Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Νέος γύρος «απειλών» προς τους εργαζόμενους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νέας Υόρκης, στο Ολμπανι αλλά και σε άλλες πόλεις της πολιτείας ενάντια στα σχέδια του κυβερνήτη Ντέιβιντ Πάτερσον για την περικοπή μίας εργάσιμης ημέρας τη βδομάδα σε περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Την ίδια στιγμή το «κόκκινο» χτύπησε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις διαμορφώθηκε στα 82,69 δισ. δολάρια τον Απρίλη, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από εκείνο του 2009. Πρόκειται για τον 19ο συναπτό μήνα που ο αμερικανικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα, ενώ οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED, Μπεν Μπερνάκι, ότι θα πρέπει να ληφθούν «άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος» στέλνουν ακόμη πιο απειλητικά μηνύματα στους Αμερικανούς εργαζόμενους που από το 2008 βρίσκονται στη μέγκενη. Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα το οικονομικό έτος 2010 ίσως φτάσει ακόμα και το 1,555 τρισ. δολάρια, από 1,415 τρισ. το 2009.

Πάντως, η κυβέρνηση Ομπάμα κινείται αριστοτεχνικά όσον αφορά την προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Μετά το νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος,, ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε χτες το Κογκρέσο να κυρώσει άμεσα μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει αν οκτώ τράπεζες παρείχαν παραπλανητικές πληροφορίες σε οίκους αξιολόγησης σχετικά με τίτλους που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια προκειμένου να βαθμολογούνται ευνοϊκά. Στο στόχαστρο της έρευνας είναι οι τράπεζες «Goldman Sachs», «Morgan Stanley», «UBS», «Citigroup».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ