Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις μετά την εκεχειρία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Αρχισε χτες στο Κάιρο η δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός που επιτεύχθηκε στη Γάζα την περασμένη βδομάδα με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση και αμερικανική εποπτεία, αφήνοντας πίσω 167 Παλαιστινίους και 5 Ισραηλινούς νεκρούς και περισσότερους από 800 Παλαιστινίους τραυματίες. Αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και από τη Γάζα διεξήγαγαν ξεχωριστές συζητήσεις με Αιγύπτιους διαμεσολαβητές για την υλοποίηση της πρόβλεψης για σταδιακή χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας και επαναλειτουργία όλων των μεθοριακών περασμάτων για όλα τα προϊόντα και για τους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, για τη Νέα Υόρκη αναχωρούσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, προκειμένου να καταθέσει, στις 29 του μηνός, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης - Δ. Οχθη, Λωρίδα της Γάζας, Αν. Ιερουσαλήμ - ως «κράτους - παρατηρητή», εξέλιξη που θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να συμμετέχουν σε σειρά διεθνών Σωμάτων, ενώ παράλληλα θέτει ένα προηγούμενο. Την υποστήριξή της στην καμπάνια στον ΟΗΕ εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της ισλαμιστικής «Χαμάς», διευκρινίζοντας ότι δε θα πρέπει αυτό να λειτουργήσει ως συμβιβασμός ως προς τα συνολικά δίκαια και δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Η ισραηλινή ηγεσία έχει εκφράσει την εντονότατη αντίθεσή της στο παλαιστινιακό αίτημα, απειλώντας ακόμη και ακύρωση της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του Οσλο, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τους Παλαιστινίους να μην καταθέσουν το αίτημα. Λόγω της μη ύπαρξης βέτο σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης είναι πολύ πιθανό το παλαιστινιακό αίτημα να υπερψηφιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ