Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Περιοδεία Γκόρντον με φόντο πρώην αυτονομιστές

Από τη συνάντηση του Αμερικάνου υφυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ
Από τη συνάντηση του Αμερικάνου υφυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΚΟΠΙΑ.--

Το προχτεσινό αιματηρό ένοπλο επεισόδιο ανάμεσα σε αστυνομικούς των Σκοπίων και λαθρέμπορους όπλων - πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο προκαλεί υποκριτικά το ενδιαφέρον ΗΠΑ και ΕΕ που παρακολουθούν, κατά δήλωσή τους, «στενά και με ανησυχία» τις εξελίξεις στην περιοχή. Μέσα σ' αυτό το κλίμα επαναφόρτισης της έντασης εξελίσσεται διόλου τυχαία η βαλκανική περιοδεία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον που προχτές πραγματοποίησε κύκλο επαφών με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα, χτες είχε στα Σκόπια συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

Στην Πρίστινα, ο Γκόρντον εξέφρασε την «ολόπλευρη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον σε «όλες τις πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις» που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «αντιτίθενται στη διχοτόμηση» του προτεκτοράτου και ότι Κοσσυφοπέδιο και Σερβία αποτελούν τάχα «δύο ανεξάρτητες, αυτοκυρίαρχες χώρες».

Ενα 24ωρο μετά, ο Γκόρντον βρέθηκε στα Σκόπια όπου και πάλι εξέφρασε το «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και την επιτυχή ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα κάνει «ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση καλών διεθνοτικών σχέσεων που είναι το κλειδί για τη σταθερότητα» της χώρας. Μετά τη συνάντησή του με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εκτίμησε ότι «ήρθε η ώρα επίλυσης» του ζητήματος του ονόματος μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας προβλέποντας ότι αυτό θα είναι εφικτό «ως το τέλος Οκτώβρη ή στις αρχές Νοέμβρη» πριν την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής συνόδου στην Πορτογαλία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια αναφερόμενο στο προχτεσινό επεισόδιο με τέσσερις νεκρούς λαθρέμπορους στο μεθοριακό χωριό Ράντιτσα δημοσιοποίησε τις ταυτότητες των θυμάτων. Πρόκειται για τρεις Αλβανούς πολίτες της ΠΓΔΜ, πρώην αυτονομιστές, (από 36 ως 47 ετών) και έναν 31χρονο Κοσσοβάρο Αλβανό, όλοι τους «γνώριμοι» της αστυνομίας αφού κατηγορούνταν για ανθρωποκτονίες και ποικίλες άλλες εγκληματικές ενέργειες. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η κατάσταση «ελέγχεται πλήρως» ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, είπε ότι η υπόθεση παρακολουθείται στενά και ότι η δράση των τεσσάρων λαθρεμπόρων που μετέφεραν στο λεωφορειάκι τους ένα σωστό οπλοστάσιο «αφορά το κοινό ποινικό δίκαιο».

Πάντως, αρθρογράφοι της εφημερίδας «Ντέβνικ» σχολιάζουν εύστοχα πως το θέμα δεν είναι εάν τα Σκόπια ελέγχουν την κατάσταση με τους πρώην αυτονομιστές και εάν είναι έτοιμα για τυχόν αντίποινα, αλλά ποιοι είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες εστίες κρίσης, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποτυχία των πολιτικών εξουσίας να βελτιώσουν αισθητά τη ζωή τόσο στο βορειοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ όπου ζει αλβανική μειονότητα όσο και στην υπόλοιπη χώρα...

Μέσα σε όλα αυτά, χτες η αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, ανακοίνωσε τη διενέργεια αστυνομικής εφόδου στο σπίτι του πρώην αυτονομιστή Τζέμσιτ Κρασνίτσι στο Πρίζρεν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγόρησαν την ΕΕ πως θεωρεί τη δράση τους «εγκληματική και δε δίνει καμία αξία στον αγώνα τους», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ