ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Χαιρετίζει τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Η αγωνιστική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στις 4 και 5 Νοέμβρη και η μαζική συμμετοχή της αγροτιάς στις συγκεντρώσεις της 48ωρης απεργίας δείχνουν το δρόμο της ελπίδας

Aπό τη συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων του Αργους στις κινητοποιήσεις της 48ωρης απεργίας
Aπό τη συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων του Αργους στις κινητοποιήσεις της 48ωρης απεργίας
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ χαιρετίζει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που συμμετείχαν μαχητικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που συντονισμένα πραγματοποίησε η ΠΑΣΥ σε Ακτιο, Τρίπολη, Κατερίνη, Λάρισα, Κοζάνη, Λειβαδιά, Χανιά και Ηράκλειο διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην επιβίωση. Ταυτόχρονα χαιρετίζει όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, για τη μαχητική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της 48ωρης απεργίας. «Μαζί με τους συμμάχους μας εργάτες, υπάλληλους, μικροεπαγγελματίες, μαχητική νεολαία και γυναίκες, ενάντια στην άγρια και βάρβαρη συγκυβέρνηση των μνημονίων και πολυνομοσχεδίων της φτώχειας και εξαθλίωσης», τονίζει.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζεται: «Ηταν η πρώτη αγωνιστική απάντηση των φτωχών κτηνοτρόφων στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ, και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Με τη μαχητική παρουσία τους στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ οι κτηνοτρόφοι διατράνωσαν τη θέλησή τους να αντιπαλέψουν την πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση, εκτοξεύοντας το κόστος των ζωοτροφών στα ύψη, επιβάλλοντας αντιλαϊκά χαράτσια, μειώνοντας τις ήδη εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας, και τα χειρότερα που έρχονται με τον προϋπολογισμό και το πολυνομοσχέδιο-καρμανιόλα.

Οι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την κινητοποίηση. Τους καλούμε να εντείνουν την αγωνιστική κινητοποίησή τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Να αντιπαλέψουν μαχητικά την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία και την απογοήτευση που καλλιεργούν πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως ΣΕΚ και ΠΕΚ αλλά και τοπικοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες.

Αυτοί οι "συνδικαλιστές" είναι οι στυλοβάτες της κυβερνητικής πολιτικής, υπονομευτές των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που λιβανίζουν το δήθεν μονόδρομο της ΕΕ και της ΚΑΠ. Αποκρύπτουν από τους κτηνοτρόφους, τους υπεύθυνους και ότι ακριβώς αυτές οι πολιτικές είναι που έφεραν και φέρνουν τη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοκτηνοτρόφων, οδήγησαν τη χώρα να είναι ελλειμματική σε όλα τα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα, οδήγησαν στο ξεπούλημα της ΑΤΕ και της ΔΩΔΩΝΗΣ και συνεχίζουν, αν τους αφήσουμε!

Χρειάζεται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, τους αγρότες και την νεολαία για μια άλλη πολιτική που θα χρεοκοπεί μεγαλοεπιχειρηματίες και καρτέλ και θα εξασφαλίζει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και στο λαό ντόπια ποιοτικά, φτηνά γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα. Με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης θα αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με κριτήριο όχι το κέρδος των μονοπωλίων αλλά την κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών. Ομως για να εφαρμοστεί μια τέτοια αγροτική πολιτική που συμφέρει τη χώρα και το λαό, προϋποθέτει σύγκρουση και ανατροπή από τις πολιτικές και τα κόμματα που τους ξεκληρίζουν. Γι' αυτό συνδυάζουμε τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, με την προοπτική της οριστικής λύσης από τα βάσανά μας.

Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση και ο αγώνας. Συγκροτούμε μαζικούς μαχητικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους που θα συσπειρώνουν και θα προασπίζουν τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Το επόμενο διάστημα η ΠΑΣΥ, οι Αγωνιστικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουν ώστε με καλύτερη οργάνωση να συνεχιστεί πιο αποτελεσματικά ο αγώνας για:

  • Να δοθεί εξ ολοκλήρου η ενιαία ενίσχυση που δικαιούμαστε χωρίς καμιά περικοπή.
  • Να ανατραπούν τα νέα μέτρα εξόντωσης (Αύξηση εισφορών ΟΓΑ, ενέργεια, φορολογία χωραφιών, μείωση συντάξεων κ.ά).
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια , (μηχανήματα, ζωοτροφές, ενέργεια κ.ά.) για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ με διαγραφή των τόκων για τους κτηνοτρόφους - πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, με προστασία της εγχώριας παραγωγής από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
  • Να μην πουληθούν, να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ΔΩΔΩΝΗ, ΕΒ Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ.
  • Οριοθέτηση των βοσκότοπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Δημιουργία συγχρόνων κρατικών σφαγείων και δωρεάν επέκταση του δικτύου υποδομής για να έχουν ηλεκτροδότηση οι σταβλικές εγκαταστάσεις».
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Κρέμονται στις κρατικές ενισχύσεις

Στα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για καπιταλιστική «ανάπτυξη» οι ντόπιοι τραπεζίτες.

Πριν καν οι συνομιλητές της συγκυβέρνησης κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σε επικείμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου και ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι η ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων της νέας συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας δεν επαρκούν για να συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση των δανείων, κάποιοι σπεύδουν να κάνουν τις σχετικές μοιρασιές.

Η μοιρασιά του «πακέτου διάσωσης» σύμφωνα με τους τραπεζίτες της Alpha Bank, αφορά στη πληρωμή των κρατικών οφειλών (8 δισ. ευρώ) προς τους ιδιώτες, τις αποπληρωμές εντόκων γραμματίων (πάνω από 18 δισ. ευρώ) που βρίσκονται στα χέρια των ντόπιων τραπεζών, προκειμένου να πέσει «ρευστότητα στην αγορά», δηλαδή κεφάλαια και σε άλλους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Με αυτό το στόχο βλέπουν τη διέξοδο στην επανεκκίνηση των έργων μεγάλων οδικών αξόνων, στην απορρόφηση των πόρων από τα κοιναγορίτικα ταμεία με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόκειται δηλαδή, για έργα υποδομής που πρόκειται να κατασκευάσουν και εκμεταλλευτούν τα μονοπώλια. Επισημαίνουν ακόμη ότι «μοχλός ανάκαμψης που δεν απαιτεί αποφάσεις τρίτων» είναι η ενεργοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων...

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πολύ μεγάλη πτώση τον Αύγουστο

Συνέχισε να κατρακυλά η οικοδομική δραστηριότητα, τόσο τον Αύγουστο του 2012, όσο και την οκτάμηνη περίοδο Γενάρη - Αυγούστου του 2012, δεδομένου ότι ο κλάδος των κατασκευών έχει πληγεί καταλυτικά από την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Αύγουστος 2012 προς Αύγουστος 2011, ο αριθμός των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών μειώθηκε κατά 48,2% (1.210 οικοδ. άδειες έναντι 2.335 το προηγούμενο έτος), η επιφάνεια εμφανίζεται μειωμένη κατά 37,3% (από 423,1 χιλ. τετρ. μέτρα σε 265,5 χιλ. τετρ. μέτρα) και ο όγκος κατά -27,5% (από 1.636,4 χιλ. κυβ. μέτρα σε 1.186,7 χιλ. κυβ. μέτρα).

Την περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 2012 εκδόθηκαν 16.718 οικοδομικές άδειες (μείωση 27,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011), στις οποίες αντιστοιχούν 3.089,1 χιλ. τετρ. μέτρα επιφάνειας (μείωση 21,3%) και 11.906,5 χιλ. κυβ. μέτρα όγκου (μείωση 21%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ