ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί μέτρα για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των μαθητών

Στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων απευθύνεται η ΟΓΕ, με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών. Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ σημειώνει:

«

Αντιμέτωπες με τη βαρβαρότητα του υποσιτισμού βρίσκονται καθημερινά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες, με πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά. Πληθαίνουν δραματικά τα περιστατικά μαθητών που μένουν χωρίς κανονικό γεύμα ακόμα και για μέρες. Οι περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος του προβλήματος.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που βυθίζουν τη λαϊκή οικογένεια στην ανεργία και τη φτώχεια και καταδικάζει την απροθυμία που δείχνουν να πάρουν ακόμα και το παραμικρό μέτρο για να περιοριστούν οι συνέπειες του υποσιτισμού. Το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με τα ψίχουλα της ελεημοσύνης της εκκλησίας, με την αποστολή τροφίμων σε 2.000 οικογένειες μαθητών από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ούτε μπορεί να επιτρέψουμε να γίνει ο υποσιτισμός των μαθητών έδαφος για να εκδηλώνουν ΜΚΟ τα "φιλάνθρωπα" αισθήματά τους και επιχειρήσεις το "κοινωνικό" τους πρόσωπο. Διεκδικούμε να δοθεί έκτακτο κονδύλι στους Δήμους προκειμένου να παρέχουν ένα γεύμα σε όλους τους μαθητές των σχολείων.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις άνεργες, τις υποαπασχολούμενες, τις απλήρωτες εργαζόμενες, σε όλες τις μητέρες που βλέπουν την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη: Για τα βάσανα με τα οποία μας φορτώνει η πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια και τα κέρδη τους δεν πρέπει να νιώθουν ντροπή και ενοχή αλλά οργή και αγανάκτηση. Ο δρόμος που δείχνουν όσοι μας προτείνουν να σκύψουμε το κεφάλι, να απλώσουμε το χέρι και να παρακαλέσουμε για λίγα ψίχουλα αυτούς που πλουτίζουν στην πλάτη μας, είναι αδιέξοδος. Οδηγεί, αργά ή γρήγορα, σε μεγαλύτερη εξαθλίωση. Απάντηση και διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα θα δώσει μόνο η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση. Μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά διεκδικούμε: Να εξασφαλιστεί τώρα με έκτακτο κρατικό κονδύλι ένα γεύμα καθημερινά για κάθε μαθητή».

Απαιτούν άμεση επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία

Συγκέντρωση γονέων και εκπαιδευτικών έγινε προχτές στην Κυψέλη. Κινητοποιήσεις χτες για σχολεία της Κρήτης και του Πειραιά

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στα σχολεία του Πειραιά
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στα σχολεία του Πειραιά
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την πλατεία Κυψέλης πραγματοποίησαν προχτές η Ενωση Συλλόγων Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, οι Σύλλογοι Γονέων του 30ού και 39ου Γυμνασίου & Λυκείου, του 72ου Γυμνασίου, καθώς και δεκάδες μαθητές διεκδικώντας άμεσα την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω σχολεία, απαιτώντας αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία, γονείς και μαθητές, κατήγγειλαν ότι: Στο 72ο Γυμνάσιο Αθηνών υπάρχουν την εβδομάδα 29 ώρες κενό στη Φυσική και 8 ώρες στα Μαθηματικά. Στο 39ο Γυμνάσιο 10 ώρες στα Αγγλικά και 6 ώρες στην Οικιακή Οικονομία. Στα 30ό και 39ο Λύκεια 12 ώρες κενό στα Οικονομικά. Ενώ μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα δεν υπήρχαν καθηγητές σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Την ίδια ώρα τα 30ό και 39ο Γυμνάσια και Λύκεια λειτουργούν σε διπλοβάρδια, σε κτίρια επικίνδυνα που χρονολογούνται από το 1970 και προορίζονταν να στεγάσουν 2 κι όχι 4 σχολεία (περίπου 1.000 μαθητές) όπως συμβαίνει σήμερα. Για να χωρέσουν όλοι, έχουν χωριστεί αίθουσες με αποτέλεσμα να είναι ασφυκτικές για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες ακόμα και υπόγεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είχε παρουσιαστεί πριν μερικά χρόνια κρούσμα φυματίωσης, αλλά και κρούσματα μηνιγγίτιδας. Εδώ και 40 χρόνια δεν έχουν γίνει επισκευές συντήρησής τους, οποιαδήποτε φθορά συμβαίνει (σοβάδες, τοίχοι που πέφτουν) καλούνται οι γονείς να την επισκευάσουν, ενώ παραμένει ανικανοποίητο το αίτημα χρόνων για ανέγερση σχολικού κτιρίου για το 39ο ΓΕΛ στο ήδη χαρακτηρισμένο οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Αγ. Γλυκερίας.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διεκδικούν να καλυφθούν όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων. Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για τα ξενόγλωσσα βιβλία που αναγκάζονται να αγοράζουν και απαίτησαν να βγουν έξω οι ΜΚΟ, οι χορηγοί και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία.

Συνεχίζουν ενάντια στις συμπτύξεις

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών, της Ομοσπονδίας, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων και της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή ο οποίος δήλωσε ότι θα γίνουν συμπτύξεις εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Οι παραπάνω φορείς των γονιών και οι μαθητές προγραμματίζουν τώρα καταλήψεις στα γραφεία των σχολείων όπου σχεδιάζονται οι συμπτύξεις προκειμένου να μην αποσταλούν τα στοιχεία στα οποία αυτές θα βασιστούν και καλούν σε συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα.

Στην Κρήτη

Με κινητοποιήσεις απάντησαν χτες το πρωί μαθητές και γονείς σε σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές. Συγκεκριμένα γονείς και μαθητές του Δημοτικού σχολείου Γουβών προχώρησαν σε δίωρη κατάληψη του κτιρίου με αφορμή σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους. Επίσης σε κινητοποίηση προχώρησαν γονείς και μαθητές στο Δημοτικό σχολείο στο Κοκκίνη Χάνι λόγω του κτιριακού προβλήματος (το σχολείο στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια).

Κινητοποίηση έκαναν και οι μαθητές και γονείς του Καλλιτεχνικού και Μουσικού σχολείου για τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Μουσικό Λύκειο λείπουν 27 καθηγητές ειδικότητας.

Για την παραχώρηση σχολικών χώρων σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την απαράδεκτη απόφαση για παραχώρηση σχολικών χώρων σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων στα Δωδεκάνησα αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες, το Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Δωδεκανήσου αξιοποιώντας πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου πήρε άδεια από τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, για να πραγματοποιήσει διημερίδα φροντιστηριακών μαθημάτων σε σχολεία. Τα μαθήματα θα γίνονταν βέβαια δωρεάν (2 μέρες) αλλά η πελατεία που προσελκύουν ή η διαφήμιση για την αγαθοεργία τους είναι σίγουρα προσοδοφόρα.

Τα παραδείγματα επιχειρήσεων που αξιοποιούν τις ανοιχτές πόρτες της εφαρμοζόμενης πολιτικής πληθαίνουν. Οι ιδιώτες πασχίζουν να μπουν στα σχολεία, από πολυεθνικές τύπου "Kόκα Kόλα", "Dole", "Colgate" μέχρι οίκοι ανοχής! Μέχρι και οι σφαγείς του ΝΑΤΟ προσφέρουν "φιλανθρωπία".

Ευτυχώς, η διευθύντρια του Γυμνασίου Λ. Τ. Κάσου δεν δέχθηκε να παραδώσει το σχολείο ευθύνης της βορά στις ορέξεις των ιδιωτών.

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Δωδεκανήσου, με καταγγελίες που στέλνει σε ΜΜΕ, αφού αναφέρει ότι έχει πάρει άδεια από τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, έχει το θράσος να εξαπολύει μύδρους κατά της διευθύντριας και να της αποδίδει "αναχρονιστικά στεγανά".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο ώστε:

  • Να σταματήσει το όργιο "φιλανθρωπίας" των διάφορων ιδιωτών - χορηγών στα σχολεία.
  • Και να στηρίξει - προστατεύσει τόσο τη συγκεκριμένη εκπαιδευτικό όσο και όλους εκείνους που δε δέχονται να μπουν οι χορηγοί στο σχολείο».
«Το Σχολείο στα χρόνια της κρίσης»

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «το σχολείο στα χρόνια της κρίσης», διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του 4ου - 5ου Λυκείου Βότση (Μ. Αλεξάνδρου - Ανατ. Θράκης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ