ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
Απολύουν ναυτεργάτες κι επιδοτούν εφοπλιστές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη Δευτέρα, παραμονή της απεργίας στα καράβια, ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) όπου περιόδευσε, αφού παραδέχτηκε ότι η ανεργία στους ναυτεργάτες έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ως μέτρο για την «ανακούφιση» των ανέργων ανέφερε τη «βελτίωση των δεξιοτήτων των ανέργων ναυτικών». Μάλιστα «προς αυτήν την κατεύθυνση - όπως είπε - σύντομα θα ανακοινώσουμε αντίστοιχο πλαίσιο αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Εργασίας "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"». Η κοροϊδία στο έπακρο... Οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και κατ' εντολή των εφοπλιστών, πέταξαν μαζικά τους ναυτεργάτες στη στεριά, με αποτέλεσμα, σήμερα στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία να είναι ναυτολογημένοι από 4 ως 6 (!) ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα ανάλογα με τη χωρητικότητα, στα κρουαζιερόπλοια να «μην υπάρχει ρουθούνι», τώρα ετοιμάζεται το ίδιο για τα επιβατηγά και ήδη οι άνεργοι ναυτεργάτες μετρούν πάνω από 10.000. Από αυτούς δε, το επίδομα ανεργίας του αίσχους των 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους, το παίρνουν ελάχιστοι λόγω των απαγορευτικών προϋποθέσεων. Για παράδειγμα το Σεπτέμβρη, το πήραν 671! Και όλα αυτά όταν οι Ελληνες εφοπλιστές από το αίμα των ναυτεργατών έχουν το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο. Τώρα οι εφοπλιστές και η συγκυβέρνησή τους ετοιμάζουν την κατά μέτωπο επίθεση με στόχο να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από τα ναυτεργατικά δικαιώματα. Να γίνουν οι ναυτεργάτες φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό που για την «απασχόλησή» του, οι εφοπλιστές, μέσω των παραπάνω προγραμμάτων, θα επιδοτούνται και από πάνω!

Η κρίση και οι «σημαντικές επιτυχίες» βιομηχάνων

Ως ένας από τους «ανθεκτικότερους» κλάδους στην περίοδο της κρίσης εμφανίζεται αυτός των Τροφίμων - Ποτών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο περιοδικό «Τρόφιμα και Ποτά» (τ. 367) οι πωλήσεις του κλάδου για το 2011 ήταν κατά 5,59% αυξημένες σε σχέση με το 2010, ενώ ταυτόχρονα, παρουσιάζει μείωση ζημιών κατά 70,43%, στο ίδιο διάστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Μέσα στη λαίλαπα του 2011 υπήρχαν εταιρείες που κατέγραψαν σημαντικές επιτυχίες»...

Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους στον κλάδο. Και μόνο από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου στα εργασιακά δικαιώματα - με κυρίαρχο στοιχείο τις απολύσεις, τις αλλαγές εργασιακών σχέσεων, τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και την παράδοση τμημάτων των επιχειρήσεων σε εργολάβους - σχετίζεται με την αύξηση της κερδοφορίας τους αλλά και με το μεταξύ τους ανταγωνισμό, ο οποίος στο φόντο της κρίσης γίνεται ακόμα πιο έντονος. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να αποδεχθούν τις αξιώσεις εργοδοσίας, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει πως στο όνομα του ανταγωνισμού να χάσουν ό,τι τους έχει απομείνει.

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει είναι πως παρά το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, υπάρχουν κλάδοι που όχι μόνο αντέχουν αλλά και καταγράφουν «σημαντικές επιτυχίες». Εδώ, λοιπόν, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλογιστούν: Χάρη σε ποιους οι βιομήχανοι κατέγραψαν αυτές τις «σημαντικές επιτυχίες»; Ηταν ή όχι η δική τους δουλειά, ο δικός τους ιδρώτας, τα δικά τους κομμένα μεροκάματα, οι δικές τους απολύσεις, που οδήγησαν σε αυτές τις «επιτυχίες»; Η κατανόηση αυτής της αλήθειας μπορεί να γίνει όπλο στον αγώνα τους να βάλουν φρένο στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Μονοπώληση των αιθέρων

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της «Olympic Air» από την «Aegean Airlines», ενέργεια η οποία από τα στελέχη των δύο εταιρειών χαρακτηρίστηκε ως «μονόδρομος», εξαιτίας της «καθίζησης» που έχει υποστεί η εσωτερική αγορά αερομεταφορών, τα μεγέθη της οποίας πλέον δεν ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα να μην «επαρκούν» για τη λειτουργία δύο μεγάλων αερομεταφορικών εταιρειών. Στις σχετικές δηλώσεις, που έγιναν με αφορμή την παραπάνω εξαγορά, τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών επισήμαναν σε όλους τους τόνους ότι αν η εν λόγω εξαγορά δε γίνει αποδεκτή από τις αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού της χώρας και της ΕΕ, τότε ο στόλος, αλλά και οι θέσεις εργασίας, δε θα μπορούν να διασφαλιστούν. Αλλά μήπως με την εξαγορά θα διασφαλιστούν; Καμιά εγγύηση γι' αυτό δεν υπάρχει. Ισα - ίσα οι συγχωνεύσεις και εξαγορές οδηγούν και σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά αποδοχή των όσων ο κοινός νους παραδεχόταν κατά την περίοδο ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Κατ' αρχήν ότι στην περιορισμένη εσωτερική αγορά μπορεί να επιβιώσει μια αεροπορική εταιρεία κι ακόμη πως βασικός στόχος της πολιτικής του «ανοίγματος» της αγοράς και στις αερομεταφορές ήταν και παραμένει η παράδοση δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο που θα λυμαίνεται το χώρο για την εκτόξευση των κερδών του. Οσο για τα άλλα που έλεγαν ότι τάχα θα μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων και οι υπηρεσίες προς τους επιβάτες θα βελτιωθούν, αποδείχτηκαν πολύ γρήγορα «παραμύθια της Χαλιμάς»...

Αναμένοντας την απόφαση των αρμόδιων «επιτροπών ανταγωνισμού», δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε και τη χρονική σύμπτωση της παραπάνω εξαγοράς, με τις σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης περί αναζήτησης επενδυτών που θα αναλάβουν τη λειτουργία των αεροδρομίων ανά την Επικράτεια για περίοδο που θα διαρκεί 35 χρόνια μίνιμουμ. Αν το προσεχές διάστημα αποδειχτεί πως πράγματι οι αετονύχηδες εκτός από την πλήρη μονοπώληση των αιθέρων, επιθυμούν και την εκμετάλλευση των δημόσιων αεροδρομίων τότε καταλαβαίνουμε σε τι ιλιγγιώδη μεγέθη οδηγούνται τα μονοπώλια στη χώρα μας, αλλά και πόσο «ανοιχτή» και «ελεύθερη» είναι η αγορά...


Επιχειρούν να κοροϊδέψουν το λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟ ΕΙΠΑΝ, ΤΟ ΞΑΝΑΕΙΠΑΝ και συνεχίζουν να το λένε με θράσος απύθμενο! Ποιο; Μα αυτό περί του ελληνικού λαού που «δίνει ενωμένος τη μάχη για παραμονή στο ευρώ». Μάλλον προσπαθούν να το πιστέψουν και οι ίδιοι με τη συνεχή επανάληψη.

Ο λαός όντως δίνει μάχη, αλλά ενάντια στην πολιτική τους, που φέρνει νέα κέρδη στην πλουτοκρατία και περισσότερη φτώχεια στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μικρούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους.

Την ίδια στιγμή, χτυπιέται από τα ΜΑΤ, εκβιάζεται από τους εργοδότες του, πιέζεται από τις τράπεζες που τον δανείζουν, χειραγωγείται από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, απολύεται, απειλείται και τρομοκρατείται.

Αν αυτά τους δίνουν την εικόνα ενός λαού που ...εθελοντικά ακολουθεί τις πολιτικές τους και τους στηρίζει, τότε ή κοροϊδεύουν ασύστολα ή έχουν σοβαρό πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας.

Κι επειδή έχουν αποδείξει πως όταν πρόκειται να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα έξυπνοι και εφευρετικοί, κλίνουμε προφανώς προς την πρώτη εκδοχή.

ΣΦΟΔΡΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ Λοβέρδου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δε νομίζετε; Δεν είχε, λέει, «στρατηγική και τακτική» γι' αυτό η κοινοβουλευτική του ομάδα παρουσιάζεται ασύντακτη και χωρίς στόχους.

Εμείς, πάλι, διαπιστώνουμε ότι διαθέτει και τα δύο και μάλιστα σε ...υπερθετικό βαθμό. Είτε με τον Γ. Παπανδρέου είτε με τον Ε. Βενιζέλο έχει δώσει ξεκάθαρα τα διαπιστευτήριά του και ...στρατηγικά και τακτικά.

Δηλώνει «παρών» κάθε φορά που χρειάζονται νέα αντιλαϊκά μέτρα και αποτελεί σταθερότατο στήριγμα των πολιτικών της ΕΕ, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

`Η μήπως δεν το έχει καταλάβει αυτό ο πρώην υπουργός Εργασίας και Υγείας; Ο ίδιος υπέγραψε και προώθησε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ...νομοθετικών αποδείξεων της σταθερότητας του ΠΑΣΟΚ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο μύθος της διαχείρισης Ομπάμα

Πολύς αχός σηκώθηκε σε διεθνή και εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ και αστοί πολιτικοί και οπορτουνιστές, εκπρόσωποι κυβερνήσεων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών έχουν επιδοθεί σε ιαχές περί σωτηρίας όλου του πλανήτη. Τι νίκη της «δημοκρατίας» και ιαχές «ανακούφισης» έναντι της «συντήρησης», τι νίκη των «φιλειρηνιστών» έναντι των «πολεμοκάπηλων», τι «σύνεση» και «αλληλεγγύη» ενάντια στον «παραλογισμό» και στην «επιθετικότητα» δεν ακούσαμε; Ολα αυτά είναι μόνο αέρας κοπανιστός και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Ομπάμα και ο Ρόμνεϊ, ο εταίρος των «Ρεπουμπλικάνων», έχουν κοινή στρατηγική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων στις ΗΠΑ και συνθέτουν το δίπολο των διαφορετικών «μειγμάτων» διαχείρισης του καπιταλισμού, του επεκτατικού κεϋνσιανισμού ή του περιοριστικού προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να εγκλωβίζονται στο μονόδρομο της επιλογής σφαγής των δικαιωμάτων τους. Ο λαός βιώνει την ανεργία, τη φτώχεια και την πτώση του βιοτικού του επιπέδου ενώ η δήθεν φιλολαϊκή πολιτική Ομπάμα στην Υγεία, είναι η παραπέρα επιχειρηματική εκμετάλλευσή της για την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων.

Ο δήθεν «προοδευτικός» Ομπάμα συνέχισε και συνεχίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως παλιότερα ο άλλος «προοδευτικός» Μπιλ Κλίντον, που ματοκύλησε τη Γιουγκοσλαβία. Ως κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης - για τις προθέσεις του - ο Ομπάμα διεύρυνε τον πόλεμο στην Ευρεία Μέση Ανατολή για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών. Συνεχίζει τους πολέμους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, και ακολούθησε η Λιβύη και η επιθετικότητα ενάντια στη Συρία και το Ιράν. Στηρίζει το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ. Και στη Λατινική Αμερική έβαλε τη σφραγίδα του, στα πραξικοπήματα σε Ονδούρα και Παραγουάη, διατηρεί τον πολύμορφο εγκληματικό αποκλεισμό ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα και την παράνομη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το γεγονός ότι εργατικές δυνάμεις δεν μπορούν να εκφραστούν ανεξάρτητα, με το δικό τους επαναστατικό κόμμα και εγκλωβίζονται στην καταστροφική λογική του «μικρότερου κακού», δε δικαιολογεί τις αυταπάτες ότι ο Ομπάμα εκπροσωπεί κάτι το διαφορετικό επειδή προβάλλεται η αφρικανική ή η «λαϊκής προέλευσης» καταγωγή του. Είναι ένας πιστός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, γι' αυτό δουλεύει.

Ο Ομπάμα και ο Ρόμνεϊ στις ΗΠΑ, ο Σαρκοζί και ο Ολάντ στη Γαλλία, οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλοι «αντιμνημονιακοί» αλλά ...κάργα υπέρ του συστήματος και ο δήθεν εναλλακτικός δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, εκφράζουν μεν διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου, εμφανίζουν κάποιες διαφορές τακτικής αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εναλλακτική λύση, λύση διεξόδου από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση προς όφελος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και παντού, δεν υπάρχουν λύσεις υπέρ των εργατών χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και η εξουσία τους. Οσοι το ισχυρίζονται λένε ψέματα. Η λύση για τους παραγωγούς όλου του κοινωνικού πλούτου, των τεράστιων δυνατοτήτων ανάπτυξης της κοινωνικής ζωής, δεν είναι να ψάχνουν πώς θα χάσουν λιγότερα, πώς θα εξασφαλίσουν «μακρύτερο σχοινί» για την κρεμάλα τους, αλλά η διεκδίκηση του πλούτου σε σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, για την εργατική λαϊκή εξουσία, που θα θέσει την οικονομία και την ανάπτυξη στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ