Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα με 119 νεκρούς

Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη του Μπαγκλαντές πληρώνει βαρύ τίμημα για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές
Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη του Μπαγκλαντές πληρώνει βαρύ τίμημα για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές
ΝΤΑΚΑ.--

Παγίδα θανάτου για τουλάχιστον 119 εργαζόμενους έγινε εργοστάσιο ιματισμού «Tarzeen Fashions» στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, στην περιοχή της Ασούλια της Ντάκα. Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου, στις αποθήκες του ισογείου, πιθανότατα από βραχυκύκλωμα. Πολλοί εργάτες ανάμεσά τους πολλές γυναίκες παγιδεύτηκαν στο υπόγειο και τους πάνω ορόφους του κτιρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα για να σωθούν. Εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν στο εργοστάσιο αναζητώντας τους οικείους τους, ενώ ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου εργοστασίου, και άλλων έξι ακόμα, υποστήριξε ότι το κτίριο ήταν ασφαλές, αποποιούμενος τις ευθύνες.

Τη Δευτέρα νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε 12ώροφο κτίριο που στεγάζει τέσσερα εργοστάσια, επίσης στην Ντάκα, χωρίς ωστόσο να γίνουν αναφορές για θύματα.

Τα δύο περιστατικά ήρθαν να προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο αντίστοιχων εγκλημάτων κατά των εργαζομένων στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας του Μπαγκλαντές, που χαρακτηρίζεται ως ο «παράδεισος του φασόν» και λειτουργεί με εξευτελιστικές αμοιβές, άθλιες συνθήκες εργασίας και καμία πρόβλεψη για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι - κυρίως γυναίκες - διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους στα περισσότερα από 4.500 εργοστάσια ιματισμού του Μπαγκλαντές, ενώ οι βιομήχανοι της χώρας κερδίζουν πάνω από 20 δισ. δολάρια από την εξαγωγή προϊόντων ιματισμού, κυρίως στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και για λογαριασμό πολυεθνικών όπως η «Wal-Mart», η «JC Penney», η «H&M», η «Marks & Spencer», η «Carrefour» και η «Tesco».

Χτες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν απαιτώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο των 119 εργαζομένων, καταγγέλλοντας παράλληλα «την πάγια αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζομένων» στα εργοστάσια της χώρας. Εκατοντάδες εργοστάσια παρέμειναν κλειστά χτες, λόγω των κινητοποιήσεων. H πρωθυπουργός της χώρας, Σεϊχ Χασίνα Ουάζεντ, ισχυρίστηκε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ήταν προμελετημένη με στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή της. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει λάβει ποτέ μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς επί χρόνια αφήνει τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους ατιμώρητους.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταγγέλλει το έγκλημα

Την αλληλεγγύη τους στους Εργάτες Ιματισμού του Μπαγκλαντές εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Η ΠΣΟ καταδικάζει «τις συνθήκες εργασίες στη βιομηχανία ιματισμού του Μπαγκλαντές, όπου δεν γίνονται σεβαστοί κανόνες υγιεινής». «Αυτή η τραγωδία είναι αναμφισβήτητα ένα ακόμα έγκλημα ενάντια στους εργαζόμενους και προς όφελος των συμφερόντων των καπιταλιστών» τονίζει, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα των καπιταλιστών ενάντια στους εργάτες του Μπαγκλαντές».

Η ΠΣΟ εκφράζει την υποστήριξή της στις οικογένειες των νεκρών διαβεβαιώνοντας ότι θα εντείνει την πάλη της στη χώρα για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, απαιτώντας παράλληλα «άμεση εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην κλωστοϋφαντουργία και σε όλους τους τομείς παραγωγής και καλεί όλα τα συνδικάτα της χώρας να κλιμακώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ