Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Ομπάμα και ο «γκρεμός»

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» στοιχειώνει τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και αυτό αποδεικνύει την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να «αυτορρυθμιστεί» όπως ισχυρίζονται οι απολογητές του.

Τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους για τη φορολογία. Σημειώνεται ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ρεπουμπλικάνων δεν μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να περάσει τη δημοσιονομική πολιτική της από το Κογκρέσο.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 31 Δεκεμβρίου, οι Αμερικανοί θα υποστούν από τις 2 Ιανουαρίου μια σημαντική και αυτόματη αύξηση των φόρων, συνεπεία ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2011 για να επιβάλει τη μείωση του ελλείμματος. Ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η αύξηση είναι να ψηφιστεί ένας νέος νόμος πάνω σε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μια αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και πέραν των αμερικανικών συνόρων.

«Θα είναι κακό για την οικονομία, θα είναι κακό για αυτές τις οικογένειες, στην πραγματικότητα θα είναι κακό για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο Ομπάμα σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφευχθεί το «δημοσιονομικό βάραθρο» και η ύφεση που θα προκαλέσει.

Βεβαίως, το πιθανότερο είναι να κλείσει (έστω και στο παρά πέντε) η συμφωνία, όπως έγινε και πριν από δύο χρόνια. Ομως, μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, αφού η αμερικανική οικονομία τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νέας ύφεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ