ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ποιος πληρώνει τον Πρόεδρο;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την ουσία και το χαρακτήρα της πολιτικής του και τις διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Ενα μέρος της απάντησης σ' αυτά τα ζητήματα δίνεται από τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των δύο αντιπάλων, Ομπάμα και Ρόμνεϊ, στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ των χρηματοδοτών των δύο υποψηφίων είναι αποκαλυπτικός όχι μόνο για να καταλάβουμε τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, αλλά και για να αντιληφθούμε τις αντιθέσεις μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου που στοιχίζονται πίσω από τον έναν, ή τον άλλον υποψήφιο για την εξυπηρέτησή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των επιτελείων των δύο υποψηφίων, ο Ρόμνεϊ ξόδεψε 1,03 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Ομπάμα 932 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ο τομέας των υπηρεσιών, ο τομέας του θεάματος και του ακροάματος, τα πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών του Ομπάμα. Οι πέντε μεγαλύτεροι χρηματοδότες του υποψήφιου του κόμματος των Δημοκρατικών είναι το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η Microsoft, η Google και το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ οι τράπεζες κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των χρηματοδοτών του Ρόμνεϊ. Στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκουμε Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, J P Morgan, Credit Suisse.

Από τα στοιχεία για το πώς κατανεμήθηκαν τα ποσά χρηματοδότησης κατά τομέα της οικονομίας, προκύπτει ότι ο Ομπάμα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τους τομείς των επικοινωνιών, τεχνολογίας, πληροφορικής, υγείας, νομικών συμβούλων, επιστημονικών ινστιτούτων. Ενώ ο Ρόμνεϊ χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τους τομείς αγροτικής παραγωγής, κατασκευών, ενέργειας, τραπεζών, μεταφορών. Στο σχετικό κατάλογο ο τομέας της πολεμικής βιομηχανίας εμφανίζεται μοιρασμένος μεταξύ των δύο αντιπάλων.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΗ μελέτη των σχετικών καταλόγων προκύπτει ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες χρηματοδοτούν και τους δύο υποψήφιους όμως με διαφορετικά ποσά, ανάλογα με το ποιος πιστεύουν ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους. Παραδείγματος χάριν η Microsoft έδωσε 761.000 δολάρια για τον Ομπάμα και 194.000 για το Ρόμνεϊ, ενώ η Goldman Sachs έδωσε 994.000 δολάρια για το Ρόμνεϊ και 184.000 για τον Ομπάμα. Ετσι διατηρούν σχέσεις και με τους δύο για να είναι σίγουροι ότι έτσι, ή αλλιώς θα εξυπηρετηθούν.

Εξάλλου η άμεση χρηματοδότηση είναι μόνο ο ένας τρόπος σύνδεσης του κεφαλαίου με το αστικό πολιτικό σύστημα. Οι εταιρείες διαθέτουν ανάλογα ποσά για την ενίσχυση των βουλευτών και των γερουσιαστών δημιουργώντας τα δικά τους λόμπι στο Κογκρέσο. Λόμπι αποτελούμενα από εκπροσώπους και των δύο κομμάτων που ψηφίζουν για τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους.

Η «ανταγωνιστικότητα»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ήταν σαφής. Η έξοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την κρίση περνάει πάνω από την εργατική τάξη, αφού απαιτείται περαιτέρω αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας με την ισοπέδωση των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η δήλωση Ντράγκι είναι χαρακτηριστική της στρατηγικής του κεφαλαίου που επιδιώκει να «αξιοποιήσει» την καπιταλιστική κρίση για να προωθήσει τα μέτρα που θα οδηγήσουν, αφενός στην καταστροφή ενός μέρους της ζωντανής εργασίας, αφετέρου θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ανάκαμψη με φθηνή εργατική δύναμη και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Με δύο λόγια, το φάρμακο στην κρίση είναι η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».

«Η λήψη περαιτέρω μέτρων για την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και της κινητικότητας της εργασίας στην Ευρωζώνη είναι απαραίτητη, αν και υπάρχει ορατή πρόοδος όσον αφορά τη διόρθωση στα κόστη εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και στις ανισορροπίες των ισοζυγίων τρεχουσών (εξωτερικών) συναλλαγών, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Ομως, ενώ ο κ. Ντράγκι επιφυλάσσει ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους, ζητάει την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζών...

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι υγιείς ισολογισμοί των τραπεζών θα αποτελέσουν σημείο - κλειδί για τη διευκόλυνση τόσο της παροχής των κατάλληλων πιστώσεων στην οικονομία και της ομαλοποίησης όλων των διαύλων χρηματοδότησης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση της αντοχής των τραπεζών!

Οι δηλώσεις Ντράγκι έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι όποιες αντιθέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχωρούν όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός, η εργατική τάξη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ Μείωση του τζίρου των εξαγωγών κατά 3,4% σημειώθηκε κατά το μήνα Σεπτέμβρη στη Γερμανία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της ζήτησης στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιθέτως, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και την Κίνα αυξήθηκαν κατά 1,8%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η μείωση φθάνει το 9,1% για τις εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης και το 7% προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία, η Commerzbank, σκοπεύει να καταργήσει το 10% των θέσεων εργασίας της, που μεταφράζεται αριθμητικά σε 5.000 ως 6.000 υπαλλήλους, όπως αποκαλύπτει η εβδομαδιαία εφημερίδα Ντι Τσάιτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ντι Τσάιτ, η Commerzbank προσανατολίζεται στην περικοπή δαπανών ύψους πολλών εκατ. ευρώ έως το 2016 και σε όλους τους τομείς της.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ Υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τάσσεται το 49% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov. Το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ φτάνει μόλις το 28%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 17%. Στη Γαλλία, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, το 32% να αποχωρήσει και το 10% υποστηρίζει ότι είναι αναποφάσιστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ