Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες για διπλωματικές αναπροσαρμογές

Στη Ρωσία εκπονήθηκε νέο «δόγμα» εξωτερικής πολιτικής, που ριζικά διαφέρει από το σημερινό στο ζήτημα της προσέγγισης της «Δύσης», δηλαδή της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το σχέδιο του νέου «δόγματος» παραμένει μυστικό, ενώ μια πρώτη δημοσίευση πλευρών του έγινε πρόσφατα στο περιοδικό «Ρωσικό Newsweek» και προκάλεσε πολλές κι έντονες συζητήσεις στους διπλωματικούς κύκλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ντοκουμέντο με τον τίτλο «Πρόγραμμα αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των εξωτερικών - πολιτικών παραγόντων για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ήδη εγκρίθηκε από το Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το νέο πολιτικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής προϋποθέτει την οικοδόμηση «φιλικών σχέσεων» με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στο προοίμιο του ντοκουμέντου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζει πως η ενίσχυση των σχέσεων με τις κυριότερες παγκόσμιες δυνάμεις είναι υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας και πρέπει να οικοδομείται με βάση την «αλληλοδιείσδυση» των οικονομιών και των πολιτισμών.

Οπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες, η καινούρια «φιλοσοφία» των διεθνών σχέσεων, που θα επιδιώξει η Μόσχα, μάλλον έχει χαρακτήρα «μονόδρομου». Κι αυτό γιατί η καπιταλιστική Ρωσία χρειάζεται σοβαρές επενδύσεις από το αμερικάνικο κι ευρωπαϊκό κεφάλαιο για τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών υποδομών της, που αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ