ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση αύριο για το δικαίωμα στη στέγαση

Στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, το αγωνιστικό ραντεβού

MotionTeam

Εστίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών απαιτεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και οργανώνει κινητοποίηση με το αίτημα αυτό αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή.

Η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι περίπου 340 φοιτητές του ΕΚΠΑ, 50 σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ και πολλοί ακόμα σε άλλα ιδρύματα, αν και έκαναν αίτηση δεν κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο σε εστία. «Φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ έμειναν έξω από εστίες! Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο δεν έχουν εστία! Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγαση πετιούνται στο δρόμο», τονίζει το ΜΑΣ.

Παράλληλα προσθέτει: «Ολες οι εστίες βρίσκονται στον "αέρα" αφού η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά. Το "κούρεμα" των αποθεματικών των ιδρυμάτων, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί και οι συνεχιζόμενες περικοπές για την Παιδεία οδηγούν τις εστίες στο ξεπούλημα ή το κλείσιμο. Η εστία της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου ήταν η πρώτη που έκλεισε, σκοπεύουν να κλείσουν κι άλλες.

Με το νόμο - πλαίσιο οι εστίες μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όσο τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους οικότροφους και τις οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο οι εστίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία με νοίκια, ανοίγει ο δρόμος για ξεπούλημα σε ιδιώτες».

Το ΜΑΣ απευθύνεται στους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, σε αυτούς που δεν κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο και σε αυτούς που αναγκάζονται να μένουν στο νοίκι και τους καλεί: «Μην ανέχεσαι να κάνουν μπίζνες πάνω στο δικαίωμα και την ανάγκη μας να έχουμε στέγη! Να πάρουν απάντηση: Δεν έχουμε και δε θέλουμε να βάλουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας»!

Με την αυριανή κινητοποίηση καλεί τους φοιτητές να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν:

  • Δημοσιοποίηση τώρα της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων, που πολλές φορές χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, ενοίκια. Να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», το ξενοδοχείο «La Mirage» και το κτίριο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη δωρεάν διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών.
  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.
  • Καμιά εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις εστίες.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη όρισε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Διοίκησης.

*** Μνημόνιο συνεργασίας για ζητήματα εκπαίδευσης υπέγραψαν ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου και ο ομόλογός του από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κ. DUYubo. Στη συνάντηση εργασίας μεταξύ των στελεχών των δύο Εθνικών Αντιπροσωπειών των υπουργείων εξειδικεύτηκαν οι τομείς συνεργασίας των δύο πλευρών.

Για το μισθό των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την ανάγκη μισθολογικής αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, αφορά η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνουν: «Σύμφωνα με καταγγελίες νεοδιόριστων εκπαιδευτικών το ΥΠΘΠΑ και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (π.χ. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εβρου) αρνούνται να αναγνωρίσουν μισθολογικά την προϋπηρεσία τους.

Αρνούνται να κατατάξουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς σε Βαθμό και ΜΚ, με βάση την προϋπηρεσία τους, με πρόσχημα ότι δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί, πως είναι ακόμα δόκιμοι.

Δηλαδή, ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός που έχει 4 χρόνια καθαρής προϋπηρεσίας σε δημόσιο σχολείο σαν αναπληρωτής και θα έπρεπε να καταταχθεί στο βαθμό Ε και στο ΜΚ 1 (Ε1), τώρα κατατάσσεται στο βαθμό ΣΤ. Αντί, δηλαδή, για μεικτό μισθό 1.225 (καθαρά 760 τον πρώτο χρόνο και 852 το δεύτερο) θα πάρει μεικτό μισθό 1.092 (καθαρά 680 τον πρώτο χρόνο και 762 το δεύτερο).

Την ίδια ώρα, γίνονται κανονικά όλες οι κρατήσεις στο νεοδιόριστο (θεωρώντας τον μόνιμο), αλλά δεν του αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία (θεωρώντας τον μη μόνιμο).

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν το 2011 με το ίδιο νομικό πλαίσιο κατατάχθηκαν κανονικά σε βαθμούς σύμφωνα με την προϋπηρεσία τους.

Καταγγέλλουμε συνολικά την πολιτική της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών και της διάλυσης των σχολείων. Την πολιτική που κλείνει σχολεία και τμήματα και την ίδια ώρα καλεί τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, που συνήθως έχει οικογένεια και παιδιά, να πληρώσει ενοίκιο, θέρμανση, διατροφή και να συντηρήσει οικογένεια με 680 ευρώ».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να καταταγούν τώρα και με αναδρομική ισχύ στο βαθμό και το ΜΚ που αντιστοιχεί στην προϋπηρεσία τους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνεχίζουν ενάντια στις συγχωνεύσεις

Νέα μαζική κινητοποίηση έκαναν χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων, Ενώσεις Γονέων, σύλλογοι διδασκόντων και 15μελή σχολεία. Συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή και από 'κει με πορεία πήγαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε συνάντηση που είχαν με τη διευθύντρια απαίτησαν να μη γίνει καμία σύμπτυξη τμήματος σε κανένα σχολείο και όλα τα τμήματα να έχουν μέχρι 20 μαθητές. Η διευθύντρια, επικαλούμενη το νόμο, τους ενημέρωσε πως θα γίνουν συγχωνεύσεις σε 7 τμήματα Γυμνασίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται συγχωνεύσεις και σε 4 Λύκεια.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αποχώρησαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να βάλουν φραγμό συνολικά στην πολιτική που ασκεί το υπουργείο Παιδείας με συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις σχολείων, περικοπές των δαπανών για την Παιδεία. Αλλωστε οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, όπως επισημάνθηκε, έφεραν αποτέλεσμα καθώς αρχικά οι προθέσεις ήταν για 100 συμπτύξεις τμημάτων Γυμνασίων και μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, μειώθηκαν στις 7.

Στη συνέχεια, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων, αποφάσισαν νέα κινητοποίηση για αύριο Πέμπτη. Στις 12.30 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στο Μέγαρο Μουσικής και από κει με πορεία θα πάνε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Στο Περιστέρι

Σε νέες πρωτοβουλίες για προβλήματα της εκπαίδευσης προχωρούν η Ενωση Γονέων, Σύλλογοι Γονέων του Περιστερίου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου». Προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για τα εκπαιδευτικά κενά, παρέμβαση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη χρηματοδότηση και νέα σύσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, ημέρα αφιερωμένη στα ΑμΕΑ, για τα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής και την οργάνωση της πάλης. Στο μεταξύ, προχτές το απόγευμα, οι παραπάνω φορείς διοργάνωσαν με επιτυχία συναυλία με τον Κώστα Μάντζιο στο χώρο εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ