Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Εφερε... «ομαλότητα και ηρεμία στην ομογένεια»

Προκλητικά και υποκριτικά τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

«Ο Ν. 4076/12 (...), είχε ως αποτέλεσμα να επαναφερθεί η ομαλότητα και η ηρεμία στην ομογένεια». Δήλωσε υποκριτικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Η πραγματικότητα είναι: Στη Στουτγάρδη, περιοχή με πάνω από 20.000 Ελληνες μετανάστες, ήδη συμπτύχθηκαν σχολεία λόγω ελλείψεων σε δασκάλους και καθηγητές. Στο Βερολίνο με 10.000 Ελληνες μετανάστες, έκλεισαν σχολεία. Το Ελληνικό Σχολείο της Στοκχόλμης από 13 δασκάλους φέτος λειτουργεί με 3. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αυξητική τάση και εγγραφές στα εναπομείναντα ελληνικά σχολεία λόγω του νέου κύματος Ελλήνων μεταναστών (την τελευταία χρονιά 25.000 εργαζόμενοι μετανάστευσαν στη Γερμανία). Μόνο στα σχολεία του Μονάχου με 1.666 μαθητές και 139 νέες εγγραφές λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί και οι κενές εκπαιδευτικές ώρες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Ανάλογη η κατάσταση και στα σχολεία της Νυρεμβέργης με 700 μαθητές, 80 νέους μαθητές από την Ελλάδα και πολλά εκπαιδευτικά κενά.

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χτυπιούνται ιδιαίτερα τα παιδιά των νέων μεταναστών που τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Προβλέπεται το κλείσιμο όλων των ελληνικών σχολείων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να πετιούνται είτε εκτός εκπαίδευσης είτε οδηγούνται στα πιο υποβαθμισμένα και κατηγοριοποιημένα σχολεία της κάθε χώρας που ζουν, κλείνουν όλα τα τμήματα ελληνικής/μητρικής γλώσσας και μετατρέπονται σε φροντιστηριακού τύπου σχολεία και κέντρα κατάρτισης για εκμάθηση ελληνικών και πίσω από αυτά - Κέντρα Λόγου - θα βρίσκονται ΜΚΟ και επιχειρηματίες. Με λίγα λόγια, στόχος είναι και το παιδί του εργάτη μετανάστη να μαθαίνει τα στοιχειώδη, ανάγνωση και γραφή, να αποτελεί φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέχρι την άνοιξη θα παρουσιαστεί ένα νέο, πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει και θα αναπροσαρμόζει την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κινείται - όπως είπε - στη λογική του «εξορθολογισμού των δαπανών, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ