Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αρχισαν οι έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τις συνθήκες της συντριβής του αεροσκάφους «A-330» της «Afriqiyah Airways», την Τρίτη, σε χωράφι δίπλα στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της λιβυκής πρωτεύουσας. Στον τόπο του δυστυχήματος, από χτες, βρίσκονται Αμερικανοί, Ολλανδοί, Νοτιο-αφρικανοί και Γάλλοι ειδικοί, οι οποίοι αναζητούν κάποιο στοιχείο ανάμεσα στα συντρίμμια που θα τους οδηγήσει στα αίτια της τραγωδίας.

Στην Τρίπολη έχει μεταφερθεί και κλιμάκιο ειδικών εκ μέρους της κατασκευάστριας αεροπορικής εταιρείας «Airbus», ενώ οι λιβυκές αρχές συνέστησαν, ήδη, επιτροπή διερεύνησης και διαβεβαίωσαν ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο των εμπειρογνωμόνων. Ενθαρρυντικό είναι ότι εντοπίστηκαν, ήδη, τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Κατά τ' άλλα, οι εμπειρογνώμονες δήλωναν εντυπωσιασμένοι από το ότι το αεροσκάφος, με εξαίρεση ένα κομμάτι της ουράς που έχει μείνει αλώβητο, όλο το υπόλοιπο έχει μετατραπεί σε μικρά - μικρά κομμάτια. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι είδαν το αεροσκάφος να χτυπά πολλές φορές στο έδαφος πριν διαλυθεί εντελώς. Ο Λίβυος υπουργός Μεταφορών απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπορικό ατύχημα που καταγράφεται με «Α330». Το πρώτο ήταν η πολύνεκρη συντριβή της «Air France», πέρυσι τον Ιούνη, πάνω από τον Ατλαντικό. Μόλις πριν λίγες βδομάδες, εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του συγκεκριμένου μοιραίου αεροσκάφους. Στο μικροσκόπιο πλέον έχει εισέλθει και ένα ίδιο αεροσκάφος της «Cathay Pacific», που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι επιβαίνοντες. Οι πιλότοι του αεροσκάφους υποστήριξαν ότι υπήρχε πρόβλημα στον έναν από τους δύο κινητήρες, (μάρκας «Rolls Royce») ο οποίος ήταν εκτός ελέγχου και δεν κατέβαζε ταχύτητα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η επιβίωση του 9χρονου Ολλανδού από τη συντριβή χαρακτηρίστηκε «θαύμα». Ο μικρός υποβλήθηκε σε εγχειρήσεις επειδή έχει πολλαπλά κατάγματα στα άκρα, αλλά δεν έχει βλάβη σε κανένα ζωτικό όργανο. Δίπλα του, χτες, βρέθηκαν, εκτός των Ολλανδών διπλωματών, και συγγενείς του ενώ έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι οικογένειες των θυμάτων. Μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώθηκε ότι συγκαταλέγεται και η βραβευμένη συγγραφέας Μπρι Ο' Μάρα, Νοτιοαφρικανή με ιρλανδική υπηκοότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ