ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα με 119 νεκρούς

Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη του Μπαγκλαντές πληρώνει βαρύ τίμημα για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές
Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη του Μπαγκλαντές πληρώνει βαρύ τίμημα για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές
ΝΤΑΚΑ.--

Παγίδα θανάτου για τουλάχιστον 119 εργαζόμενους έγινε εργοστάσιο ιματισμού «Tarzeen Fashions» στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, στην περιοχή της Ασούλια της Ντάκα. Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου, στις αποθήκες του ισογείου, πιθανότατα από βραχυκύκλωμα. Πολλοί εργάτες ανάμεσά τους πολλές γυναίκες παγιδεύτηκαν στο υπόγειο και τους πάνω ορόφους του κτιρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα για να σωθούν. Εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν στο εργοστάσιο αναζητώντας τους οικείους τους, ενώ ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου εργοστασίου, και άλλων έξι ακόμα, υποστήριξε ότι το κτίριο ήταν ασφαλές, αποποιούμενος τις ευθύνες.

Τη Δευτέρα νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε 12ώροφο κτίριο που στεγάζει τέσσερα εργοστάσια, επίσης στην Ντάκα, χωρίς ωστόσο να γίνουν αναφορές για θύματα.

Τα δύο περιστατικά ήρθαν να προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο αντίστοιχων εγκλημάτων κατά των εργαζομένων στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας του Μπαγκλαντές, που χαρακτηρίζεται ως ο «παράδεισος του φασόν» και λειτουργεί με εξευτελιστικές αμοιβές, άθλιες συνθήκες εργασίας και καμία πρόβλεψη για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι - κυρίως γυναίκες - διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους στα περισσότερα από 4.500 εργοστάσια ιματισμού του Μπαγκλαντές, ενώ οι βιομήχανοι της χώρας κερδίζουν πάνω από 20 δισ. δολάρια από την εξαγωγή προϊόντων ιματισμού, κυρίως στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και για λογαριασμό πολυεθνικών όπως η «Wal-Mart», η «JC Penney», η «H&M», η «Marks & Spencer», η «Carrefour» και η «Tesco».

Χτες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν απαιτώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο των 119 εργαζομένων, καταγγέλλοντας παράλληλα «την πάγια αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζομένων» στα εργοστάσια της χώρας. Εκατοντάδες εργοστάσια παρέμειναν κλειστά χτες, λόγω των κινητοποιήσεων. H πρωθυπουργός της χώρας, Σεϊχ Χασίνα Ουάζεντ, ισχυρίστηκε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ήταν προμελετημένη με στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή της. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει λάβει ποτέ μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς επί χρόνια αφήνει τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους ατιμώρητους.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταγγέλλει το έγκλημα

Την αλληλεγγύη τους στους Εργάτες Ιματισμού του Μπαγκλαντές εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Η ΠΣΟ καταδικάζει «τις συνθήκες εργασίες στη βιομηχανία ιματισμού του Μπαγκλαντές, όπου δεν γίνονται σεβαστοί κανόνες υγιεινής». «Αυτή η τραγωδία είναι αναμφισβήτητα ένα ακόμα έγκλημα ενάντια στους εργαζόμενους και προς όφελος των συμφερόντων των καπιταλιστών» τονίζει, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα των καπιταλιστών ενάντια στους εργάτες του Μπαγκλαντές».

Η ΠΣΟ εκφράζει την υποστήριξή της στις οικογένειες των νεκρών διαβεβαιώνοντας ότι θα εντείνει την πάλη της στη χώρα για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, απαιτώντας παράλληλα «άμεση εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην κλωστοϋφαντουργία και σε όλους τους τομείς παραγωγής και καλεί όλα τα συνδικάτα της χώρας να κλιμακώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων».

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εγκλωβισμένοι στη διαχείριση

Η υπόθεση της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, επιθυμία μερίδας της αστικής τάξης αποπροσανατολίζει λαϊκά στρώματα

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή για την ανάδειξη των 135 βουλευτών του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, που έχει καθεστώς σχετικής αυτονομίας. Στις εκλογές, που διεξήχθησαν κάτω από το βάρος της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, φάνηκαν να δυναμώνουν οι διαθέσεις μερίδων της αστικής τάξης, που προβάλλουν το αίτημα της ανεξαρτησίας από την Ισπανίας για να ενισχυθεί ο ρόλο της στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Το μέχρι τώρα κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του Προέδρου της Καταλονίας Αρτουρ Μας «Σύγκλιση και Ενότητα» ναι μεν ήρθε πρώτο με το 30,68% και 50 έδρες, ωστόσο έχασε 12 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές καθώς και την αυτοδυναμία. Το σοσιαλδημοκρατικό «Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας» έλαβε το 14,43% και 20 έδρες, χάνοντας 8, ενώ τρίτο κόμμα ήρθε η «Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας» με 13,68% και 21 έδρες (+11). Το «Λαϊκό Κόμμα», που στηρίζει την κεντρική κυβέρνηση, έλαβε το 12,99% και 19 έδρες (+1), ενώ η «Πρωτοβουλία για τη Καταλονία, Πράσινοι - Ενωμένη Εναλλακτική Αριστερά» (σύμμαχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΑ) έλαβε το 9,89% και 13 έδρες (+3). Το κόμμα «Πολίτες» που επίσης στηρίζει την κυβέρνηση συγκέντρωσε το 7,58% και 8 έδρες (+6), οι «Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας» το 3,48% και 3 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα έλαβαν χαμηλότερα ποσοστά και καμία έδρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 69,56%, κατά 10 μονάδες περισσότερο απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Αρτουρ Μας παραδέχτηκε ότι είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε συνεργασίες για να κυβερνήσει, ενώ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάγιο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καλό για την Καταλονία, την Ισπανία και την Ευρώπη».

Ολα τα κόμματα - εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας - χρησιμοποιούν το ζήτημα της ανεξαρτησίας ενταγμένο στη λογική της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού. Το ΚΚΛΙ, με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτει, λόγω του εκλογικού νόμου δεν πήρε μέρος στις εκλογές, ανέδειξε όμως το ζήτημα της αντικαπιταλιστικής πάλης, της ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για τον αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για το σοσιαλισμό στην Ισπανία.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
«Βραχνάς» για το ρωσικό κεφάλαιο η κρίση στην ευρωζώνη

Σε «εφιάλτη» μετατρέπεται για το ρωσικό κεφάλαιο η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, εξαιτίας της αλληλεξάρτησης της ρωσικής οικονομίας με αυτήν της ΕΕ. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και στην εφημερίδα «Le Figaro». Οπως τόνισε, «θεωρούμε αυτή την απειλή ως ιδιαίτερα σημαντική» και πρόσθεσε πως «σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαμε αυτόν τον προϋπολογισμό, που είναι ιδιαίτερα σκληρός, μιας και οι οικονομίες μας είναι πραγματικά αλληλεξαρτημένες». Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως το 50% του ρωσικού εμπορικού ισοζυγίου (γύρω στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ) αφορά τις συναλλαγές με την ΕΕ και υπογράμμισε πως «η κατάσταση στη χώρα μας σε ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της ΕΕ». Κι εδώ, όχι τυχαία, επέλεξε να υπογραμμίσει πως η κυβέρνησή του είναι σταθερά προσανατολισμένη και θα συνεχίσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Μεντβέντεφ, που τις επόμενες μέρες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα, θα επισκεφτεί τη Γαλλία, εξέφρασε την υποστήριξή του στο ευρώ, υπενθυμίζοντας πως το 41% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας είναι σε αυτό το νόμισμα, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα και μερικώς την Ισπανία ως τους «αδύνατους κρίκους» του ευρώ.

Αν κι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας επέλεξε στη συνέντευξή του να αναφερθεί μόνον στους κινδύνους που διαισθάνεται το ρωσικό μεγάλο κεφάλαιο εξαιτίας της κρίσης στην ΕΕ, την ίδια ώρα σιώπησε για τις δυνατότητες και την ευκαιρία που έχουν τα ρωσικά μονοπώλια να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην Ευρώπη και στον κόσμο, εξαιτίας της υποχώρησης της ισχύος των ανταγωνιστών τους.

Τέλος, δε δίστασε να χαρακτηρίσει απαράδεκτη από πλευράς διεθνούς δικαίου τη στήριξη της Γαλλίας προς τις δυνάμεις που επιδιώκουν με ένοπλα μέσα την ανατροπή του συριακού καθεστώτος, με το οποίο η χώρα του έχει στενές πολιτικές κι οικονομικές σχέσεις. Σημείωσε πως την τύχη του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ πρέπει να την κρίνει ο λαός της Συρίας.

ΚΙΝΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Παραμένει η διαμάχη για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΑΝΟΪ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και το Βιετνάμ όσον αφορά στις διαφιλονικούμενες περιοχές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα αναζωπυρώνεται. Το νέο επεισόδιο ξεκίνησε από τις αρχές στα σύνορα του Βιετνάμ, οι οποίες αρνούνται να σφραγίσουν νέα κινεζικά διαβατήρια, που περιλαμβάνουν στην επικράτεια της Κίνας τις περιοχές που διεκδικεί το Ανόι στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μία περιοχή η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών λόγω τόσο του στρατηγικού της ρόλου στους ναυτιλιακούς δρόμους, όσο και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει. Διεκδικήσεις στην περιοχή προβάλλουν επίσης οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, με το θέμα να έχει απασχολήσει επανειλημμένα και τη Σύνοδο των Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει ότι η περιοχή της ανήκει, χαρακτηρίζοντας τις διεκδικήσεις απειλή στην εδαφική της ακεραιότητα και κατηγορεί τις γείτονες χώρες ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ επιχειρούν να απειλήσουν την κυριαρχία της.

Την ίδια στιγμή η Κίνα ανακοίνωσε την επιτυχή προσγείωση μαχητικού τζετ σε αεροπλανοφόρο που εγκαινιάστηκε μόλις δύο μήνες πριν. Πρόκειται για την επίσημη πρώτη δοκιμή του μαχητικού J-15.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 14 εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη επτά τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μονάδα επεξεργασίας ξύλου στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπως ανακοίνωσε χτες η αστυνομία.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 13.00, τοπική ώρα, από μια έκρηξη σε ένα χώρο αποθήκευσης, και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη τη μονάδα επεξεργασίας ξύλου στο Τιτιζέ Νόισταντ στην περιοχή του Μέλανος Δρυμού στο κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης. Περίπου 120 άτομα με νοητική υστέρηση αλλά και άλλες αναπηρίες απασχολούνταν στο εργαστήριο αυτό, που διευθύνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, η οποία σχετίζεται με την Καθολική Εκκλησία, ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αρμον Χίντερσεχ προς την τοπική εφημερίδα «Badische Zeitung».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ