ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
Προβλέψεις από το κακό στο... χειρότερο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χειροτερεύουν οι προβλέψεις για την πορεία της Ευρωζώνης καθώς στο «κάδρο» της ύφεσης μπαίνουν η Γαλλία και η Γερμανία.

ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ για την κυβέρνηση Ολάντ ήρθαν την περασμένη Τετάρτη όταν ο οίκος «Fitch» ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζεται η πιστοληπτική δυνατότητα της γαλλικής οικονομίας εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους. Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει το ένα από τα τρία Α της ανώτερης κατηγορίας και ο υποβιβασμός της στην κατηγορία ΑΑ ενισχύει τις εκτιμήσεις περί του «μεγάλου ασθενούς» της Ευρωζώνης.

Για τη γερμανική οικονομία συσσωρεύονται οι εκτιμήσεις για μια πορεία τους επόμενους μήνες μεταξύ αναιμικής ανάπτυξης και ύφεσης. Πέραν της διαπίστωσης για την κάμψη των εξαγωγών και τα στοιχεία για την αύξηση της ανεργίας δίνουν το μέτρο των προβλημάτων της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι αυτές οι εξελίξεις συντελούνται την ώρα που ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην πρόσφατη έκθεσή του εκτιμά ότι «η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία για την αποφυγή λήψης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων από τη χώρα αυτή».

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% φέτος και 3,4% το 2013. Αυτή η εκτίμηση είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με την τελευταία πρόβλεψη του Οργανισμού, το Μάη, για ανάπτυξη 3,4% φέτος και 4,2% το 2013. Η Ευρωζώνη προβλέπεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και 0,1% το 2013.

Ειδικότερα για τη Γερμανία ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2013 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,5% και όχι κατά 1,0%, όπως προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση. «Η οικονομία παγώνει λόγω της κάμψης του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνεται στην έκθεση και τονίζεται ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προέρχεται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ότι αν διατηρηθούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων των χωρών του ευρώ, οι γερμανικές εξαγωγές θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ήρθαν να συμπληρώσουν τα στοιχεία από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε για έβδομο κατά σειρά μήνα το Νοέμβρη. Ο αριθμός των ανέργων - εποχιακά προσαρμοσμένος - αυξήθηκε κατά 5.000 σε 2,929 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,9%.

Η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% το τρίτο τρίμηνο, αλλά οι τελευταίες εκθέσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να σταματήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές της χώρας περιορίζεται.

Ο Ομπάμα και ο «γκρεμός»

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» στοιχειώνει τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και αυτό αποδεικνύει την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να «αυτορρυθμιστεί» όπως ισχυρίζονται οι απολογητές του.

Τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους για τη φορολογία. Σημειώνεται ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ρεπουμπλικάνων δεν μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να περάσει τη δημοσιονομική πολιτική της από το Κογκρέσο.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 31 Δεκεμβρίου, οι Αμερικανοί θα υποστούν από τις 2 Ιανουαρίου μια σημαντική και αυτόματη αύξηση των φόρων, συνεπεία ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2011 για να επιβάλει τη μείωση του ελλείμματος. Ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η αύξηση είναι να ψηφιστεί ένας νέος νόμος πάνω σε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μια αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και πέραν των αμερικανικών συνόρων.

«Θα είναι κακό για την οικονομία, θα είναι κακό για αυτές τις οικογένειες, στην πραγματικότητα θα είναι κακό για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο Ομπάμα σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφευχθεί το «δημοσιονομικό βάραθρο» και η ύφεση που θα προκαλέσει.

Βεβαίως, το πιθανότερο είναι να κλείσει (έστω και στο παρά πέντε) η συμφωνία, όπως έγινε και πριν από δύο χρόνια. Ομως, μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, αφού η αμερικανική οικονομία τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νέας ύφεσης.

ΙΑΠΩΝΙΑ- ΠΤΩΣΗ Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία τον Οκτώβρη, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα αυτοκίνητα και τηλεοράσεις. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή τους κατά 0,8%, έπειτα από άνοδο 0,4% που είχαν σημειώσει τον Οκτώβρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στην κατάργηση 6.000 θέσεων έως το 2015 θα προχωρήσει η Bankia, η μεγαλύτερη ένωση αποταμιευτικών τραπεζών της Ισπανίας, μειώνοντας έτσι το προσωπικό της κατά 28% σε διάστημα τριών ετών. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει την επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφορία το 2013, μετά από καθαρές ζημίες ύψους 2,979 δισ. ευρώ το 2011, και στοχεύει σε καθαρά κέρδη ύψους 1,2 δισ. δολ. το 2015, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, κατά πέντε βαθμίδες, από «Β» σε «CC» με αρνητικές προοπτικές, αναφέροντας ότι είναι «πιθανή» μια νέα χρεοκοπία για τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να καταβάλει 1,3 δισ. δολάρια σε hedge funds και άλλες επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες μετά τη χρεοκοπία του 2001 είχαν αρνηθεί να δεχθούν «κούρεμα» των ομολόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ