ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την καταβολή δεδουλευμένων απαιτούν οι εργαζόμενοι

Πορεία χτες στην Κοζάνη, απεργία σήμερα στη Λάρισα

Απο την κινητοποίηση στη Λάρισα απλήρωτων εργαζομένων σε πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» τον περασμένο Νοέμβρη
Απο την κινητοποίηση στη Λάρισα απλήρωτων εργαζομένων σε πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» τον περασμένο Νοέμβρη
Οξύνεται κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Χτες εργαζόμενοι στο Δήμο Κοζάνης, που δουλεύουν σε 5μηνα προγράμματα, έκαναν μαχητική πορεία στο Δημαρχείο της πόλης και στο παράρτημα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι ήδη από τους τρεις πρώτους μήνες της δουλειάς τους. Οι 120 εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας, ενώ καθημερινά και περισσότεροι εντάσσονται σε αυτήν τη μορφή αγώνα.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν τον εμπαιγμό σε βάρος τους. «Τα πεντάμηνά τους είναι μια κομπίνα, απλήρωτη δουλειά, μιζέρια, φτώχεια, πείνα», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών».

Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων τους. Το σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας χωρίς προϋποθέσεις καθώς όλοι προέρχονται από συνθήκες χρόνιας ανεργίας. Να παγώσουν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη της τηλεθέρμανσης και τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ. Καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να δείξουν τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων και να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Απεργία στη Λάρισα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν, σήμερα Πέμπτη, και οι εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Λάρισας, διεκδικώντας:

* Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, να μη μείνει ούτε ένας απλήρωτος, έγκαιρη και σταθερή πληρωμή τους από δω και πέρα.

* Ιδια δικαιώματα, ωράριο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για όλους.

* Αμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων.

* Να μην αποδοθεί στις ΜΚΟ το 5% της χρηματοδότησης του προγράμματος, άλλα να δοθεί στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα.

Κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής των 5μηνιτών στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνουν η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα προγράμματα και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΡΛΗ - «ΙΚΕΑ»
Απολύει όσους δεν αποδέχονται μείωση μισθού

Κλιμακώνει την επίθεσή του σε βάρος των εργαζομένων στα καταστήματα «ΙΚΕΑ» του Ομίλου Φουρλή καθώς από χτες, κάνοντας πράξη την απειλή του, ξεκίνησε να απολύει εργαζόμενους -μεταξύ αυτών και μέλη της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού συνδικάτου- που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση στους μισθούς τους σε ποσοστό 11%.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που με εξώδικο του, καλεί την εργοδοσία να σταματήσει εδώ και τώρα τις απολύσεις και να ανακαλέσει όσες απολύσεις έχει ήδη κάνει. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει με το εξώδικο ότι «κάθε προσπάθειά σας να εκφοβίσετε τους εργαζόμενους θα βρει αντιμέτωπο όλο το συνδικαλιστικό κίνημα».

Γίνεται φανερό ότι η εργοδοσία, απολύοντας όσους εργαζόμενους αντιστάθηκαν στο σφαγιασμό των μισθών τους, επιχειρεί να τρομοκρατήσει συνολικά τους εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα στο κατάστημα «ΙΚΕΑ» στον Κηφισό, έδωσαν ένα σημαντικό απεργιακό αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση, αψηφώντας εκβιασμούς και απειλές.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας ζητά άμεσα τριμερή συνάντηση στο υπουργείο με την συμμετοχή των απολυμένων, κάποιοι εκ των οποίων είναι μέλη της σωματειακής επιτροπής και παρότι η εταιρεία ήταν ενήμερη τους απέλυσε καθώς, όπως φαίνεται, αποφάσισε ότι όποιος απεργεί και αντιστέκεται στις επιδιώξεις της πρέπει να φύγει από τα καταστήματά της.

ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ψήφος για σωματείο όργανο πάλης

«Στις 4 Δεκεμβρίου 2012, στα γραφεία της BLUE STAR, ενώ ο Θ. Βασιλόπουλος πέρασε άνετα την πόρτα με τη συνοδεία του εκπροσώπου του εργοδότη και τη γνωστή κουστωδία, ο προσωπάρχης της BLUE STAR, έσπρωχνε τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ προσπαθώντας να αποτρέψει την είσοδό τους στα γραφεία των συναδέλφων». Το περιστατικό το οποίο δεν είναι το μοναδικό και δείχνει τη συμπάθεια που τρέφουν οι εργοδότες στον απερχόμενο πρόεδρο του Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) και επικεφαλής του συνδυασμού «Ενιαίου ΠΑΣΕΝΤ» Θ. Βασιλόπουλου, στελέχους της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει στον κλάδο, με ανακοίνωσή της, η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΔΑΣ, προχτές στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας BLUE STAR, όπου βρισκόταν η κάλπη για τις εκλογές του ΠΑΣΕΝΤ που είναι σε εξέλιξη, αντιπροσωπεία του συνδυασμού, επί αρκετή ώρα έδινε μάχη, για να περάσει την είσοδο για να μπορέσει να μοιράσει την ανακοίνωση της παράταξη και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους. Και ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωνε ρητά και κατηγορηματικά ότι «απαγορεύεται η είσοδος», οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα, για να περάσει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα γραφεία, μοιράζοντας την ανακοίνωση του συνδυασμού του, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος ήταν επίθεση με χαρακτηρισμούς και λάσπη σε βάρος της ΔΑΣ.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους στις εκλογές που είναι σε εξέλιξη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΠΑΣΕΝΤ, «να κλείσουν τον κύκλο των εργοδοτο-συνδικαλιστών», «να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ», για να γίνει το σωματείο όργανο πάλης στα χέρια τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

ΤΑΞΙΚΑ
Μαζικοποίηση και ταξική γραμμή

«

Δεύτερος όρος (σ.σ. για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος) είναι η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στις γραμμές του, όπου είναι ισχυρή η δύναμη και η επιρροή των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια, όξυνση της πάλης με στόχο να χρεοκοπήσουν και να ηττηθούν αυτές οι αντιλήψεις, επιτελική δράση για να αυξηθεί η επιρροή του Κόμματος στις γραμμές της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος και να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις του ταξικού πόλου» (Απόφαση της Πανελλαδικής Κομματικής Συνδιάσκεψης, με θέμα «Η δουλειά του Κόμματος στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό της κίνημα»).

Η μαζικοποίηση του κινήματος, των συνδικάτων, της ενεργού συμμετοχής στους αγώνες συνδέεται άρρηκτα με την πάλη ενάντια σε όλες τις συνδικαλιστικές - πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζουν τη σωτηρία των εργαζομένων με τη σωτηρία των επιχειρήσεων. Η ολοκληρωμένη και συστηματική αποκάλυψη των αιτιών των προβλημάτων, όπως και η απόκρουση όσων επιχειρούν να αποδώσουν τα προβλήματα στη μία ή στην άλλη μορφή διαχείρισης της οικονομίας (και όχι στην ίδια την κυριαρχία των μονοπωλίων) αναδεικνύονται σε όλο και πιο βασικές προϋποθέσεις για να συνειδητοποιούν οι εργαζόμενοι όχι μόνο γιατί οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα (κόντρα στη λογική της «αναποτελεσματικότητας» που κερδίζει συνεχώς έδαφος) αλλά και για να «φωτίζεται» καλύτερα ποιοι αγώνες μπορούν να δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα.

Οπως σημειώνει η Απόφαση «η οξυμένη πάλη με τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις που προσαρμόζονται διαρκώς και η οριστική χρεοκοπία τους είναι ένας από τους βασικούς όρους ταξικής συνειδητοποίησης, ενώ οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες είναι μία εκδήλωση αυτών των αντιλήψεων. Οταν, επομένως, μιλάμε για πολιτικοποίηση της πάλης πρέπει να είναι σαφές τι περιεχόμενο δίνουμε. Δεν αφορά απλά και μόνο την αντιπαράθεση και έκφραση δυσαρέσκειας προς την εκάστοτε κυβέρνηση των αστικών κομμάτων ή τις κυβερνήσεις συνεργασίας στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης. Η πολιτικοποίηση, η πολιτική πάλη, πρέπει να συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της λύσης του βασικού προβλήματος που είναι το πρόβλημα της εξουσίας. Η ανατροπή σε επίπεδο εξουσίας είναι, και πρέπει να είναι, ο σκοπός και το περιεχόμενο της ταξικής πάλης, ανεξάρτητα αν θα υπάρχει βαθύτερη συμφωνία για το τι σημαίνει σοσιαλιστική επανάσταση, πότε και πώς διεξάγεται».

Χωρίς ανάπτυξη δουλειάς σε αυτήν τη γραμμή, ακόμα και όσοι εντάσσονται στην εργατική - λαϊκή πάλη θα μένουν εκτεθειμένοι στις αυταπάτες (άρα και στην απογοήτευση, την αποστράτευση), που καλλιεργούν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και του ρεφορμισμού. Θα αδυνατούν να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις αντικειμενικά, δηλαδή με βάση τους νόμους του καπιταλισμού και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Θα αντιλαμβάνονται π.χ. τις μειώσεις μισθών στη ΔΕΗ ως επιλογή ενός «κακού εργοδότη» και όχι ως συνέπεια της έντασης του ανταγωνισμού και της διαρκούς ανάγκης των μονοπωλίων για όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη. Κατά αντιστοιχία, μια ενδεχόμενη αύξηση μισθού θα υπάρχει «κίνδυνος» να ερμηνεύεται ως επιβράβευση του «καλού εργάτη» ή αποτέλεσμα μιας «υγιούς» επιχείρησης, δε θα αξιολογείται με βάση την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης (κρίση ή ανάκαμψη), θα επισκιάζει την ένταση της εκμετάλλευσης που είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό λόγω της συνεχούς αύξησης της παραγωγικότητας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο παράδειγμα: Η ένταση του ανταγωνισμού για το ποιος θα κυριαρχήσει στον κλάδο της Ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και στην κόντρα για το ενεργειακό σταυροδρόμι της Μεσογείου, η πορεία πλήρους ξεπουλήματος της ΔΕΗ κ.τ.λ. δεν μπορεί παρά να έχουν αντανάκλαση και στις θέσεις εργασίας, στα δικαιώματα, στις συνθήκες με τις οποίες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οσο οι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημά τους ξεκινά από το γεγονός ότι η Ενέργεια είναι στα χέρια των μονοπωλίων και αναπτύσσεται ανάλογα με το πώς ωφελούνται τα μονοπωλιακά συμφέροντα, οι αγώνες τους θα μένουν εκτεθειμένοι στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό. Θα αξιολογούν κάθε μικρή και μεγάλη μάχη αποκλειστικά από το αν έχει άμεσο αποτέλεσμα. Οχι από το αν συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανάπτυξη του κλάδου της Ενέργειας υπέρ του λαού, που απαιτεί κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής (λιγνιτωρυχεία, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, φράγματα, εργοστάσια παραγωγής και διανομής κ.τ.λ.), κεντρικό σχεδιασμό που θα κατανέμει πόρους και εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις ανάγκες όλης της περιφέρειας.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ