνοντας διαρκώς τη συριακή ηγεσία, χτες φιλοξενούσαν εκτενή ρεπορτάζ για τη δράση του «Μετώπου αλ Νούσρα», και για το γεγονός ότι ακόμη και μέλη άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων με θρησκευτικό μανδύα αναγνωρίζουν «την πειθαρχία, την καλή τους εκπαίδευση, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη» παραδεχόμενοι ότι είναι σχεδόν οι μοναδικοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν απέναντι στο συριακό στρατό, αλλά «έχουν πολλές επιφυλάξεις ως προς τις απόψεις τους και ως προς την προοπτική μιας επόμενης μέρας από το καθεστώς Ασαντ, κατά την οποία οι μαχητές αυτοί θα στραφούν εναντίον των άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων, επιδιώκοντας να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια για ισλαμιστικό κράτος».

Εντός συριακού εδάφους, πάντως, πριν την ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός, σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί σημειώνονταν, και χτες, τόσο στο Χαλέπι, όπου οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονταν ότι ελέγχουν την μισή πόλη, και στο Μάαρετ αλ Νουμάν, αλλά και σε συνοικίες της Δαμασκού, κυρίως στη Χαράστα. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, διά μέσου ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι γνωρίζουν τον τρόπο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών και εμπλέκονται σε αυτόν.

Την ίδια ώρα, από τη Νέα Υόρκη, η «γνωστή» Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην Γενική Εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προϊδέαζε για επανάληψη του «ίδιου σκηνικού», έχοντας αναλάβει τη θέση της Επιτρόπου του ΟΗΕ για τη διερεύνηση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ατυπη εκεχειρία στη Γάζα με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ηρεμία επικρατούσε χτες το πρωί στην ισραηλινο-παλαιστινιακή μεθόριο στη Λωρίδα της Γάζας μετά από δύο 24ωρα έντασης που χαρακτηρίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και εκτόξευση ρουκετών, με διακοπή τεσσάρων ωρών, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εμίρη του Κατάρ στο παλαιστινιακό έδαφος. Οπως διέρρεαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, για μια ακόμη φορά, η επίτευξη μιας έμμεσης και ανεπίσημης συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, που έχει τεθεί σε εφαρμογή και διαταράχθηκε μόνο από την εκτόξευση ενός όλμου το πρωί προς το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, είναι το αποτέλεσμα αιγυπτιακής διαμεσολάβησης.

Ολες τις προηγούμενες φορές, αυτού του είδους οι εκεχειρίες εφαρμόζονταν, μετ' εμποδίων βέβαια, κάτι που πιθανότατα θα γίνει και τώρα. Τα δύο προηγούμενα 24ωρα, σκοτώθηκαν συνολικά έξι Παλαιστίνιοι μαχητές και τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι, τραυματίστηκαν έξι Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι τρεις εργάτες γης, έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιδρομές και εκτοξεύτηκαν περίπου 80 ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Ηταν από τις ελάχιστες φορές, τα τελευταία χρόνια, που το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», οι «Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ», ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών, ενώ οι τέσσερις από τους έξι νεκρούς ισχυρίζονται ότι είναι μέλη τους. Σε κοινή ανακοίνωση, οι δύο οργανώσεις ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες ήταν «μια ιερή επιχείρηση ενάντια σε όλα τα εγκλήματα που ο ισραηλινός στρατός διαπράττει κατά του παλαιστινιακού λαού».

Η άτυπη συμφωνία εκεχειρίας τίθεται σε εύθραυστη εφαρμογή, ενώ η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα συνεχίζει τις επαφές της. Μετά από τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Πέρες και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη Συρία αλλά και στο Παλαιστινιακό, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα «ειρηνευτικού διαλόγου με κατάληξη τη συνύπαρξη δύο βιώσιμων ανεξάρτητων γειτονικών κρατών», η Κάθριν Αστον είχε ανακοινωθεί ότι θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς και με τον πρωθυπουργό Φαγιάντ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

MAΛΙ
Σχέδια για επέμβαση και εκλογές με τη βούλα της Αφρικανικής Ενωσης

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΜΠΑΜΑΚΟ.-

Πρώτα «δυτικοαφρικανική» στρατιωτική επέμβαση με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) και μετά υλοποίηση ενός πολιτικού οδικού χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών ως τον Απρίλη του 2013 και την «αποκατάσταση της σταθερότητας» στο δυτικοαφρικανικό Μάλι αποφάσισαν χτες αξιωματούχοι των χωρών μελών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Για να «χρυσώσουν» το χάπι των μεθοδεύσεων για επέμβαση και έλεγχο της κατάστασης στο (πλούσιο σε χρυσό, ουράνιο και άλλο ορυκτό πλούτο) Μάλι οι Αφρικανοί ηγέτες φρόντισαν να άρουν την αναστολή της συμμετοχής της χώρας στην ΑΕ. Επίσης ενέκριναν ένα «σχέδιο δράσης» το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο ζητεί την προετοιμασία μίας... «διεθνούς δύναμης από την Αφρική» περί των 3.000 στρατιωτών για να ανταποκριθεί στο αίτημα του Μάλι για ανακατάληψη των εδαφών του βορρά που ελέγχουν ισλαμιστές. Επιπλέον το σχέδιο δράσης της ΑΕ ζητεί από τις μαλινέζικες αρχές «να δημιουργήσουν το ταχύτερο δυνατό μια εθνική δομή που θα διαπραγματευτεί με όσους από τις ένοπλες ομάδες του βορείου Μαλί είναι έτοιμοι να μετάσχουν σε ένα διάλογο για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση, η οποία θα στηρίζεται στον αυστηρό σεβασμό της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας.

Ως γνωστόν οι πραξικοπηματίες Μαλινέζοι στρατιωτικοί που είχαν καταλάβει την εξουσία τον περασμένο Μάρτη, εκτοπίζοντας τον τότε «πρόεδρο» Αμάντου Τουμανί Τουρέ, παρέδωσαν ένα μήνα μετά (τον περασμένο Απρίλη) την εξουσία στις λεγόμενες «μεταβατικές αρχές» υπό τον πρόεδρο Ντιονκουντά Τραορέ. Το ίδιο διάστημα ακραίοι ισλαμιστές και ένοπλοι της φυλής των Τουαρέγκ από το «Εθνικοαπελευθερωτικό Κίνημα της Αζαουάντ» κατέλαβαν τα δύο τρίτα της χώρας (ξεκινώντας από το βορρά) επιβάλλοντας μία σκληρή εκδοχή ισλαμικού νόμου (σαρία) που περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών και εφαρμόζει απάνθρωπες «τιμωρίες» σε όσους παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραμένει η ένταση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ, ΤΟΚΙΟ.-

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας με αιχμή τα νησιά Ντιαόγου (κινέζικα) ή Σενκάκου (ιαπωνικά), στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, καθώς Πεκίνο και Τόκιο εξακολουθούν να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Το Πεκίνο εξακολουθεί να διαμηνύει ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της κινεζικής επικράτειας, κατηγορώντας την Ιαπωνία για απειλές κατά της εδαφικής της κυριαρχίας. Σύμφωνα με την Κίνα, η περιοχή τής ανήκει ιστορικά και νομικά, σημειώνοντας ως παράνομη τη δήλωση του Τόκιο ότι θα προχωρήσει σε εθνικοποίηση των νησιών, μετά την αγορά τους από ιδιώτη.

Χτες η Ιαπωνία κατήγγειλε την παρουσία κινεζικών σκαφών στην επίμαχη περιοχή, καθώς και επιχειρήσεις της κινεζικής αεροπορίας. Η ιαπωνική ακτοφυλακή επιχείρησε να απομακρύνει τα κινεζικά σκάφη, τα οποία ωστόσο δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε κινεζικά χωρικά ύδατα, στα οποία η Ιαπωνία δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Η Ιαπωνία από την πλευρά της διαμαρτυρήθηκε στον Κινέζο πρέσβη στο Τόκιο, με την κατάσταση στην περιοχή να κλιμακώνεται, δεδομένων και των μεγάλων συμφερόντων που διακυβεύονται, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ αποτελεί κρίσιμο σταυροδρόμι των ναυτιλιακών δρόμων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι συγκρούσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Εντείνονται οι συγκρούσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας με δυνάμεις των Ταλιμπάν, καθώς προσπαθούν να παρουσιάσουν «επιτυχίες» ενόψει της δήθεν παράδοσης της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής και την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων μέχρι το 2014. Χτες οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 25 «μαχητές των Ταλιμπάν», μεταξύ των οποίων και τον φερόμενο ως «σκιώδη κυβερνήτη» της επαρχίας Φαριάμπ, μουλά Γιάαρ Μοχάμεντ. Στις συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν σκοτώθηκαν και πέντε Αφγανοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν ορίζουν τοπικούς άρχοντες, σε μία μορφή παράλληλης εξουσίας, εισπράττοντας φόρους και εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο. Αυτός ο τρόπος εξουσίας αποτελεί ακόμα μία δικαιολογία για τους ιμπεριαλιστές, που ισχυρίζονται ότι επιχειρούν την απελευθέρωση του αφγανικού λαού, εντείνοντας την αιματοχυσία.

Την ίδια στιγμή οι Ταλιμπάν οξύνουν τις επιθέσεις τους και ιδιαίτερα με ανθρώπους μέσα από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, με τον μουλά Ομάρ να καλεί «κάθε γενναίο Αφγανό στις τάξεις των ξένων δυνάμεων και των Αφγανών μισθοφόρων τους... να πλήξει» τις κυβερνητικές και τις νατοϊκές δυνάμεις, ζητώντας να επεκταθεί η διείσδυση Ταλιμπάν στις «τάξεις του εχθρού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ