Κυριακή 11 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ποιος πληρώνει τον Πρόεδρο;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την ουσία και το χαρακτήρα της πολιτικής του και τις διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Ενα μέρος της απάντησης σ' αυτά τα ζητήματα δίνεται από τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των δύο αντιπάλων, Ομπάμα και Ρόμνεϊ, στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ των χρηματοδοτών των δύο υποψηφίων είναι αποκαλυπτικός όχι μόνο για να καταλάβουμε τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, αλλά και για να αντιληφθούμε τις αντιθέσεις μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου που στοιχίζονται πίσω από τον έναν, ή τον άλλον υποψήφιο για την εξυπηρέτησή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των επιτελείων των δύο υποψηφίων, ο Ρόμνεϊ ξόδεψε 1,03 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Ομπάμα 932 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ο τομέας των υπηρεσιών, ο τομέας του θεάματος και του ακροάματος, τα πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών του Ομπάμα. Οι πέντε μεγαλύτεροι χρηματοδότες του υποψήφιου του κόμματος των Δημοκρατικών είναι το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η Microsoft, η Google και το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ οι τράπεζες κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των χρηματοδοτών του Ρόμνεϊ. Στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκουμε Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, J P Morgan, Credit Suisse.

Από τα στοιχεία για το πώς κατανεμήθηκαν τα ποσά χρηματοδότησης κατά τομέα της οικονομίας, προκύπτει ότι ο Ομπάμα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τους τομείς των επικοινωνιών, τεχνολογίας, πληροφορικής, υγείας, νομικών συμβούλων, επιστημονικών ινστιτούτων. Ενώ ο Ρόμνεϊ χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τους τομείς αγροτικής παραγωγής, κατασκευών, ενέργειας, τραπεζών, μεταφορών. Στο σχετικό κατάλογο ο τομέας της πολεμικής βιομηχανίας εμφανίζεται μοιρασμένος μεταξύ των δύο αντιπάλων.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΗ μελέτη των σχετικών καταλόγων προκύπτει ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες χρηματοδοτούν και τους δύο υποψήφιους όμως με διαφορετικά ποσά, ανάλογα με το ποιος πιστεύουν ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους. Παραδείγματος χάριν η Microsoft έδωσε 761.000 δολάρια για τον Ομπάμα και 194.000 για το Ρόμνεϊ, ενώ η Goldman Sachs έδωσε 994.000 δολάρια για το Ρόμνεϊ και 184.000 για τον Ομπάμα. Ετσι διατηρούν σχέσεις και με τους δύο για να είναι σίγουροι ότι έτσι, ή αλλιώς θα εξυπηρετηθούν.

Εξάλλου η άμεση χρηματοδότηση είναι μόνο ο ένας τρόπος σύνδεσης του κεφαλαίου με το αστικό πολιτικό σύστημα. Οι εταιρείες διαθέτουν ανάλογα ποσά για την ενίσχυση των βουλευτών και των γερουσιαστών δημιουργώντας τα δικά τους λόμπι στο Κογκρέσο. Λόμπι αποτελούμενα από εκπροσώπους και των δύο κομμάτων που ψηφίζουν για τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν είμαι παρά ένας τραπεζίτης που κάνει το έργο του Θεού» (2011-11-15 00:00:00.0)
Τράπεζες και «ηθική» (2010-05-16 00:00:00.0)
Νέος γύρος «απειλών» προς τους εργαζόμενους (2010-05-14 00:00:00.0)
Οι τρεις «ένοχοι» επανέρχονται με υπερκέρδη (2010-04-25 00:00:00.0)
«Πράσινη ανάπτυξη» για νέα κέρδη στο κεφάλαιο (2009-12-16 00:00:00.0)
Οι πολυεθνικές ψήφισαν (2008-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ