ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
«Κοκκινοπράσινα» βάρβαρα μέτρα

Ο προϋπολογισμός για το 2013, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή στη Δανία, αποτελεί καταπέλτη για τα λαϊκά στρώματα με πετσόκομμα των λεγόμενων κοινωνικών παροχών όπως τα επιδόματα ανεργίας. Τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό υπερψήφισε και η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), η οποία στηρίζει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, τη λεγόμενη «κόκκινη κυβέρνηση» όπως την αποκαλούν σοσιαλδημοκράτες, οπορτουνιστές και αστικά ΜΜΕ, για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους στη Δανία. Δικαιολογώντας τη στάση του κόμματός της, η επικεφαλής της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας Τζοάνε Σμιτ Νίλσεν δήλωσε ότι «η συμφωνία δεν ήταν αρκετά καλή», αλλά ψήφισαν υπέρ, επειδή «έχουν μόνο 12 έδρες και δεν μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση αρκετά»... ενώ συμπλήρωσε «είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την προεκλογική μας υπόσχεση ότι στηρίζουμε μέχρι τέλος την «κόκκινη κυβέρνηση»... και, τέλος, σημείωσε «ότι ο προϋπολογισμός έχει κάποια θετικά μέτρα, έστω και λίγα, για τα ασθενή στρώματα, που αν δεν παρεμβαίναμε εμείς θα ψηφιζόταν προϋπολογισμός από τους δεξιούς και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Η γραμμή διαχείρισης του συστήματος και στήριξης της αστικής τάξης και της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης δεν είναι κάτι καινούριο για την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τελευταίο χρόνο, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, έχει βάλει φόρο στα είδη πρώτης ανάγκης, στο κρέας και το βούτυρο, τον οποίο και ονόμασαν «φόρο λίπους» στο όνομα της προστασίας της υγείας του λαού! Συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση που ανέβασε τα όρια συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά στα 67 και έκανε περικοπές πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα ανέργων και φοιτητών. Που έστησε «κοινωνικό διάλογο», προκειμένου να μην παίρνουν οι άνεργοι επίδομα ανεργίας, αλλά να δουλεύουν τσάμπα στους εργοδότες!

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκλογές με αντιλαϊκά μέτρα

TOKIO.--

Το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα στις 16 Δεκέμβρη, άνοιξε χτες η συμμαχία του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας» με τους «Φιλελεύθερους Δημοκράτες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα μικρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα στο ιαπωνικό κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα - κυρίως κατά των συνταξιούχων...-, να καταστεί εφικτή η κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού με την έκδοση κρατικών ομολόγων τουλάχιστον ως το 2015 και να εγκριθεί νέα εκλογική μεταρρύθμιση με υποτιθέμενο στόχο την εξισορρόπηση του αριθμού κατανομής κοινοβουλευτικών εδρών ανάμεσα σε αγροτικές και αστικές περιοχές.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι απόρροια της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, γίνεται λόγος για -3,5% συρρίκνωση της οικονομίας, με χαρακτηριστικά τον ασταμάτητο αποπληθωρισμό (που κατατρώει εδώ και χρόνια, μισθούς, εισοδήματα) και τη δραματική μείωση των εξαγωγών (ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο κύκλο αντιπαραθέσεων με την Κίνα και τη Ν. Κορέα για εδαφικές και άλλες διαφορές). Μεταξύ των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν χτες από την Κάτω Βουλή είναι ένα που οδηγεί στην κατά 2,5% μείωση των συντάξεων, στις περικοπές επιδομάτων και στη χορήγηση δήθεν αντισταθμιστικών μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα, να ενδώσει στην απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές με αντάλλαγμα την ψήφιση των νομοσχεδίων, οφείλεται και στο συνεχές φυλλορρόημα βουλευτών που αναζητούν κομματική στέγη σε νεοϊδρυθέντα κόμματα όπως το «Κόμμα για την Αποκατάσταση της Ιαπωνίας» που έφτιαξε πρόσφατα ο δήμαρχος Οσάκα, Τόρου Χασιμότο. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα προφανώς θέλουν γρήγορα εκλογές προτού δυναμώσουν τα νέα αστικά κόμματα σε μια διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κρατική βία στις διαδηλώσεις

Ο χτυπημένος 13χρονος
Ο χτυπημένος 13χρονος
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σκληρή κρατική καταστολή αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι που απήργησαν και διαδήλωσαν μαζικά την Τετάρτη στην Ισπανία ενάντια στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνελήφθησαν 155 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 77. Οργή έχει προκαλέσει το περιστατικό όπου αστυνομικοί χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι έναν 13χρονο αγόρι στην καταλανική πόλη Ταραγόνα, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο όπου του έκαναν 4 ράμματα. Αλλά και δεύτερη περίπτωση νεαρής γυναίκας που διαμαρτυρήθηκε για το παραπάνω γεγονός και δέχθηκε και αυτή χτυπήματα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Καταλονίας υποστήριξε πως πρόκειται για ένα «τυχαίο περιστατικό».

  • Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες διάταγμα που προβλέπει τη διετή αναστολή των εξώσεων «για τις πλέον ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ΑΜΕΑ και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και τις μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά και τους χαμηλόμισθους που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 19.200 ευρώ. Το νέο διάταγμα αυτό -που έρχεται αφού έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι και αυτοκτόνησαν πρόσφατα δύο άνθρωποι λίγο πριν υποστούν έξωση- αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο για διαβούλευση.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε εξωδικαστικό διακανονισμό κατέληξε η αμερικανική κυβέρνηση και ο πετρελαϊκός όμιλος BP καλείται πλέον να πληρώσει τη μεγαλύτερη αποζημίωση, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων που έχει ορίσει χωρίς δίκη ποινικό δικαστήριο στην αμερικανική ιστορία, προς τις αρχές των ΗΠΑ για την περιβαλλοντολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού την άνοιξη του 2010. Ο όμιλος BP είχε αποζημιώσει τους ιδιώτες καταβάλλοντας συνολικά 7,8 δισ. δολάρια.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η πολυεθνική AMPLATS (ορυχεία πλατίνας) ανακοίνωσε χτες ότι χιλιάδες μεταλλωρύχοι επέστρεψαν σε ορυχεία της εταιρείας για να παρακολουθήσουν σεμινάρια ασφαλείας έπειτα από απεργία οκτώ βδομάδων. Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν μία βδομάδα. Οι απεργοί τερμάτισαν την κινητοποίηση έπειτα από τη δέσμευση της εταιρείας να τους επαναπροσλάβει, να χορηγήσει εφάπαξ επίδομα 4.500 ραντ (περίπου 500 δολάρια), μηνιαίο επίδομα 600 ραντ (περίπου 70 δολάρια) και εναλλακτικά αύξηση του μισθού, προ φόρου, κατά 400 ραντ (περίπου 45 δολάρια).

AMMAN.-- Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιορδανίας διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 50%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 33% και της βενζίνης κατά 15%. Τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα μετά το θάνατο διαδηλωτή κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα στη βόρεια πόλη Ιμπλίντ, ενώ άλλοι 17 είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις σε διάφορα σημεία - εκ των οποίων οι 13 αστυνομικοί. Για σήμερα προγραμματίζονται νέες μεγαλύτερες διαδηλώσεις.

KAMΠΑΛΑ.-- Νέα επιδημία του επικίνδυνου αιμορραγικού ιού «Εμπολα» έχει ξεσπάσει στην Ουγκάντα, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι βόρεια της Καμπάλα.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Α, που μπορεί να διατηρηθεί αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου σε μέγιστη θερμοκρασία έως και 40 βαθμών Κελσίου και κοστίζει μόλις μισό δολάριο, κρίθηκε χτες ασφαλές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο θέμα του εμβολιασμού, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές σε συνέδριο στις ΗΠΑ.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Οργή για θάνατο εγκύου

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Η οργή ξεχειλίζει και βγήκε στους δρόμους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ιρλανδικές πόλεις ενάντια στη σκοταδιστική απαγόρευση των αμβλώσεων, και όχι μόνο, εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας. Ενα σκοταδιστικό κατάλοιπο του παρελθόντος που κόστισε τη ζωή στην 30χρονη Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, η οποία βρισκόταν στην 17η βδομάδα της εγκυμοσύνης της όταν διακομίστηκε στις 21 Οκτωβρίου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκάλογουεϊ με δυνατούς πόνους στην πλάτη.

Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε αρχίσει σταδιακή αποβολή και παρά την επιμονή της να γίνει η άμβλωση οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκάλγουέϊ αρνήθηκαν απαντώντας στις εκκλήσεις ότι η «Ιρλανδία είναι καθολική χώρα» και ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην επέμβαση, γιατί το έμβρυο είχε καρδιακό παλμό, όπως αποκάλυψε ο σύζυγος της Σαβίτα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο RTE. Οταν η καρδιά του εμβρύου έπαψε να χτυπά προχώρησαν στην επέμβαση, αλλά η γυναίκα εισήχθη στην εντατική και πέθανε μερικές μέρες αργότερα από σηψαιμία στις 28 Οκτωβρίου.

Εξαιτίας του απορρήτου ασθενή - γιατρού αλλά και της επιβαλλόμενης σιωπής από την Καθολική Εκκλησία ουδείς γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά. Η άμβλωση απαγορεύεται στην Ιρλανδία εκτός από τις περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, σύμφωνα με απόφαση του 1992 του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παρ' όλα αυτά δεν έχει ψηφιστεί κανένας νόμος που να επιβάλλει την εφαρμογή της απόφασης αυτής.

ΡΩΣΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία για το «Νότιο ρεύμα»

ΣΟΦΙΑ.-

Πρωτόκολλο για την τελική επενδυτική απόφαση υπέγραψαν χτες η κυβέρνηση της Βουλγαρίας και η ρωσική «Gazprom» σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα), ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Κροατία και την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία υπογράφτηκε χτες το μεσημέρι στη Σόφια παρουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ανάμεσα στο Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Ντέλιαν Ντίμπρεφ και τον επικεφαλής της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ. Ο αγωγός «South Stream» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2015 και έχει εκτιμηθεί πως θα στοιχίσει 16 δισεκατομμύρια ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα χρηματοδοτήσει η «Gazprom». Το υπόλοιπο κεφάλαιο θα προέλθει από την ιταλική «Eni», τη γαλλική «EDF» και τη γερμανική «BASF».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ