ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα, είναι ένα από τα θέματα που θα αναδειχτούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΝΕ αυτή την περίοδο για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν:

  • Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, στις 6.30 μ.μ., αμφιθέατρο «Aula». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, διοργανώνονται μια σειρά ακόμα αξιόλογες εκδηλώσεις και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

-- Μενίδι, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42). Ομιλητής ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Κερατσίνι, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στα Ταμπούρια (Ρέμπουλη και Παπαναστασίου). Ομιλήτρια η Ζωή Παπαδοπούλου, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά της ΚΝΕ.

-- Πειραιάς, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ (πλατεία Κοραή).

-- Κολιάτσου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Πατησίων 282).

Αύριο Κυριακή

-- Πετρούπολη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ομιλητής ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Περιστέρι, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι Ξυλοτεχνίας. Ομιλητής ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο. Ομιλητής ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Κορυδαλλός, στις 12.30 το μεσημέρι, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Κρέσνας 12). Ομιλητής ο Αγγελος Γαλανόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αττικής της ΚΝΕ.

-- Νέος Κόσμος, στις 12.30 το μεσημέρι, στο χώρο «Ash In Art» (Hρακλέους 10 & Λαχούρη 1).

-- Γκύζη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Κουμανούδη 30).

Δευτέρα 12 Νοέμβρη

-- Πετράλωνα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Θεσσαλονίκης 152).

Τρίτη 13 Νοέμβρη

-- ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη 1.30 μ.μ. Ομιλητής Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής ΑΠΘ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»
Διακήρυξη του φετινού εορτασμού

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της 39ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 στη φετινή διακήρυξή της καλεί «το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, με κορύφωση την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές. Να διεκδικήσουμε έναν άλλο δρόμο που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη, ικανή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, την ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία. Η εξέγερση του Νοέμβρη του 73' διδάσκει πως οι κοινωνίες, όπως και τότε, προχωρούν μπροστά με ρήξη και ανατροπή».

Καλεί τους «νέους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, να οργανώσουν και να εντείνουν τους αγώνες τους και να παλέψουν για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, καταδικάζοντας τις δυνάμεις που τα προωθούν και τα στηρίζουν», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση, τα οποία δίνουν σύγχρονα νοήματα στους αγώνες «για την αντιμετώπιση και την ανατροπής της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας, για μια άλλη εξουσία και την πολιτική που να υπηρετεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Αύριο Κυριακή γίνεται στην Αθήνα, η τέταρτη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Οι εργασίες της συνάντησης ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών 250, Αιγάλεω) στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου».

*** Συζήτηση με θέμα «Η παραχάραξη της Ιστορίας και η απάντηση του ταξικού κινήματος» διοργανώνουν αύριο Κυριακή, στο κτίριο της Νομικής (αμφιθέατρο 1), στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Ελλη Αλεξίου», «Ρόζα Ιμβριώτη», Π. Φαλήρου, Σαλαμίνας, «Σωκράτης», «Γιώργος Σεφέρης» και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ο «Βύρωνας». Καλεί και η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

*** Με νέες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Νοέμβρη, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, συνεχίζει τον αγώνα του, το Διοικητικό Προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενάντια στα νέα εξοντωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή και στο νέο σχέδιο νόμου που προβλέπει απολύσεις εργαζομένων.

*** Σε κινητοποιήσεις στο Δήμο Ηρακλείου την Τετάρτη 14 Νοέμβρη και στο Δήμο Μαλεβιζίου την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοέμβρη στις 11 το πρωί, θα προχωρήσουν οι ομάδες γυναικών της ΟΓΕ Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου και Δήμου Μαλεβιζίου για τον υποσιστισμό των παιδιών στα σχολεία.

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε συγχωνεύσεις και ελλείψεις

Απαντήσεις για τα ζητήματα των ελλείψεων εκπαιδευτικών και τις προωθούμενες συγχωνεύσεις ζήτησαν, χτες, εκπρόσωποι Ενώσεων Γονέων από περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. Οπως ενημερώθηκαν, δεν υπάρχουν πιστώσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά, ενώ αναφορά έγινε και στην επέκταση του ωραρίου των εκπαιδευτικών ως μέσο κάλυψης των αναγκών και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό των σχολείων που ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά. Οι γονείς πήραν την απάντηση ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται όχι μόνο για εξοικονόμηση πόρων αλλά και για την εφαρμογή «καινοτόμων προγραμμάτων», για να μπορούν τάχα να λειτουργήσουν όλες οι κατευθύνσεις στο λύκειο κ.ο.κ. Το οργανωμένο κίνημα των γονιών από την πλευρά του έχει διατυπώσει τη θέση του για το νέο σχολείο που οικοδομείται, το σχολείο της αγοράς, των χορηγών και των δεξιοτήτων σε βάρος της γνώσης, ενώ δηλώνει ότι για την πλήρη λειτουργία των σχολείων όρος είναι οι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.

Επόμενο ραντεβού για τους γονείς είναι η κινητοποίηση που οργανώνουν στο υπουργείο Οικονομικών οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά την Τετάρτη 14 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής έκαναν, χτες, κινητοποίηση και γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία του Περιστερίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες συγχωνεύσεις τεσσάρων δημοτικών σχολείων σε δύο. Επίσης, προγραμματίζουν πικετοφορία για το ίδιο θέμα την Τρίτη 13 Νοέμβρη στο Μπουρνάζι.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη, στις 2 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, αντιδρώντας στην επιχείρηση σύμπτυξης τμημάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πειραιά.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Χρυσή Αυγή

Συνεχίζει τις προκλήσεις η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ενόψει εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Η υμνήτρια της χούντας, εναντιωνόμενη σε οτιδήποτε αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων, τον ιμπεριαλισμό και τα ανδρείκελά τους, στην πιο πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, αναφέρει σχετικά:

«Το τι αντιπροσωπεύει το "Πολυτεχνείο" για εμάς τους Χρυσαυγίτες είναι μάλλον περιττό να αναπτυχθεί πλήρως. Αρκεί μόνο να πούμε ότι το "Πολυτεχνείο" για πολλά χρόνια αποτέλεσε το σύμβολο του μεταπολιτευτικού κράτους σε σχέση με μια ψευδεπίγραφη έννοια αντίστασης εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Σήμερα, το σαθρό αυτό "ιδεολογικό" οικοδόμημα έχει καταρρεύσει οριστικά, καθώς η περιβόητη "γενιά του Πολυτεχνείου" έχει ταυτισθεί πλήρως με καθετί το αρνητικό που μαστίζει την Πατρίδα και το λαό τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλα αυτά, λόγω κεκτημένης ταχύτητας μάλλον, η παραχάραξη των πραγματικών ιστορικών γεγονότων συνεχίζεται και εννοείται ότι αυτό συμβαίνει και στα σχολεία της χώρας. Οι καταγγελίες γονέων για τη σωρεία των ψεμάτων, με την οποία "ταΐζουν" τα μικρά παιδιά, ενόψει του φετινού εορτασμού του "Πολυτεχνείου" από το ανθελληνικό κρατικό σύστημα, όλο και πληθαίνουν».

Τα φασιστοειδή ωρύονται, γιατί στα δημοτικά σχολεία με θεατρικά σκετς οι εκπαιδευτικοί με «άθλια ψέματα προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις αγνές ψυχές των μικρών παιδιών, κάνοντάς τα να μισούν το Στρατό, παρουσιάζοντάς τον ως μια παραγωγή ψυχρών δολοφόνων. Μετά το παραμύθι για "το τανκ που πάτησε τα παιδιά στο Πολυτεχνείο", μετά την κεφάλα του καθηγητή Νίκου Σβορώνου (το οποίο εντέχνως άφηναν να εννοηθεί ότι πρόκειται για την προτομή κάποιου νεκρού φοιτητή στο χώρο του Πολυτεχνείου) (...) μετά το όλο φιάσκο της υπόθεσης "Πολυτεχνείο", τώρα προσπαθούν να λασπολογήσουν, από άλλη οπτική γωνία, τον Ελληνικό Στρατό».

ΤΕΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΣΤΙΕΣ
Μόλις 23 σπουδαστές σε σύνολο 900 αιτήσεων θα έχουν δωμάτιο

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Ηπείρου έκανε χτες το πρωί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας μέτρα για την άμεση ανακούφιση των 870 σπουδαστών του ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα, που μένουν εκτός Εστιών, αφού από τις 900 αιτήσεις για στέγη θα καλυφθούν μόλις οι 23. Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι ιδιαίτερο οξυμένο και σοβαρό. Επίσης, στο ΤΕΙ Ηπείρου, ο προϋπολογισμός για τη σίτιση των σπουδαστών μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια έως και 50%. Μειώσεις σημειώθηκαν και στις λειτουργικές δαπάνες (-68,1%). Με το «κούρεμα», το Ιδρυμα έμεινε για το 2012 με 3,6 εκατομμύρια ευρώ από 11,7 εκατομμύρια ευρώ.

Στο αίτημα της αντιπροσωπείας του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ να διεκδικηθεί έκτακτο κονδύλι, να εποινικιαστούν ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των σπουδαστών που μένουν εκτός Εστιών, η Περιφερειακή Αρχή δήλωσε αναρμόδια και αρνήθηκε να τεθεί το ζήτημα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στάση που καταγγέλθηκε από τις δυνάμεις του ΜΑΣ, που ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση με ανάρτηση γιγαντοπανό στην Περιφέρεια Ηπείρου και μαζική εξόρμηση, καλώντας το λαό να μην επιτρέψει να μείνει χωρίς δωμάτιο κανένας σπουδαστής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ