Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αντεργατική επίθεση

Απο παλιότερη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία
Απο παλιότερη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας αποφασίστηκαν και στην Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέδρο Πάσος Κοέλιο συμφώνησαν χτες από κοινού στις περικοπές κατά 5% των μισθών των ανώτατων δημόσιων υπαλλήλων και των πολιτικών, καθώς και αυξήσεις στο ΦΠΑ από 20 στο 21%, αύξηση σχεδόν 1,5% για το φόρο εισοδήματος, αύξηση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στα κέρδη επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 2 εκατ. ευρώ. Οπως υποστήριξε ο Σόκρατες, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να περιοριστεί στο 4,6% του ΑΕΠ, ενώ για το τέλος του 2010 προέβλεψε πως θα είναι 7,3%. Στη συνέχεια, τα μέτρα ενέκρινε και το κυβερνητικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως το Μάρτη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε προχωρήσει σε άλλα αντιλαϊκά μέτρα με περικοπές σε διάφορες παροχές, μειώσεις των συντάξεων, «πάγωμα» των μισθών για τα επόμενα τρία χρόνια, δραστική περικοπή εξόδων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από 65 στα 67 χρόνια, κ.ά.

Κάλεσμα αγώνα και αντίστασης από το Πορτογαλικό ΚΚ

Απαράδεκτα χαρακτήρισε τα τελευταία αντιλαϊκά μέτρα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Σόουζα τόνισε πως τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σημειώνουν μια πρωτοφανή επίθεση στο όνομα της κρίσης στηρίζοντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει τα μέτρα και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να κινητοποιηθεί δραστήρια και να αγωνιστεί ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και να συμμετάσχει μαζικά στη μεγάλη εθνική κινητοποίηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGTP) στις 29 Μάη στη Λισαβόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ