ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Mε τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο. Κατά ψήφισαν 167 βουλευτές της συγκυβέρνησης και υπέρ 119 βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 286 βουλευτές και με βάση τον κανονισμό της Βουλής για να περνούσε η πρόταση έπρεπε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των παρόντων που δε θα έπρεπε να ήταν μικρότερη των 120 βουλευτών. Ο Ριζοσπάστης παρουσιάζει παρακάτω την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, καθώς και ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και των αρχηγών των άλλων κομμάτων που πήραν το λόγο στη χτεσινή συζήτηση.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σήμερα Παρασκευή, στη Νάουσα. Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφτεί τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Στις 11.30 π.μ., θα βρεθεί στο Δημαρχείο και θα μιλήσει στους εργαζόμενους. Στις 12.30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη περιοδεία στο Νοσοκομείο και στις 2 μ.μ. στο κλωστοϋφαντουργείο «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ», όπου θα γίνει ομιλία στους εργαζόμενους. Στις 2.45 μ.μ. ο Θ. Κωνσταντινίδης θα επισκεφτεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.
  • Την Κυριακή 2/12, στις 11 π.μ. στη Βόνιτσα, θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση για τον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ, διοργανώνουν τη Δευτέρα 3/12, στις 7 μ.μ., στο Β' ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Κωνσταντινουπόλεως και Πλαπούτα) συζήτηση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».
  • Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» θα περιοδεύσει την Τετάρτη 5/12, στις 9 π.μ., ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/12, στις 7 μ.μ., στα Μέγαρα, στο Στρατουδάκειο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Π. Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εναλλακτική πολιτική λύση θα επιβάλει ο λαός, όχι οι εξεταστικές

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της Βουλής

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της Βουλής
Εμείς, όπως έχουμε δηλώσει, θα ψηφίσουμε τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τον εξής λόγο: Υπάρχουν μέσα ορισμένα στοιχεία, ενδείξεις που ταιριάζουν με το ρόλο της εξεταστικής επιτροπής, είτε είναι αυτά τα CDS, είτε είναι το «κούρεμα» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με τον τρόπο που έγινε, μέχρι την τελευταία στιγμή. Μία ώρα πριν ξεκινήσει το PSI μεταφέρονταν αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Υπάρχουν τέτοια ζητήματα που, αν θέλετε, ξεφεύγουν απ' τους γνωστούς κανόνες της διαχείρισης τέτοιων ζητημάτων στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε.

Θα βγει τίποτα; Εξαρτάται. Συνήθως, τα περισσότερα συζητιούνται εκτός εξεταστικής, όπως έγινε σήμερα. Υποτίθεται ότι μια εξεταστική επιτροπή ξεκινάει με κάποιες ενδείξεις, με την πρόταση ενός κόμματος και εκεί κατατίθενται τα στοιχεία. Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά, και το έχουμε ζήσει και οι ίδιοι, ότι πολλές φορές, υπαρκτά προβλήματα κατάχρησης, πολιτικών επιλογών που συνδέονται με προσωπικό κέρδος, με αποκόμιση οφέλους, δημοσιεύονται συνήθως στις λεγόμενες εφημερίδες «της παράγκας».

Ξέρετε, δεν έχει παράγκα μόνο ο αθλητισμός, έχει και η πολιτική. Και μετά οι σοβαρές εφημερίδες τα παίρνουν απ' την παράγκα - συνήθως για το ΚΚΕ έτσι γίνεται, μέχρι και αθλητικές εφημερίδες έχουν βγάλει δήθεν σκάνδαλα - και μετά νομιμοποιούνται οι σοβαροί πολιτικοί να τα επικαλούνται. Που σημαίνει ότι μερικά απ' αυτά τα στοιχεία μπορεί να υπάρχουν, κι άλλα όχι.

Παίρνουμε, επίσης, υπόψη ότι γύρω απ' την προβολή στοιχείων, τέτοιων, διεξάγεται κι ένας προσωπικός ανταγωνισμός και πόλεμος. Πολλές φορές γίνεται μέσα απ' τα ίδια τα κόμματα, μέσα απ' τους συνεργάτες των κομμάτων, για διάφορους λόγους. Είναι και της μόδας ο διάλογος μέσα στα κόμματα, ή οι διαφωνίες να λύνονται και με τη διάθεση στοιχείων στους δημοσιογράφους. Εδώ, μέσα στη Βουλή, μου κάνει τρομερή εντύπωση, δεν είμαι απ' αυτούς που έρχονται καθημερινά, δημοσιογράφοι περικυκλώνουν υπουργούς, βουλευτές, λένε, λένε, λένε, τι συζητάνε, τόσες ώρες; Είναι οι «πηγές»...

Παρ' όλα αυτά, απ' τη στιγμή που υπάρχει δημοσιότητα, συζήτηση, και στο κάτω κάτω μέσα στο σύστημα που ζούμε υπάρχει και αυτή η κερδοσκοπία των πολιτικών προσώπων και άλλων, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε «ναι» στην εξεταστική επιτροπή. Γιατί στο κάτω κάτω, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να καλύπτεται ή να συγκαλύπτουμε, χωρίς να το καταλάβεις εξοικειώνεσαι με τέτοια φαινόμενα.

Ο καπιταλισμός δεν είναι θέμα εξεταστικής

Ομως, πρέπει να πω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι - αυτή η λέξη έρχεται στο νου, δεν είμαι προετοιμασμένη γραπτώς να μιλήσω - γελοιοποιεί κυριολεκτικά το ρόλο και την αποστολή της εξεταστικής επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Το γενικότερο θέμα, το πολιτικό ζήτημα που θέτει, το οποίο βεβαίως μπορεί και το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές στη Βουλή, το πολιτικό ζήτημα που θέτει, είναι θέμα πλήρους αποπροσανατολισμού και διαχωρισμού του λαού στο ένα ή στο άλλο μείγμα διαχείρισης.

Αλλά δεν είναι αυτό μόνο. Εδώ στην ουσία εγκαλείται ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η καπιταλιστική κρίση. Δεν πρέπει να εγκληθεί; Βεβαίως, πρέπει να καταδικαστεί. Εμείς, ως γνήσιοι αντικαπιταλιστές, δε φοβόμαστε να πούμε ότι πρέπει να ανατραπεί επαναστατικά ο καπιταλισμός. Αλλά γελοιοποιείται η υπόθεση να είναι αντικείμενο μιας εξεταστικής επιτροπής.

Να διαβάσω μια φράση: «Είναι λοιπόν σαφές ότι η πολιτική των περικοπών και της ακραίας λιτότητας δεν έχει στόχο τον περιορισμό του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά την εσωτερική υποτίμηση και την καθιέρωση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης στηριγμένου στη φτηνή εργατική δύναμη και στην ιδιωτικοποιημένη λειτουργία του συνόλου της οικονομίας».

Καταρχήν, λειτουργεί ιδιωτικά, είτε υπάρχει διευρυμένος κρατικός καπιταλισμός είτε όχι. Μα έτσι είναι. Αυτός ήταν ο ρόλος των μνημονίων, αυτός ήταν, ανεξάρτητα αν μπορούσε να έχει μια α ή β μείξη και σύνθεση, αυτά είναι διαφωνίες του Στρος Καν, της Λαγκάρντ με την κ. Μέρκελ κ.λπ.

Ανεξάρτητα απ' αυτό. Να μου φέρετε ένα παράδειγμα που η διέξοδος απ' την καπιταλιστική κρίση, γιατί η κρίση προηγείται, η κρίση έφερε το μνημόνιο και το μνημόνιο βεβαίως όξυνε μια σειρά προβλήματα λαϊκά κ.λπ. Αλλά φέρτε μου μία χώρα από τότε που έχουμε την οικονομική κυκλική καπιταλιστική κρίση, που η διέξοδος, η πρώτη φάση των μέτρων δεν αφορούσε τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, της αξίας της εργατικής δύναμης. Την απαξίωση, αν θέλετε, του ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού.

Και, βεβαίως, αυτό δεν φτάνει στον καπιταλισμό. Θα καταστρέψει και εμπορεύματα σε άλλη φάση, θα απαξιώσει κεφάλαια, πολύ περισσότερο που στις συνθήκες της ΕΕ δεν υπάρχει δυνατότητα σε εθνικό επίπεδο να έχεις μία ξεχωριστή δημοσιονομική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει άλλη διαχείριση

Δηλαδή, εδώ θα συζητήσουμε τι; Τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, τους σιδερένιους νόμους, τους οποίους δεν μπορεί να τους αλλάξει καμία κυβέρνηση, από συντηρητική μέχρι κομμουνιστική, άμα της έρθει όρεξη να πάρει μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Και να το πω ευθέως, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή για τι ενδιαφέρεται; Οχι να ανατραπεί η πολιτική εξουσία, αλλά να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο μπας κι ανατραπεί η τρικομματική κυβέρνηση. Ισα ίσα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται ρωγμές στο πολιτικό σύστημα της εξουσίας. Αλλά ρωγμές για να αξιοποιεί ο λαός να το αποσταθεροποιεί και να το ανατρέψει. Οχι ρωγμές για να σταθεροποιείται με άλλη μορφή. Κι αυτό υπηρετεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δε θα το δούμε όμως μικροκομματικά. Απ' τη στιγμή που έχει 4 - 5 στοιχεία, είτε είναι τα CDS είτε όχι, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση και μακάρι να βγουν στην επιφάνεια και οι κακές πλευρές, αν και η πείρα δείχνει ότι δε γίνεται έτσι. Και όντως υπάρχει θέμα, παρακολούθησα την ομιλία του κ. Τσίπρα απ' την τηλεόραση, υπάρχει θέμα.

Κι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Διότι φέρνεις μια εξεταστική επιτροπή, δεν αρέσει στην κυβερνητική πλειοψηφία, δεν περνάει. Αυτά τα ποσοστά πρέπει να αλλάξουν. Γιατί στο κάτω κάτω, ακόμα κι αν η αντιπολίτευση είτε για στενούς, είτε για ουσιαστικούς, για οποιοδήποτε λόγο, φέρνει κάτι, δεν λέω να το φέρουν ξέρω 'γώ δύο βουλευτές, αλλά όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν κάτι, γιατί δεν πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή, τι φοβάται δηλαδή η κυβέρνηση; Την πλειοψηφία την έχει στο κάτω κάτω.

Κι εδώ, λοιπόν, είναι ένα θέμα, και τότε θα προβληματιστεί ο καθένας πότε θα ζητάει εξεταστική επιτροπή. Γιατί βολεύει, φέρνεις μια εξεταστική επιτροπή, ανοίγεις το θέμα, πετάς τα χαρτιά, πέταγε εδώ ο κ. Καμμένος, έλεγε ο κ. Σταμάτης, τα πετάς με αφορμή μια εξεταστική επιτροπή, δεν γίνεται εξεταστική επιτροπή, μένουν αυτά κι ο καθένας μπορεί να σκεφτεί είτε ότι είναι συκοφαντία είτε ότι είναι πραγματικότητα ή να τα χάσει. Κι επομένως πρέπει να μπορεί να γίνεται εξεταστική επιτροπή.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη έφερε την κρίση

Για να το ξεκαθαρίσουμε. Τη δική μας θέση την ξέρετε. Ακούστηκε το επιχείρημα, πώς είναι δυνατόν απ' το '94 μέχρι το 2007 να έχουμε ανεβασμένους ρυθμούς ανάπτυξης και να βρεθεί η Ελλάδα υπερχρεωμένη. Ακριβώς γι' αυτό. Ετσι ξεσπάει ο κύκλος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, φτάνεις στο ταβάνι και αρχίζει η κάτω βόλτα. Και γι' αυτό λέγεται και κύκλος. Δηλαδή τι θα συζητήσουμε τώρα στην εξεταστική επιτροπή; Γιατί συσσωρεύτηκαν κεφάλαια και κέρδη και από ένα σημείο και μετά δεν επενδύονται, ή γιατί υπάρχει υπερχρέωση;

Υπάρχουν ειδικοί παράγοντες στην Ελλάδα που ανέβασαν το χρέος; Ναι, όντως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι. Αλλά δεν ξέρω πώς το Διεθνές Δικαστήριο θα δικάσει, θα πει με γεια σας, με χαρά σας, εσείς τους πήρατε - δεν λέω ότι τους πήραμε εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ - λουστείτε τους. Υπάρχουν σκάνδαλα; Υπάρχουν υπερτιμολογήσεις; Να τα συζητήσουμε. Δεν απαντούν όμως στο γιατί έχουμε κρίση. Απαντούν σε μια ορισμένη μεγέθυνση του χρέους.

Κρίση έχουν και η Ισπανία και η Ιταλία και έχουν πολύ μικρότερο χρέος απ' την Ελλάδα, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, ειδικά με τη μάζα του κέρδους, τη μάζα του χρέους, των χρημάτων, της χρηματικής έκφρασης που είναι πολύ μεγαλύτερη από μας. Τι θα εξετάσουμε τώρα; Θα εξετάσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης; Πρέπει να εξετάσουμε την τάση του ποσοστού κέρδους; Tι θα εξετάσουμε εδώ; Εμείς είμαστε σε δύσκολη θέση.

Τι θα κάνουμε; Σεμινάριο της λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς; Πώς θα διαχωρίσουμε το πονηρό μέρος που μπορεί να υπάρχει, επωφελούνται κάποιοι, υπάρχουν αστοχίες της κυβέρνησης; Δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε. Αστοχίες στα πλαίσια της αντιλαϊκής στρατηγικής, υπάρχουν. Αλλά το κυριότερο είναι ότι είναι αντιλαϊκή.

Πολιτικά κι όχι ποινικά αντιμετωπίζεται το θέμα

Κι εδώ μπαίνουν ορισμένα ζητήματα, να δούμε και την αξία των στοιχείων. Οταν εντάχθηκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Καραμανλής, έλεγε καθαρά, τη μέρα που ψηφίζαμε στη Βουλή, ότι τα στοιχεία είναι πλαστά και ότι δεν δικαιολογείται η ένταξη στην ΟΝΕ. Δεν είδα οι Ευρωπαίοι να συγκινηθούν επί του θέματος. Και μιλούσε με στοιχεία, αλήθεια, ψέματα, κάποια στοιχεία θα είχε.

Μετά κάτι αποκαλύφθηκε ότι έγινε εκεί, με την «Γκόλντμαν Σακς» κ.λπ. Και το είπε την ημέρα, δεν το είπε ύστερα από ένα χρόνο, ότι μας βάζουν για πολιτικούς λόγους, δεν έχουμε πιάσει τους δείκτες. Εκεί σιγή. Και τότε θα μπορούσε να γίνει εξεταστική επιτροπή στο κάτω κάτω, αλλά κουβέντα.

Οταν βγαίνει η ΝΔ κάνει τη δική της καταγραφή με υπουργό τον Αλογοσκούφη, ολόκληρη ιστορία, πήγε στην ΕΕ, κατήγγειλε πλαστά στοιχεία, «greek statistics» κ.λπ., έγινε τίποτα; Συγκινήθηκε η ΕΕ; Για να δει δηλαδή κανείς, δεν λέω να μην τα συζητήσουμε, αλλά η κατάληξη θα είναι μια τρύπα στο νερό, δυστυχώς. Μακάρι κάτι να βγει. Εστω κι ένα στοιχείο.

Ερχεται η κυβέρνηση Παπανδρέου απ' το 8 πάει στο 15 με την ΕΛΣΤΑΤ το έλλειμμα. Παίξανε ρόλο ορισμένα πράγματα που λέει μέσα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένες δηλώσεις; Βέβαια, η ανάδειξη του ελλείμματος απ' το 8 στο 15, βεβαίως κάποιους κερδοσκόπους ή κάποιους επενδυτές τους ωφέλησε... 'Η όταν βγαίνεις και λες ότι είμαστε τιτανικός, όταν βγαίνεις και λες ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο διαφθορείο, όλα αυτά παίζουν ένα ρόλο. Ομως, αυτά πολιτικά αντιμετωπίζονται, δεν μπορεί να πάει κάποιος φυλακή επειδή είπε αυτό, να τον παραπέμψεις στο δικαστήριο, βεβαίως παίξανε ρόλο.

Αλλη πολιτική με ρήξη και ανατροπή

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε βαθύτερη συνείδηση του βάθους της κρίσης; Μα εδώ όλα τα κόμματα τι έλεγαν; Χρηματοπιστωτικό σύστημα, εμείς έχουμε ή δεν έχουμε απ' αυτά τα τοξικά ομόλογα κ.λπ. 'Η το άλλο, το ΔΝΤ - τώρα, να πούμε και την αλήθεια, ξέρετε ποια είναι η άποψή μας για το ΠΑΣΟΚ, τον Παπανδρέου κ.λπ., μην συζητάτε -, το ΔΝΤ ο Παπανδρέου το έφερε στην Ευρώπη;

Ο Παπανδρέου, εάν το έφερε και το επέβαλε, «εις θάνατον» που λέει ο λόγος, σε εισαγωγικά, μην πείτε ότι λέω να τον λιντσάρουμε. Αλλά εδώ πέρα βλέπουμε το εξής πράγμα, η ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι τόσο βαθιά η κρίση, είναι παγκόσμια, δεν είναι μόνο στην Ευρώπη, που αποφασίσανε από κοινού να διαχειριστούν την υπόθεση. Διάβαζα κάπου ότι δεν υπάρχει συνεδρίαση οργάνων της ΕΕ που δεν υπάρχει εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Μακάρι, αλλά δεν βγαίνει από εξεταστική επιτροπή. Θα έπρεπε να κάνει μια ημερίδα, να οργάνωνε η Βουλή, να μιλήσουμε όλα τα κόμματα, γιατί όντως, πώς ήρθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη; Είναι θέμα ποινικό; Επομένως, εμείς τουλάχιστον στην εξεταστική, όσον αφορά υποψίες, ακόμα κι αν η «παράγκα» έχει διοχετεύσει ψέματα ή πραγματικά, θα ζητήσουμε να διερευνηθούν, και να κληθούν οι πάντες, όποιοι μπορούν.

Αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική εξόδου απ' την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Αυτά αντιμετωπίζονται με εναλλακτική πολιτική, η οποία με συγχωρείτε δεν κατασκευάζεται ούτε συζητιέται σε εξεταστικές. Εναλλακτική πολιτική λύση που την επιβάλλει ο δρόμος, με όρους ρήξης και ανατροπής.

Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση που μπορεί να βγει μέσα απ' τη Βουλή, καθαρά πράγματα. Μακάρι να κάναμε μια ημερίδα - δε θα ήταν άσχημο - ως Βουλή να τα συζητήσουμε. Τα ύποπτα ζητήματα, γιατί σίγουρα υπάρχουν διαρροές, άνθρωποι που κέρδισαν, πέραν του τι κέρδισε η Γερμανία. Υπάρχουν και μακάρι να βρεθούν. Δεν είμαστε ποτέ μ' αυτούς αλλά πάνω απ' όλα δεν είμαστε μ' αυτή τη στρατηγική, μ' αυτή την πολιτική, μ' αυτό το σύστημα.

Η Ελένη Μπέλλου σε Ρέθυμνο και Χανιά

Η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο μάθημα του αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού. Η διάλεξη θα έχει θέμα την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό και θα γίνει στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα Δ3-7α. Αύριο, Σάββατο, στις 10 π.μ., θα συναντηθεί στον Πλάτανο Κισσάμου με ομάδα παραγωγών πρώιμων κηπευτικών, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατάνου καθώς και τον Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής. Στη 1 μ.μ., στην Κουντούρα Σελίνου, θα συναντηθεί με ομάδα παραγωγών, Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Το βράδυ του Σαββάτου, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΕ Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, στις 8 μ.μ. στο κέντρο «Χατζησπύρος», στο Σωματά.

Εκδηλώσεις για τα 94χρονα του ΚΚΕ
  • Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει αύριο Σάββατο, 1 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος.
  • Από τη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, εκδήλωση την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Θα μιλήσει, ο Τάσος Βλισίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση από τη ΝΕ Φθιώτιδας, στη Λαμία, την Τετάρτη 5/12, στις 18.30, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (πλ. Διάκου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ