Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Αντιδράσεις για την εισφορά

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών που σχετίζονται με τα φωτοβολταϊκά, απέναντι στην επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί του τζίρου των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση στα φωτοβολταϊκά. Η κυβέρνηση, με τροποποιητική παρέμβαση στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, προχώρησε σε αναμόρφωση των ποσοστών επί του τζίρου, τα οποία κυμαίνονται στα 25%-30% αντί για 25%-35% που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, ενώ επεκτάθηκε η εισφορά και στις άλλες ΑΠΕ και στις ΣΗΘΥΑ (Σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) σε ποσοστό 10% επί του τζίρου. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι επιδράσεις στις μικρές επιχειρήσεις και στις πολύ μικρές μονάδες, όπως των αγροτών, είναι πολύ σοβαρότερες από αυτές που θα αντιμετωπίσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, παρότι αυτές έχουν μεγαλύτερους τζίρους.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) δηλώνει ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης, αναφέροντας ότι η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής Νομοτεχνικής Επεξεργασίας Νομοσχεδίων της Βουλής διαπίστωσε «σειρά βαρύτατων νομικών ελαττωμάτων». Παράλληλα, με επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητά η ειδική εισφορά να εκπίπτει από τον τζίρο στις φορολογικές δηλώσεις, γιατί αλλιώς τα προ φόρων κέρδη θα εξανεμίζονται.

Από τη άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος των εταιρειών που ασχολούνται με τον εξοπλισμό των φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν διαβουλεύεται με τους φορείς της αγοράς, εκτιμά ότι έργα 600 MW κινδυνεύουν να ακυρωθούν και ζητά άρση της αναστολής αδειοδότησης και αναθεώρηση προς τα πάνω του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά, δείχνοντας άθελά του ότι ακόμη και με αυτή την εισφορά, η επένδυση στα φωτοβολταϊκά «συμφέρει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ