ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Νοσηλεία καρκινοπαθούς με αστυνομική ... φρουρά!

Δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και ήταν ανασφάλιστη

Πρώτα τους πετούν έξω από τα νοσοκομεία και μετά τους αποκαλούν «απειλή για τη δημόσια υγεία»...

Eurokinissi

Πρώτα τους πετούν έξω από τα νοσοκομεία και μετά τους αποκαλούν «απειλή για τη δημόσια υγεία»...
Θύμα της αγριότητας των εγκυκλίων για τη νοσηλεία των μεταναστών που ξεκίνησαν απ' τον πρώην υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο και κωδικοποιήθηκαν απ' τον επίσης υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο (6.5.2012) έπεσε μια ανασφάλιστη καρκινοπαθής μετανάστρια: Μετά από έγγραφη καταγγελία του Διοικητή του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» Δήμου Μπαρτζώκα στην Ασφάλεια της Κηφισιάς η άρρωστη, που δεν μπορεί καν να σηκωθεί απ' το κρεβάτι, νοσηλεύτηκε χτες για πολλές ώρες φρουρούμενη από τρεις αστυνομικούς.

Το χρονικό της βαρβαρότητας, που αποκαλύπτει την ταξική και γι' αυτό απάνθρωπη πολιτική των κυβερνήσεων που συνδιαμορφώνουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ως εξής: Η μετανάστρια, της οποίας έληξε η βίζα, προσήλθε στο νοσοκομείο Κορίνθου, που με τη σειρά του την παρέπεμψε - όπου και νοσηλεύτηκε για βαριάς μορφής καρκίνο - στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Χρειάστηκε όμως να γίνει επέμβαση από γιατρό ορθοπαιδικό και γι' αυτό το λόγο στις 13.11.2012 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Οι γιατροί χειρούργησαν την ασθενή και μπήκε στο θάλαμο για περαιτέρω νοσηλεία. Επειδή η ασθενής ήταν ανασφάλιστη, οι συγγενείς της κατέβαλαν 2.000 ευρώ έναντι των συνολικών εξόδων της νοσηλείας της, αλλά ο Διοικητής Δήμος Μπαρτζώκας δεν περιορίστηκε σ' αυτό. Εστειλε έγγραφο στο Τμήμα Ασφάλειας Κηφισιάς στο οποίο, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Κατά την εισαγωγή διεπιστώθη ότι η ασθενής βρίσκεται παράνομα στη χώρα. Η παραπάνω ασθενής θα εξέλθει στις 30.11.2012 (σ. σ. σήμερα) απ' το νοσοκομείο μας και θα διακομισθεί στο Μεταξά, προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία της. Παρακαλούμε για ενέργειές σας».

Και οι ενέργειες της ασφάλειας ήταν να στείλει τρεις αστυνομικούς έξω απ' το θάλαμο της ασθενούς.

Μόλις έγινε γνωστό, πρώτοι ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο. Ακολούθησε καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οταν ο υγειονομικός συντάκτης του «Ρ» έθεσε το θέμα στον υπουργό Υγείας, Αντρέα Λυκουρέντζο, αρνήθηκε να απαντήσει με το απίστευτο επιχείρημα: «Δεν θα με παρασύρετε να σας απαντήσω».

Τελικά, μετά από παρέμβαση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια αποσύρθηκε, αργά χτες το απόγευμα, η «αστυνομική σκοπιά» απ' την ταλαιπωρημένη ασθενή. Επίσης, επιστρατεύτηκε ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Βασίλης Κοντοζαμάνης να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία σημειώνει την προσήλωση που απαιτείται στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. «Η αρμόδια υπηρεσία του Νοσοκομείου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ως όφειλε βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ενημέρωσε τις Αστυνομικές υπηρεσίες για τη νοσηλευόμενη υπήκοο τρίτης χώρας. Η απόφαση των υπηρεσιών της Αστυνομίας να τοποθετήσουν αστυνομικό φρουρό έξω από το δωμάτιο της νοσηλευόμενης είναι της δικαιοδοσίας τους και ουδεμία σχέση έχει με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας».

Θέλουν τους γιατρούς καταδότες και τα νοσοκομεία επιχειρήσεις

Απ' την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στο «Αγιοι Ανάργυροι» που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του ΠΑΜΕ αντέδρασαν σε αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση και σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την ανθρωποφάγα πολιτική που θέλει τους γιατρούς και τους εργαζόμενους καταδότες και χαφιέδες για να τροφοδοτούνται με κέρδη οι επιχειρήσεις και οι τοκογλύφοι και να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις υγείας. Απαιτούμε να φύγει τώρα η αστυνομία, να επιστραφούν τα χρήματα στην άρρωστη και να μην πληρώνει κανένας ασθενής ούτε Ελληνας, ούτε αλλοδαπός στα δημόσια νοσοκομεία».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να μείνουν πιστοί στον όρκο τους και να αντιδράσουν οργανωμένα σε αυτά τα βάρβαρα φαινόμενα».

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Χωρίς φάρμακα εξαιτίας ... γενοσήμων

Οι γιατροί αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία αφού ο κάθε ασθενής θα αγοράζει σκευάσματα ανάλογα με την τσέπη του

Χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπλοκών της νόσου είναι την τελευταία βδομάδα οι πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία εξαιτίας της απόφασης της συγκυβέρνησης που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία του φαρμάκου και τους φαρμακοποιούς να δίνουν το φθηνότερο σκεύασμα, που είναι γενόσημο. Ετσι, πολλοί γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία αρνούνται να αναλάβουν αυτή την ευθύνη, γιατί ο κάθε ασθενής θα επιλέγει τα φάρμακα ανάλογα με την τσέπη του με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του.

Οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία εκτός από τα βασικά φάρμακα (σ.σ. σκευάσματα αποσιδήρωσης) λαμβάνουν και μια σειρά άλλα φάρμακα για τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου όπως: Καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, ενδοκρινολογικές επιπλοκές (σακχαρώδης διαβήτης, υπογοναδισμός, υποθυρεοειδισμός κ.ά.), βαριά οστεοπόρωση, σπληνεκτομή, λοιμώξεις, ή ηπατική ανεπάρκεια, αρθρίτιδες, αγγειακά, εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.

Σε όλα αυτά τα σκευάσματα επιβλήθηκε συμμετοχή των πασχόντων ως και 25%, στην περίπτωση που ο πάσχων επιλέξει γενόσημο. Αν επιλέξει το πρωτότυπο, θα πληρώσει εκτός από τη συμμετοχή και όλη τη διαφορά της τιμής αυτού από το γενόσημο.

Σύμφωνα με την ΥΑ ΦΕΚ 3057/Β/18-11-2012: «Γίνεται υποχρεωτικό για τους ιατρούς να συνταγογραφούν καθολικά με βάση την διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας (...) Κατά την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών που αναγράφουν μόνο την δραστική ουσία, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά φάρμακο της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας (...) Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας υποχρεούται να πληρώσει, πλέον της συμμετοχής του (εφόσον υφίσταται) και τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή της θεραπευτικής κατηγορίας που ανήκει το φάρμακο». Να με ποιο τρόπο μειώνει η συγκυβέρνηση τη φαρμακευτική δαπάνη. Εκβιάζοντας στην ψύχρα τους ασφαλισμένους να «ξηλωθούν» και να πληρώσουν αν θέλουν τη θεραπεία που ρυθμίζει την ασθένειά τους.

«Οι γιατροί αρνούνται να συνταγογραφήσουν με βάση τη δραστική ουσία, ιδιαίτερα σε χρόνιους ασθενείς, που λαμβάνουν πάνω από 5 διαφορετικά σκευάσματα ημερησίως με ποικίλες επιπλοκές χωρίς να ξέρουν ποιο τελικά σκεύασμα θα καταλήξει να πάρει ο ασθενής από το φαρμακείο», αφού αυτό εξαρτάται μόνο από την οικονομική δυνατότητα του καθένα, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. Η γγ του Συλλόγου, Ολγα Κακαράκη, σημειώνει στο «Ρ» πως ήδη στις μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο», Παίδων «Αγία Σοφία», «Λαϊκό», οι γιατροί δε συνταγογραφούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την Υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα των χρόνια πασχόντων να καταργηθεί κάθε συμμετοχή στα φάρμακα και αυτά να χορηγούνται σε όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Περίεργη αποτροπή ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ

Εγγραφη καταγγελία του Συλλόγου συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ Αττικής

Δεν έφτασε που κάθε τηλεφώνημα ασφαλισμένου για να κλείσει ραντεβού με γιατρό στον ΕΟΠΥΥ συνοδεύεται και από ένα άγριο χαράτσι, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή τη δουλειά αποτρέπουν τους ασφαλισμένους να προσέλθουν στις υγειονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού για δωρεάν εξετάσεις.

Τη καταγγελία κάνει ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Λ. Παπαγεωργόπουλο. Οπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Σύλλογος των γιατρών δέχτηκε «επώνυμη καταγγελία ιατρού του ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας» αλλά και «πολλές καταγγελίες ιατρών άλλων μονάδων του ΕΟΠΥΥ», σύμφωνα με τις οποίες οι «εταιρείες αυτές το τελευταίο διάστημα απαντούν στους ασφαλισμένους ότι δεν υπάρχουν ραντεβού διαθέσιμα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε σύντομο χρονικό διάστημα και έμμεσα τους αποθαρρύνουν να προσέρχονται σε αυτές, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού».

Ο Σύλλογος των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ καταγγέλλει την πρακτική αυτή ως απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας του Οργανισμού και ζητά την «άμεση και θεσμική διερεύνηση του θέματος, από την Διοίκηση».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ - 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Κινητοποίηση στην Ομόνοια στις 9.30 π.μ.

Σε ξεσηκωμό καλούν τη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη) όλους τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Η ΣΕΑΑΝ κι ο Ενιαίος Σύλλογος αποφάσισαν σε πρόσφατη σύσκεψη να οργανώσουν κινητοποίηση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας για όλους, να μην πληρώνουν οι ανάπηροι κι οι χρόνια πάσχοντες για φάρμακα, θεραπείες, θεραπευτικά υλικά, να χρηματοδοτηθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία, όλες οι δομές Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ