ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Εξω οι ιδιώτες από την πολιτιστική κληρονομιά!

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου περί «Διαμόρφωσης Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» του υπουργείου Ανάπτυξης ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, καταγγέλλοντας ότι «καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού, νομιμοποιώντας επενδυτές - ιδιώτες στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εις βάρος του αρχαιολογικού έργου και των μνημείων».

Αναφερόμενος στις ολέθριες συνέπειες (σ.σ. τις ανέδειξε ο «Ρ» στις 16/10) που θα έχει για τις αρχαιότητες το εν λόγω νομοσχέδιο, ο ΣΕΚΑ σημειώνει ότι οι διατάξεις του αποτελούν «συνέχεια του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου "Περί βελτίωσης της επιχειρηματικότητας" και των «Μνημονίων Συν-αντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ των πρώην ΥΠΠΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ/ Μεταφορών και Δικτύων, που ορίζουν τους τρόπους επίσπευσης του αρχαιολογικού έργου στα μεγάλα δημόσια έργα». «Αντιμετωπίζοντας τις αρχαιότητες ως εμπόδιο στην ανάπτυξη» συνεχίζει ο ΣΕΚΑ, «τις αποφάσεις για τα αρχαιολογικά έργα δεν τις λαμβάνει αποκλειστικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά εμπλέκεται πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο άρθρο 9, για την επιτάχυνση των επενδύσεων, ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας "αντικαθίσταται" από προεδρικά διατάγματα κατόπιν υποβολής κοινής πρότασης των υπουργείων Ανάπτυξης - Πολιτισμού κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, που θα καθορίζουν "τους ειδικούς όρους ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων, που ενδεχομένως εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή υφίσταντο πριν την έναρξής της". Μάλιστα μετά από την έκδοση των ανωτέρω ΠΔ δεν απαιτείται άλλη απόφαση από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Η προτεινόμενη διάταξη υποβαθμίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρακάμπτει τον αρχαιολογικό νόμο, κυρίως αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς».

Ο σύλλογος επισημαίνει ότι «το πρώην ΥΠΠΟ και νυν τομέας Πολιτισμού - Αθλητισμού, παραδίδεται άνευ όρων και πέραν νόμων στην "ανάπτυξη". Ακολουθεί τη στρατηγική ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού και αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την υλοποίηση του "Καλλικράτη" στον πολιτισμό, με συγχωνεύσεις - καταργήσεις υπηρεσιών, με τελικό στόχο μία Εφορεία Αρχαιοτήτων ανά Περιφέρεια. Αντί να υπερασπιστεί και να εκτελέσει τις αρμοδιότητές του - τη διαφύλαξη, ανάδειξη και διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς - παραδίδει τη σκυτάλη σε άλλους, σε γενικούς διευθυντές, που θα επικαλούνται την ανάπτυξη, αποβλέποντας ουσιαστικά στη ροή χρήματος στις τσέπες λίγων, των ιδιωτικών και όχι των κρατικών ταμείων».

Ο ΣΕΚΑ «απορρίπτει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη "Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις" ως απαράδεκτες και αντισυνταγματικές και ζητεί την άμεση απόσυρσή τους. Δεν επιτρέπεται να θυσιαστεί η πολιτισμική κληρονομιά στο βωμό της «ανάπτυξης» και να αφεθεί έρμαιο των συμφερόντων. Συντασσόμαστε στη διατήρηση του κύρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που είναι η μόνη αρμόδια και υπεύθυνη για τη διαχείριση του αρχαίου υλικού πολιτισμού».

Φεστιβάλ θεατρικών ομάδων

«Θα σε πάρει ο δρόμος»
«Θα σε πάρει ο δρόμος»
Στις 19/11 στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206), (εισιτήριο 10 ευρώ), αρχίζουν οι παραστάσεις του 3ου θεατρικού «Low Budget Festival», που περιλαμβάνει τις παρακάτω παραστάσεις:

«Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα (19, 20, 21/ 11). Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολάρι. Παίζουν: Αντώνης Φραγκάκης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Τζένη Θεωνά, Εύα Κοτανίδη, Μαρία Σκαφτούρα, Βασίλης Μαργέτης.

«Αθανασία» του Χρήστου Δήμα (22, 23, 24/ 11). Σκηνοθεσία - κινηματογράφηση: Χρήστος Δήμας. Παίζουν: Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Δήμητρα Λημνιού, Νίκος Βαρδάκας

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη (25, 26, 27/ 11). Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος. Mουσική σύνθεση και ζωντανή εκτέλεση: Χαράλαμπος Γωγιός.

«Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα». Η παράσταση βασίζεται στο έργο του συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Ιωάννου (28, 29, 30/ 11). Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Μουσική: Κώστας Δαλακούρας. Παίζουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Ιούλιος Τζιάτας, Λένα Δροσάκη.

«Πάττυ Χύμα». Βασισμένο στο αφήγημα του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Πάττυ χύμα» (1, 2, 3/ 12). Διασκευή: Αλέξανδρος Ρήγας, Αντώνης Καλογρίδης. Παίζει: Νατάσα Καλογρίδη.

«Speech (Less)» του Δημήτρη Γκενεράλη (4, 5, 6/12/2012), από το θίασο «Συνεργείο». Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου. Παίζουν: Χρήστος Καρνάκης, Λεονάρδος Μπατής, Τάνια Παλαιολόγου.

«Gολfω! Director's cut» (7, 8, 9/ 12). Σκηνοθεσία - σκηνικό - κίνηση: Σίμος Κακάλας. Επεξεργασία κειμένου: Σίμος Κακάλας - Ξένια Αηδονοπούλου. Παίζουν: Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Ελενα Μαυρίδου.

«Χρονογραμμή» (10, 11, 12/12). Σκηνοθεσία: Λάμπρος Φισφής. Παίζουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Εύη Δόβελου, Γιώργος Κρήτος, Μαρία Μπαλούτσου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής.

«Αλεξάντερπλατς» (13, 14, 15/ 12). Διασκευή - σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη. Μουσική: Νίκος Ντούνας. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Μαρία Μαγκανάρη.

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» (16, 17, 18/ 12). Σκηνοθεσία - μουσική - σκηνογραφία: Κώστας Γάκης. Χορογραφίες - διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κώστας Μπιμπής. Παίζουν: Αθηνά Μουστάκα, Κώστας Μπιμπής.

Μελωδικά ηχοχρώματα

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, θα δώσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής (13, 14/11, 8.30 μ.μ.), διευθύνοντας τα έργα του «Λειτουργία του Ορφέα», «Ερωτική συμφωνία» και «Ηλιος ο πρώτος». Η «Λειτουργία του Ορφέα», γράφτηκε σε μορφή ορατορίου το 1992, με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση. Το έργο δομήθηκε με τα σωζόμενα Ορφικά ποιήματα. Το πλούσιο σε μελωδίες, ρυθμούς και ηχοχρώματα, έργα θα ερμηνεύσουν οι βαρύτονοι - Τάσος Αποστόλου (13/11) και Κώστας Μαυρογένη (14/11), η σοπράνο Ελενα Κελεσίδη, η Μεικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δ.Α. και μέλη της ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία». Αφηγητής ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνεται η «Ερωτική συμφωνία», που αποτελεί μέρος ενός συμφωνικού τριπτύχου («Συμφωνία της Ιασης», «Πολιτική συμφωνία», «Ερωτική συμφωνία»). H «Ερωτική συμφωνία» έχει τέσσερα μέρη. Στο τρίτο μέρος ο έρωτας εκφράζεται με την άρια «Ερως ανίκατε μάχαν» (από τη σοφόκλεια «Αντιγόνη», με ερμηνεύτρια την υψίφωνο Ελενα Κελεσίδη. Ακολουθεί ο κύκλος τραγουδιών «Ηλιος ο Πρώτος» (ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), επεξεργασμένος για συμφωνική ορχήστρα, ελληνικά όργανα και μεικτή χορωδία, με μορφή καντάτας. Ερμηνεύουν: Ελλη Πασπαλά και Vassilikoς.

«ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» θα διηγηθούν (16/11, 9.30 μ.μ.) στον Ιανό (Σταδίου 24), η Καλλιόπη Βέττα και ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους με τη δημιουργική συνεργασία τους. Η Καλλιόπη με τις μαγικές ερμηνείες της και ο Γιάννης που τώρα πια τραγουδάει, θα πει μερικά τραγούδια της Πόλης ή «σύγχρονο μπλουζ», όπως το αποκαλούν. Και οι δύο μαζί σε φωτεινά τραγούδια της μέρας αλλά και σκοτεινά της νύχτας θα μας ταξιδέψουν και θα μας γοητεύσουν.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, στις 16/11, 10.30 π.μ. Τη Δευτέρα (19/11, 7 μ.μ.), στα γραφεία της (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο Παναγιώτης Τερζάκης και ο Τάσος Καρακατσάνης ερμηνεύουν τους «ποιητές της ήττας» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, στο «Χώρο Τέχνης Ασωμάτων» (Aγ. Ασωμάτων 6, Θησείο), σήμερα ( 9 μ.μ.). Θα γίνει αναπαράσταση ηχητικών δεδομένων της εποχής. Γενική είσοδος 12 ευρώ. Φοιτητικό 10 ευρώ. Κρατήσεις στο 6945.90.52.23.

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ