ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Απογείωση πάνω από 10 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Νέα αναγκαστική ρύθμιση σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στα 54 δισ. ευρώ η μάζα των συσσωρευμένων οφειλών

Στα 10,2 δισ. ευρώ εμφανίζονται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αυτά που δημιουργήθηκαν στο 9μηνο Γενάρη με Σεπτέμβρη του 2012. Από το ποσό αυτό πάνω από 6 δισ. ευρώ αφορούν σε εμφανιζόμενα χρέη που δημιουργήθηκαν στο τρίμηνο Ιούλη με Σεπτέμβρη, στο διάστημα δηλαδή που οι κυβερνήσεις μέσω του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έστελναν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, προκειμένου να εισπράξουν τους ασήκωτους φόρους εισοδήματος μαζί με τα χαράτσια «αλληλεγγύης», επιτηδεύματος, το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία.

Τα παραπάνω μεγέθη καταγράφονται στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και αποδείχνουν τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, τις νέες τρανταχτές αποκλίσεις και αστοχίες, τις οποίες θα «μεταφράσουν» σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Στόχος, σύμφωνα με τα μνημόνιά τους, ήταν να εισπράξουν μέσα στο 2012, ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ από τα παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη (44,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011). Αντ' αυτού, αυτό που κατάφεραν ήταν να φορτώσουν στο λογαριασμό ακόμη 10 δισ. ευρώ, με τη σούμα, για την ώρα, να φτάνει τα 54 δισ. ευρώ ! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα νέα «ληξιπρόθεσμα χρέη» εισπράττουν με καθυστέρηση και αντίστοιχα πρόστιμα μόλις το 6,7% της «οφειλής». Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα παλαιότερης κοπής χρέη, αφορούν φέσια μιας μικρής δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών, πτωχευμένων εταιρειών κ.ά., που το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Οι ίδιοι πλέον διαπιστώνουν ότι δεν τους αποδίδει ούτε η ρύθμιση επιμήκυνσης των δόσεων που ισχύει για το φόρο που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα. Αναγκαστικά επεξεργάζονται νέα ρύθμιση, τάχα για τη «διευκόλυνση» των οικονομικά αδύνατων νοικοκυριών, προκειμένου να την καταθέσουν στη Βουλή στο προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση καταφεύγει και πάλι σε απειλές, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά την επικαιροποιημένη λίστα των «οφειλετών» τους για ποσά που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ. Με το νομικό πλέγμα που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν, μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ, με κατάσχεση απαιτήσεων του «οφειλέτη» που βρίσκεται σε χέρια τρίτων, όπως μισθών και συντάξεων.

Η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει απέναντι στο λαό προκύπτει ανάγλυφα και από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας. Οι πρόσθετοι φόροι και τα άλλα χαράτσια (λεγόμενης «αλληλεγγύης», επιτηδεύματος) έφτασαν ήδη στα 6,6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο σύνολο της εκκαθάρισης τα αντίστοιχα ποσά είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, με το ρυθμό διόγκωσης της φοροληστείας να εξαπλασιάζεται.

Και βέβαια δεν πρόκειται να σταματήσουν στα προηγούμενα. Μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το επόμενο βήμα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, τη διάλυση των όποιων ελαφρύνσεων, την κατάργηση του αφορολόγητου και νέα ασήκωτα χαράτσια απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους, φτωχομεσαίους αγρότες, νέα μέτρα που σκοπεύουν να τα εφαρμόσουν αναδρομικά, από το Γενάρη του 2012.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Αντιδράσεις για την εισφορά

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών που σχετίζονται με τα φωτοβολταϊκά, απέναντι στην επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί του τζίρου των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση στα φωτοβολταϊκά. Η κυβέρνηση, με τροποποιητική παρέμβαση στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, προχώρησε σε αναμόρφωση των ποσοστών επί του τζίρου, τα οποία κυμαίνονται στα 25%-30% αντί για 25%-35% που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, ενώ επεκτάθηκε η εισφορά και στις άλλες ΑΠΕ και στις ΣΗΘΥΑ (Σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) σε ποσοστό 10% επί του τζίρου. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι επιδράσεις στις μικρές επιχειρήσεις και στις πολύ μικρές μονάδες, όπως των αγροτών, είναι πολύ σοβαρότερες από αυτές που θα αντιμετωπίσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, παρότι αυτές έχουν μεγαλύτερους τζίρους.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) δηλώνει ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης, αναφέροντας ότι η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής Νομοτεχνικής Επεξεργασίας Νομοσχεδίων της Βουλής διαπίστωσε «σειρά βαρύτατων νομικών ελαττωμάτων». Παράλληλα, με επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητά η ειδική εισφορά να εκπίπτει από τον τζίρο στις φορολογικές δηλώσεις, γιατί αλλιώς τα προ φόρων κέρδη θα εξανεμίζονται.

Από τη άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος των εταιρειών που ασχολούνται με τον εξοπλισμό των φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν διαβουλεύεται με τους φορείς της αγοράς, εκτιμά ότι έργα 600 MW κινδυνεύουν να ακυρωθούν και ζητά άρση της αναστολής αδειοδότησης και αναθεώρηση προς τα πάνω του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά, δείχνοντας άθελά του ότι ακόμη και με αυτή την εισφορά, η επένδυση στα φωτοβολταϊκά «συμφέρει».

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ψήφισε για την ολοκλήρωση της Εκτροπής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας ψήφισε, ομόφωνα, υπέρ του πλαισίου διεκδικήσεων για την εκτροπή του Αχελώου και τη διαχείριση των νερών, το οποίο έχουν καταθέσει προς ψήφιση στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Θεσσαλίας οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ.

Στην ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει:

  • Συμφωνεί με την άμεση ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου που κοστίζει 60 εκατομμύρια ευρώ.
  • Καταδικάζει τη διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ που στόχο έχει τη μείωση των αρδευομένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή.
  • Προτάσσει και στηρίζει την κατασκευή των απαραίτητων έργων στη Θεσσαλία, ταμιευτήρες, φράγματα, λιμενοδεξαμενές κλπ., όπως αυτά εκφράζονται από τις διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος, για την αξιοποίηση και τη διαχείριση του νερού.
  • Οι υδατικοί πόροι να αντιμετωπίζονται ως κοινωνικό και φυσικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, αποκλείοντας κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, των φραγμάτων και λιμνών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της κερδοσκοπίας των ιδιωτών - επιχειρηματιών.
«CARREFOUR»
Ανακαλείται αναπλήρωμα μαγιονέζας

Ανακαλείται αναπλήρωμα μαγιονέζας που διακινείται από τα σούπερ μάρκετ «Carrefour» στο οποίο, μετά από σχετική καταγγελία, διαπιστώθηκε έντονη οσμή τάγκισης. Πρόκειται για προϊόν εισαγωγής από Βουλγαρία, με τη βουλγάρικη εμπορική ονομασία «Μauone3a kΛacuk», με ημερομηνία ανάλωσης μέχρι 28/02/13 και αριθμό παρτίδας L12805. 12, σε πλαστική συσκευασία.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το παραπάνω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Αναστέλεται η απεργία των ταξί

Κανονικά θα κυκλοφορούν από σήμερα τα ταξί καθώς η Ομοσπονδία των αυτοκινητιστών αποφάσισε τη λήξη της απεργίας.

Παρά τις συνήθεις «αγωνιστικές κορόνες» της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, όπως όλα δείχνουν ο κλάδος θα συρθεί σε ένα διάλογο - απάτη με την κυβέρνηση, με πρόφαση τη «διόρθωση» των καταστροφικών για τους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες προβλέψεων του μεσοπρόσθεσμου προγράμματος.

Η πρασινογάλαζη ηγεσία της Ομοσπονδίας βρίσκεται πλέον έκθετη περισσότερο από ποτέ στα μάτια της βάσης, η οποία οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αν θέλει να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από το ήδη τσακισμένο μεροκάματό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ