Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Κρέμονται στις κρατικές ενισχύσεις

Στα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για καπιταλιστική «ανάπτυξη» οι ντόπιοι τραπεζίτες.

Πριν καν οι συνομιλητές της συγκυβέρνησης κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σε επικείμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου και ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι η ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων της νέας συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας δεν επαρκούν για να συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση των δανείων, κάποιοι σπεύδουν να κάνουν τις σχετικές μοιρασιές.

Η μοιρασιά του «πακέτου διάσωσης» σύμφωνα με τους τραπεζίτες της Alpha Bank, αφορά στη πληρωμή των κρατικών οφειλών (8 δισ. ευρώ) προς τους ιδιώτες, τις αποπληρωμές εντόκων γραμματίων (πάνω από 18 δισ. ευρώ) που βρίσκονται στα χέρια των ντόπιων τραπεζών, προκειμένου να πέσει «ρευστότητα στην αγορά», δηλαδή κεφάλαια και σε άλλους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Με αυτό το στόχο βλέπουν τη διέξοδο στην επανεκκίνηση των έργων μεγάλων οδικών αξόνων, στην απορρόφηση των πόρων από τα κοιναγορίτικα ταμεία με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόκειται δηλαδή, για έργα υποδομής που πρόκειται να κατασκευάσουν και εκμεταλλευτούν τα μονοπώλια. Επισημαίνουν ακόμη ότι «μοχλός ανάκαμψης που δεν απαιτεί αποφάσεις τρίτων» είναι η ενεργοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ