ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων

Eurokinissi

Με καταλήψεις, απεργίες, στάσεις εργασίας, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις συνεχίζουν και οργανώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στα μέτρα που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Σήμερα, ξεχωρίζει η πλατιά σύσκεψη που οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β πίσω από την Μητρόπολη), με θέμα: «Συμπεράσματα από τους αγώνες μας μέχρι σήμερα, την κλιμάκωση του αγώνα και την καλύτερη οργάνωση της πάλης για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης». Το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων, σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου.

Χτες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν στάση εργασίας στο πλαίσιο της οποίας το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έκανε συγκέντρωση στην Ομόνοια. Από εκεί και μαζί με άλλα μπλοκ εργαζομένων από σωματεία δήμων έκαναν πορεία μέσω Σταδίου έως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το οποίο απουσίαζε, για άλλη μια φορά, η πολιτική ηγεσία του. Ομως, δεν απουσίαζαν οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν μετατρέψει σε φρούριο το υπουργείο.

Αγωνιστική παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στην οποία συζητήθηκε το θέμα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, έκαναν, χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στους δήμους της Λάρισας, οι οποίοι έφτασαν εκεί με μαζική και δυναμική πορεία που οργάνωσαν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων, εξέφρασε, στην παρέμβασή του, ο Χρ. Τέγος, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Καρδίτσας.

Σήμερα, με απεργία συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Κιλκίς, Σέρρρες, Πέλλα, Ημαθία) οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ κάνουν στάση εργασίας (12 μ.μ. - λήξη ωραρίου). Σε άλλους δήμους, Περιφέρειες, υπουργεία γίνονται γενικές συνελεύσεις ή και καταλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι αύριο και μεθαύριο οι εφοριακοί κάνουν 48ωρη απεργία, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα κάνουν νέα στάση εργασίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Να δυναμώσει το Συνδικάτο σε κάθε χώρο δουλειάς

Αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων στη «Forthnet» ήταν το στήσιμο του επιχειρησιακού σωματείου

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Το δυνάμωμα του κλαδικού συνδικάτου ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα στην κατεύθυνση οργάνωσης μέσα στους τόπους δουλειάς και ανάπτυξης της πάλης των εργαζομένων, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης των εργαζομένων στην προχτεσινή γενική συνέλευση που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής.

Οπως εισηγητικά υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Α. Περράκης, οι πρόσφατες εξελίξεις και κινητοποιήσεις από τους χώρους δουλειάς ανέδειξαν την αναγκαιότητα για ακόμα πιο μαζικό συνδικάτο, με μέλη μέσα σε κάθε χώρο που θα τραβάνε μπροστά, θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, για να αποκρουστούν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, για να μην εφαρμοστούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει με σχέδιο και επιμονή να δουλέψουν όλοι, ώστε να στηθούν γερές σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο, που θα οργανώνουν τους εργαζόμενους, για να μην αντιμετωπίζει κανένας εργαζόμενος μόνος του τη βιαιότητα της εργοδοσίας.

Συζήτηση και ανταλλαγή εμπειρίας

Στη συνέλευση μεταφέρθηκε εικόνα από τα όσα εξελίσσονται σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου όπως στη «Forthnet» (μειώσεις μισθών) «Wind», (απολύσεις) στη «Vodafone» (πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου), στη HOL (προσλαμβάνονται νέοι με μισθούς πείνας), στον ΟΤΕ (σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου), και αλλού.

Ταυτόχρονα, μεταφέρθηκε πείρα από τις κινητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη «Forthnet» και στη «Wind» και κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι αυτή η πείρα πρέπει να μεταφερθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση εργαζόμενου από τη «Forthnet», ο οποίος τόνισε ότι αυτό που έγινε στην εταιρεία ήταν «πρωτόγνωρο και οι εργαζόμενοι στάθηκαν σαν μια γροθιά» απέναντι στην εργοδοσία.

«Εμείς σαν μέλη του ΣΕΤΗΠ είχαμε προϊδεάσει τους εργαζόμενους. Ενημερώθηκαν τη Δευτέρα για τις προθέσεις της εργοδοσίας να μειώσει τους μισθούς. Την Τρίτη το πρωί, όταν έρχονται οι συνάδελφοι για δουλειά μας είδαν έξω μαζί με το ΣΕΤΗΠ. Ανέβηκαν πάνω χωρίς διάθεση, ενημερώθηκαν και επίσημα από την εταιρεία και αμέσως μετά κατέβηκαν κάτω. Το μεγάλο κίνητρο, για να αφήσουν τη δουλειά ήταν η παρουσία του ΣΕΤΗΠ εκεί, οι συμβουλές και η βοήθεια που έδωσε στους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά. Βεβαίως, πρόσθεσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται μαζί με το ΣΕΤΗΠ. Και να πω ότι έχει σημασία ότι πολλοί εργαζόμενοι έβγαλαν συμπεράσματα για την αξία τους, ότι εμείς παράγουμε, όταν είδαν τα στελέχη της επιχείρησης τη μέρα της απεργίας να κλοτσούν τα ντουβάρια...»

Στη «Wind» έγινε κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στη «Forthnet», είπε εργαζόμενος στη «Wind», σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι μόλις ενημερώθηκαν για τις απολύσεις αυθόρμητα βγήκαν σε αποχή. «Αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι τυχαίες. Η επίθεση είναι ενιαία, τα προβλήματα είναι κοινά. Γι' αυτό πρέπει αυτή η αυθόρμητη αγανάκτηση να γίνει οργανωμένη δράση».

Εστησαν το σωματείο τους στη φλόγα του αγώνα

Την περασμένη Παρασκευή, οπότε και έγινε η ιδρυτική συνέλευση κατά τη διάρκεια του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στη «Forthnet» έστησαν το επιχειρησιακό τους σωματείο και εξέλεξαν προσωρινή διοίκηση. Με χτεσινή του ανακοίνωση που απευθύνεται στους εργαζόμενους στην επιχείρηση υπογραμμίζει ότι «το σωματείο μας φτιάχτηκε μέσα στη φλόγα του αγώνα μας, ώστε να μην περάσουν οι μειώσεις των μισθών που θέλει να υπογράψουμε η εταιρεία. Σκοπός του είναι να οργανωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι να απαντάμε και να διεκδικούμε σα μια γροθιά απέναντι στα σχέδια και την επίθεση της εργοδοσίας, να είμαστε όλοι μαζί».

ΚΡΗΤΗ
Συνελήφθησαν τρεις απεργοί

Τρεις απεργοί εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, συνελήφθησαν χτες το πρωί από δυνάμεις των ΜΑΤ, έξω από τα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών, ενώ περιφρουρούσαν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ώστε να μην αποσταλούν οι λίστες διαθεσιμότητας συναδέλφων τους. Μάλιστα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έσπασαν την πόρτα με τροχό. Την εντολή για την επιχείρηση έδωσε ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γ. Δεικτάκης.

Οι απεργοί, αφού συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στον Εισαγγελέα όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με την κατηγορία της διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης και παραπέμφθηκαν σε δίκη από το μονομελές πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για τις 17 Ιανουαρίου 2013.

Νωρίτερα, χτες, το πρωί οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκαν όλοι μαζί προς το Δικαστικό Μέγαρο, όπου και παρέμειναν μέχρι και που αφέθηκαν ελεύθεροι οι συνάδελφοί τους.

Να απαντήσουμε στη βαρβαρότητα

Με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι «η χρησιμοποίηση των ΜΑΤ για να σπάσει η απεργιακή κατάληψη της Δ/νσης Προσωπικού των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, όχι μόνο πρέπει να καταδικαστεί, αλλά και να πεισμώσει τους εργαζόμενους, ώστε πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να απαντήσουν στα βάρβαρα μέτρα.

Κλείνοντας, καλεί τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα σε επαγρύπνηση και σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να αποτρέψουν τη γενίκευση αυτής της προσπάθειας της κυβέρνησης τρομοκράτησης και καταστολής των αγώνων με εισαγγελείς και ΜΑΤ.

Να μην επιτρέψουν να περάσει η επιχείρηση τρομοκράτησής τους, που επιχειρείται από την κυβέρνηση και υλοποιείται μέσα από το νόμο του Μεσοπρόθεσμου, με μοχλό τη διαθεσιμότητα και την ακόμη πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση του πειθαρχικού δικαίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο καλεί τους εργαζόμενους στο νησί η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της για τις συλλήψεις επισημαίνει οτι «Εντολέας της επίθεσης αυτής ήταν ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γ. Δεικτάκης, εκπρόσωπος της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), η οποία οδήγησε στη σύλληψη 3 απεργών. Επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ