ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σταθερά στη ρότα μας

Υπάρχουν στιγμές που την κατάσταση την περιγράφουν με απόλυτο τρόπο ορισμένες εκφράσεις της καθομιλουμένης, αλλά μια - κακώς εννοούμενη - ευπρέπεια στο γραπτό λόγο απαγορεύει να τυπωθούν αυτές οι λέξεις στο χαρτί.

Τέτοιες είναι οι σημερινές στιγμές, όπου η μία μετά την άλλη οι αργυρώνητες πένες στον αστικό Τύπο, μ' έναν καταπληκτικό συντονισμό, αντί για μελάνι, χύνουν μαύρο δάκρυ στο χαρτί «για τη σωτηρία της χώρας», ενώ αυτό που τους καίει είναι η σωτηρία του ταμείου του κάθε καπιταλιστή, συνολικά του ταμείου των καπιταλιστών, μέσα από τη γενικευμένη εφαρμογή εργασιακών σχέσεων που γυρνάνε την εργατική τάξη έναν αιώνα πίσω, τότε που τον εργάτη τον αγόραζαν ψαχουλεύοντας τα μπράτσα του, όπως μετράγανε τα μουλάρια στα δόντια.

***

Η αστική τάξη και οι χρυσοπληρωμένες πένες της πασχίζουν να κάνουν σύμμαχο στη δική τους αγωνία τους εργάτες.

Καμιά συμπάθεια για την αγωνία τους. Ολα αυτά τα λαμόγια έχουν κάψει κόσμο και κοσμάκη. Εχουν ρημάξει σπίτια. Εχουν κάνει ανθρώπους να ρωτάνε πρώτα την καρέκλα στο καφενείο πόσο κοστίζει για να κάτσουν και ύστερα την τιμή του καφέ.

Καμιά λύπηση. Οι καπιταλιστές ακόμα και τη στιγμή που στα λογιστικά φύλλα τους καταγράφουν ζημιές, δηλαδή γράφουν ότι έχουν λιγότερο κέρδος απ' ό,τι υπολόγιζαν, κερδισμένοι είναι. Ακόμα και τη στιγμή της απόλυτης καταστροφής τους, τότε που κηρύσσουν πτώχευση, ακόμα και τότε κερδισμένοι είναι (να μπορούσε κάθε θέση εργασίας να μιλήσει και να αποκαλύψει πόση υπεραξία παράχθηκε από την εργασία του κάθε εργάτη που πέρασε από κει...).

Η αγωνία στον αστικό Τύπο μην και τυχόν δεν εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν τα μέτρα, δεν πρέπει να προκαλεί καμιά αγωνία στους εργάτες. Ας βουλιάξουν όλοι μαζί. Οι εργάτες μπορούν χωρίς αφεντικά.

***

Την ώρα που στον αστικό Τύπο έχει σημάνει συναγερμός μπροστά στην πιθανότητα ένα τμήμα της αστικής τάξης να πάθει ζημιά, στην άλλη όχθη, στον εργατικό τύπο, ειδικά στον «Ριζοσπάστη», κείμενα - διαμάντια καλούν τους εργάτες να μη «μασήσουν», να αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους, να τα βάλουν με θεούς και δαίμονες και να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής τους. Δεν είναι κείμενα γενικών διακηρύξεων του τύπου «ηρωικά και πένθιμα», αλλά κείμενα μελετημένα έτσι που βήμα το βήμα ο εργάτης να αναγνωρίζει σ' αυτά τον εαυτό του, συγκεκριμένα το κάθε βήμα που ήδη έχει κάνει, αλλά και τα επόμενα που πρέπει να κάνει.

Αυτό το «διά ταύτα» στα κείμενα του επαναστατικού Τύπου κάνει τη διαφορά με άλλα κείμενα φανταχτερά, που δήθεν καταγγέλλουν, που δήθεν αποκαλύπτουν, αλλά ποτέ δεν έχουν «διά ταύτα» το εργατικό συμφέρον. Είναι η διαφορά με εκείνα τα κείμενα που χτίζουν φήμη για το συντάκτη τους (ο μεγάλος, ο μπήξε, ο δείξε κ.ά.) αλλά ποτέ δεν λένε στην εργατική τάξη τι να κάνει και πάντα υπονομεύουν στη συνείδησή της τον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει το Κόμμα της, το Κομμουνιστικό. Κείμενα που πάντα μένουν στο «θαυμάστε με που σας τα λέω καλά» (πόσους και πόσους τέτοιους δεν έχουμε δει να κοσμούν τις σελίδες του αστικού και οπορτουνιστικού Τύπου με διαβατήριο το πέρασμά τους από κάποια σελίδα του εργατικού Τύπου).

Οπως πάμπολλα και τα δείγματα των κειμένων που γεννήθηκαν μέσα στον εργατικό Τύπο, ειδικά μέσα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη», κι όπου με λίγες λέξεις, λιτά, η εργατική τάξη αναγνώριζε και τι συμβαίνει και τι να κάνει: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» ή το «Γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Εχει τεράστια σημασία αυτή η λιτότητα στις λέξεις. Τόνοι μελάνι χύνονται καθημερινά στον αστικό Τύπο για να πειστεί η εργατική τάξη ότι δεν πρέπει να γκρεμίσει τα αφεντικά της, ότι αρκεί να εμπιστευτεί τη ζωή της σ' έναν καλύτερο διαχειριστή.

Κι αντίθετα: Ολο και πιο πυκνά στον εργατικό Τύπο, ειδικά στον «Ριζοσπάστη», «μινιμάρονται» οι φράσεις, πυκνώνει το μήνυμα: «Πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ταξική συσπείρωση με το ΚΚΕ μπροστά, εργατική - λαϊκή εξουσία». Αυτό είναι το στίγμα, σ' αυτή τη ρότα κρίνονται όλα.

Ασχετο: Είναι η μοίρα των γελωτοποιών... Τους χρησιμοποιούν στην αυλή όσο τους χρειάζονται και μετά τους πετάνε σαν στημένες λεμονόκουπες. Καμιά λύπηση γι' αυτούς. Αναγκαίο, όμως, το συμπέρασμα: Οι γελωτοποιοί της αστικής τάξης ακόμα κι όταν εμφανίζονταν σαν εκφραστές των «από κάτω» δεν παύουν να εκφράζουν το συμφέρον της τάξης που έχουν επιλέξει να διασκεδάσουν. Οπερ: Αλλο το καλαμπούρι που διασκεδάζει τους αστούς, κι άλλο το χιούμορ - βέλος που οπλίζει τους εργάτες. Αλλες τάξεις, άλλοι πολιτισμοί (μια μεγάλη κουβέντα που όλο την αφήνουμε για το μέλλον, αλλά που μάλλον πρέπει να την ανοίξουμε επειγόντως, τώρα που η ταξική πάλη απαιτεί και η Τέχνη να πάρει θέση).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο,ΤΙ ΣΑΠΙΣΕ, ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ

Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ: «Το πολιτικό πρόβλημα είναι μεγάλο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας των μέτρων. Η συγκεκριμένη πολιτική σύνθεση μάς φέρνει πολύ κοντά στο μεγάλο ατύχημα ή καλύτερα αντιμέτωπους με την τέλεια καταιγίδα (...) Θα φέρουν ευθύνη μεγίστη άπαντες, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι» (από το ΒΗΜΑ).

ΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: «Εξι ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τα επώδυνα μέτρα του 2013 η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει να αποστεροποιείται (...) άπαντες οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ευθύνης τους απέναντι στη χώρα» (από τα ΝΕΑ).

ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ: «Το δράμα του πολιτικού συστήματος της χώρας συνοψίζεται σε δύο συμπεράσματα. Το πρώτο αφορά την τρικομματικής υποστήριξης κυβέρνηση: θέλει, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί. Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση: θέλει, αλλά δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ)

ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΤΕΤΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Δύο βασικές παραδοχές ισχύουν για τη χώρα μας. Πρώτον, δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός ευρώ (...) Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας ηγέτης και κανένα κόμμα εκτός του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού που να (...) μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα αυτή τη δύσκολη ώρα. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, που καθιστά την ψήφιση των μέτρων και τη διατήρηση της κυβέρνησης στην εξουσία θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να μην καταρρεύσει η χώρα και βρεθεί ακυβέρνητη εν μέσω θυέλλης» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΤΗΜΕΝΗ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑ: Κάποτε ο (...) περπατούσε ανάμεσα στους ανθρώπους, αφουγκραζόταν τους πιτσιρικάδες και τα χούγια τους, τα προβλήματα και τα όνειρά τους (...) Και όταν γύριζε στο γραφείο του, έφτιαχνε εκπομπές που δε χόρταινες να βλέπεις. Τα χρόνια πέρασαν και ο (...) άλλαξε (...) απομακρύνθηκε από τον κόσμο. Κλείστηκε σε σπίτια ακριβά, δικά του, με τους φίλους του, διέσχισε σοκάκια για να επιβιβαστεί σε θαλαμηγούς φίλων - επιχειρηματιών, εξαφανίστηκε (...) Ομως όταν αλλάζεις level το ασανσέρ σε βγάζει αλλού, σε άλλο όροφο. Αλλιώς να βλέπεις τα πράγματα από ψηλά και να λυπάσαι αυτούς που είναι στα υπόγεια (...) Πήρε ένα μικρόφωνο και ασθμαίνοντας τα βράδια της Τρίτης συντάχθηκε με τους "φτωχούς" έτσι γενικά και αόριστα και καταδίκασε τον "εχθρό". Ο κόσμος το κατάλαβε (...) Δεν ξεγελιέται πια» (από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ και αποδέσμευση από την ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνία για τη μάχη της Βουλής

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σκηνικό πολιτικής αστάθειας πριν τη δοκιμασία των μέτρων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστροφή στην αβεβαιότητα

ΕΘΝΟΣ: Ψήφο με ψήφο η μάχη για τα 31,5 δισ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοι ψηφίζουν και ποιοι όχι το πακέτο των μέτρων

ΤΑ ΝΕΑ: Ο πόλεμος των έξι ημερών

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Καταρρέει το «σύστημα»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Δεν κάνω βήμα πίσω»

Η ΑΥΓΗ: Καταρρέουν υπό το βάρος των μέτρων

Η ΕΛΛΑΔΑ: Δόση σε δόσεις και επιτροπεία φέρνει το αλαλούμ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναγνώριση χρόνων ασφάλισης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ολοι στη μάχη!

«Τα τέσσερα 24ωρα που απομένουν μέχρι την έναρξη της 48ωρης γενικής απεργίας να "σηκώσουμε" στο πόδι κάθε τόπο δουλειάς, κάθε γειτονιά. Να φτάσει παντού η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ! Να μη μείνει κλάδος και τόπος δουλειάς που δε θα σχεδιαστεί γενική συνέλευση, που δε θα γίνει κουβέντα για την ανάγκη, σήμερα, τώρα, ο λαός να οργανωθεί, να παλέψει, να μη λείψει από την απεργία (...) ώστε την Τρίτη και την Τετάρτη να "νεκρώσει" όλη η χώρα (...) Να γεμίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες όπου καθορίζονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας! (...) όλοι στην αντεπίθεση με τη δύναμη της οργανωμένης λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια, με τη δύναμη της ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ. Κανείς να μην εγκαταλειφθεί στην απόγνωση που γεννά η αμείωτη και αδίστακτη επίθεση πλουτοκρατίας - κυβέρνησης - τρόικας με τα εκβιαστικά διλήμματα "μέτρα ή χάος".

Για γενικευμένη αντεπίθεση

Θα είναι μια μάχη που η επιτυχία της μπορεί να δώσει ώθηση στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, και γι' αυτό θα δεχτεί την επίθεση όσων δε θέλουν την επιτυχία της. Οσων φοβούνται ότι η απεργία αυτή μπορεί να στείλει μήνυμα ξεσηκωμού στο σύνολο της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή μας, μπορεί να γίνει αφετηρία γενικευμένης αντεπίθεσης των εργαζομένων και όλου του λαού (...) Να πάρουμε μέτρα ενάντια στην υπονομευτική δουλειά που συνιστά η παρέμβαση των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και άλλων που ανοιχτά ή συγκαλυμμένα επιδιώκουν οι αγώνες του λαού να μη στρέφονται ενάντια στους αντιπάλους του λαού (...) Να ξεδιαλύνουμε τις καταστροφικές για το λαό συγχύσεις που καλλιεργούν κυβέρνηση - τρόικα, με στόχο να στρατεύσουν το λαό πίσω από την πλουτοκρατία.

Να ματώσουμε για τις ανάγκες της τάξης μας και μόνο

Να δουλέψουμε με σχέδιο, ακούραστα, με επιμονή. Με την αισιοδοξία που μας δίνει η πείρα από τις πρόσφατες απεργιακές μάχες. Να δουλέψουμε παλικαρίσια. Μέρα και νύχτα. Εχοντας καθαρό πως η λύση για τους εργαζόμενους δε θα 'ρθει "από τα πάνω", δε θα 'ρθει με εναλλαγές στις κυβερνητικές καρέκλες, θα 'ρθει με ενότητα και συσπείρωση και πάλη ενάντια στα μονοπώλια. Εχοντας καθαρό πως δεν πρόκειται να "ματώσουμε" για κανέναν πλουτοκράτη. Είμαστε έτοιμοι, όμως, να "ματώσουμε", για τις ανάγκες των παιδιών μας και του λαού μας» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ