ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αμεσο ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τις μαθητικές καταλήψεις

Την άμεση αντίδραση μαθητών και γονιών προκάλεσε η προσπάθεια ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των μαθητών σχολείων που τέλεσαν ή τελούν υπό κατάληψη στην περιφέρεια του Πειραιά. Συγκεκριμένα με έγγραφό της σε διευθυντές σχολείων η πταισματοδίκης Πειραιά, στο πλαίσιο επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν Μ12-1218 παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, τους ζητά να ενημερώσουν: «Το ακριβές διάστημα που το σχολείο έχει κατάληψη. Εάν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας η τέλεση των πλημμελημάτων α) της διατάραξης οικιακής ειρήνης β) της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος γ) της κλοπής και τέλος τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των συμμετεχόντων στις καταλήψεις». Το έγγραφο αυτό έχει ημερομηνία 9/11/2012 και ήδη έχει αποσταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 30 διευθυντές σχολείων.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης, τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής του δίκαιου αγώνα των παιδιών και καλεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη 1.30 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος).

Παράλληλα καλεί τους Συλλόγους γονέων και τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο πλάι των παιδιών και να μη δώσουν κανένα στοιχείο ταυτότητας των μαθητών, όπως ζητάει με επείγον έγγραφό του το Πταισματοδικείο Πειραιά. Καλεί επίσης όλους τους μαζικούς φορείς μέσα και έξω από τα σχολεία, σε άμεσα δραστικά μέτρα αποκάλυψης και αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης.

«Υπεύθυνοι για την κατάσταση στην Παιδεία δεν είναι οι μαθητές», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, και συνεχίζει: «Είναι οι τρικομματικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών καθώς και οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που με την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική έχουν βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα κάθε παιδιού της λαϊκής οικογένειας να μορφωθεί.

Υπεύθυνοι είναι αυτοί που με τους νόμους τους, υποβαθμίζουν την παρεχόμενη μόρφωση των παιδιών μας, υποχρεώνοντάς τα να φοιτούν σε 30αρια και 35αρια τμήματα.

Υπεύθυνοι είναι αυτοί, που τους στερούν την πρόσβαση στο σχολείο, αφού ακόμα δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς.

Υπεύθυνοι είναι αυτοί, που μειώνουν συνέχεια τις δαπάνες για την Παιδεία, που δε διορίζουν εκπαιδευτικούς.

Υπεύθυνοι είναι αυτοί, που τα πενιχρά λειτουργικά έσοδα που έρχονται για τη λειτουργία των σχολείων, τα διαθέτουν αλλού (π.χ. πληρωμές εργολάβων), με αποτέλεσμα τα σχολεία να είναι χρεοκοπημένα, χωρίς θέρμανση, χωρίς αναλώσιμα υλικά κλπ.

Υπεύθυνοι είναι αυτοί, που με τους νόμους τους οδηγούν στην εξαθλίωση τις οικογένειές μας».

Αμεση αντίδραση και των μαθητών

Από τη πλευρά του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά διοργανώνει σήμερα σύσκεψη και καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά όπου θα συζητηθεί και αυτό το θέμα. Καλεί παράλληλα τους διευθυντές των σχολείων να μη δώσουν κανένα όνομα μαθητή που αγωνίζεται. Καλεί «τους Συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, όπως και τα 5μελή και 15μελή οργανωμένα να απαντήσουν. Να οργανώσουν τη πάλη τους με το ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, να μην υποκύψουν σε τέτοιου είδους απειλές, να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες όλων αυτών που μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, να σπάσουν στην πράξη οι αυταπάτες όλων αυτών που θέλουν να μας βάλουν στο χέρι».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Εφερε... «ομαλότητα και ηρεμία στην ομογένεια»

Προκλητικά και υποκριτικά τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

«Ο Ν. 4076/12 (...), είχε ως αποτέλεσμα να επαναφερθεί η ομαλότητα και η ηρεμία στην ομογένεια». Δήλωσε υποκριτικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Η πραγματικότητα είναι: Στη Στουτγάρδη, περιοχή με πάνω από 20.000 Ελληνες μετανάστες, ήδη συμπτύχθηκαν σχολεία λόγω ελλείψεων σε δασκάλους και καθηγητές. Στο Βερολίνο με 10.000 Ελληνες μετανάστες, έκλεισαν σχολεία. Το Ελληνικό Σχολείο της Στοκχόλμης από 13 δασκάλους φέτος λειτουργεί με 3. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αυξητική τάση και εγγραφές στα εναπομείναντα ελληνικά σχολεία λόγω του νέου κύματος Ελλήνων μεταναστών (την τελευταία χρονιά 25.000 εργαζόμενοι μετανάστευσαν στη Γερμανία). Μόνο στα σχολεία του Μονάχου με 1.666 μαθητές και 139 νέες εγγραφές λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί και οι κενές εκπαιδευτικές ώρες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Ανάλογη η κατάσταση και στα σχολεία της Νυρεμβέργης με 700 μαθητές, 80 νέους μαθητές από την Ελλάδα και πολλά εκπαιδευτικά κενά.

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χτυπιούνται ιδιαίτερα τα παιδιά των νέων μεταναστών που τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Προβλέπεται το κλείσιμο όλων των ελληνικών σχολείων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να πετιούνται είτε εκτός εκπαίδευσης είτε οδηγούνται στα πιο υποβαθμισμένα και κατηγοριοποιημένα σχολεία της κάθε χώρας που ζουν, κλείνουν όλα τα τμήματα ελληνικής/μητρικής γλώσσας και μετατρέπονται σε φροντιστηριακού τύπου σχολεία και κέντρα κατάρτισης για εκμάθηση ελληνικών και πίσω από αυτά - Κέντρα Λόγου - θα βρίσκονται ΜΚΟ και επιχειρηματίες. Με λίγα λόγια, στόχος είναι και το παιδί του εργάτη μετανάστη να μαθαίνει τα στοιχειώδη, ανάγνωση και γραφή, να αποτελεί φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέχρι την άνοιξη θα παρουσιαστεί ένα νέο, πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει και θα αναπροσαρμόζει την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κινείται - όπως είπε - στη λογική του «εξορθολογισμού των δαπανών, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» κ.τ.λ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μπλόκο στα μέτρα!

Απόφαση πήρε το ΔΣ της ΟΛΜΕ μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ το ΔΣ της ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση για «να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το τερατούργημα της κυβέρνησης. Μπλόκο στις απολύσεις και σ' όλα τα αντιλαϊκά μέτρα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα μέτρα και το πολυνομοσχέδιο, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή περνούν βαριές αλυσίδες στο λαό. Χτυπούν όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μας οδηγούν πίσω ολοταχώς, στον εργασιακό μεσαίωνα».

Στην ανακοίνωση περιγράφονται αναλυτικά οι επιπτώσεις απ' τα μέτρα και τον προϋπολογισμό στους δημόσιους υπαλλήλους και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση και υπογραμμίζεται: «Ολοι μαζί μια φωνή μια γροθιά, να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το τερατούργημα. Χρειάζεται κίνημα και αγώνας που θα παρεμποδίσει τα μέτρα, θα τα μπλοκάρει στην πράξη.

Κίνημα και αγώνας, που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές και όλες τις αναδιαρθρώσεις που διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση, πιο αυταρχική, πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ενότητα κι αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις.

  • Να μην περάσει η αξιολόγηση.
  • Να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων, οι συμπτύξεις των τμημάτων.
  • Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από πόλη σε πόλη, όχι στις υποχρεωτικές μετατάξεις

Οχι στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Στο υπουργείο Παιδείας διαδηλώνουν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι γονείς και εκπαιδευτικοί. Η ΑΣΓΜΕ, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, γονείς ΑμΕΑ καλούν στην κινητοποίηση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει για τα προβλήματα στις μεταφορές, σίτιση, υγεία των μαθητών, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, την υποχρηματοδότηση της Παιδείας. Για την Ενωση Γονέων Περιστερίου, Συλλόγους Γονέων της πόλης, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», η σημερινή κινητοποίηση παίρνει περιεχόμενο αντίθεσης στις συγχωνεύσεις σχολείων στην περιοχή. Επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ενωση Γονέων Πειραιά αντιδρούν στις συμπτύξεις τμημάτων.

*** Ολοκληρώθηκαν, χτες το απόγευμα, οι εκλογές για Συμβούλιο Διοίκησης με ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, μετά από μέρες... Χτες δεν έγιναν για δεύτερη φορά οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μετά από κινητοποίηση φοιτητών και θα προγραμματιστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία.

ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ
Μέλη της ΔΑΠ σε ρόλο... Χρυσής Αυγής

Σε τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς εις βάρος μελών της ΚΝΕ επιδόθηκαν ΔΑΠίτες στο ΤΕΙ της Αρτας για να αποκρύψουν την πολιτική κάλυψη και ανοχή που δίνουν οι δυνάμεις του συστήματος στη φασιστική Χρυσή Αυγή. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΣΔΟ, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ καταψήφισαν την πρόταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών να καταδικαστεί η δράση των φασιστοειδών τραμπούκων της Χρυσής Αυγής που προπηλάκισαν στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μαθητές μέλη της ΚΝΕ κατά τη διάρκεια εξόρμησης μπροστά στην 48ώρη απεργία. Με δικαιολογίες ότι τάχα το «ζήτημα δεν αφορά τη σχολή και τους σπουδαστές», όχι μόνο αρνήθηκαν να παρθεί σχετική απόφαση καταδίκης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά μέλη της ΔΑΠ αντέγραψαν μεθόδους που εφαρμόζουν οι Χρυσαυγίτες και επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ που κατάγγειλαν στους σπουδαστές του τμήματος τη στάση των δυο κυβερνητικών παρατάξεων απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, στέλεχος της ΔΑΠ χωρίς τσίπα επικροτούσε την επίθεση των Χρυσαυγιτών σε βάρος των μαθητών λέγοντας «πως αν υπήρχε παράταξη της Χρυσής Αυγής στην σχολή θα ήταν εκεί».

Σε ανακοίνωση του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας - Αρτας - Λευκάδας της ΚΝΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση και τη στάση των δυνάμεων της ΔΑΠ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν προκαλεί εντύπωση ότι Δαπίτες χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους με τους φασίστες ναζιστές της ΧΑ. Το σύστημα που υπηρετούν αυτοί και τα κόμματα τους είναι αυτό το όποιο θρέφει τέτοιες οργανώσεις, ο φασισμός είναι σάρκα εκ της σαρκός του καπιταλισμού, που με νύχια και δόντια υπερασπίζεται η ΔΑΠ αλλά και η ΠΑΣΠ μέσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ