ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Πετυχημένο ξεκίνημα χτες στο «Τιτάνια»

«Η όπερα της πεντάρας» προβάλλεται και την Κυριακή στις 11.30 π.μ. με ελεύθερη είσοδο και κάθε μέρα με εισιτήριο

Το αδιαχώρητο χτες στο «Τιτάνια»
Το αδιαχώρητο χτες στο «Τιτάνια»
Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, κάθε ηλικίας, στην πρεμιέρα του κινηματογραφικού αφιερώματος στον μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, που διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 3ου επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει στις 27 και 28 Απρίλη του 2013 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με τίτλο: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Ο κινηματογράφος «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους) αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει όσους προσήλθαν να παρακολουθήσουν την πρώτη ταινία, την κινηματογραφική εκδοχή του έργου «Η όπερα της πεντάρας», σε σκηνοθεσία Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ (Γερμανία, 1931).

Την ταινία προλόγισαν η Τζία Γιοβάνη (κριτικός κινηματογράφου) και ο Κώστας Σταματόπουλος (σκηνοθέτης), ενώ στο κοινό διανεμήθηκε ειδικό φυλλάδιο για τη βαθύτερη κατανόηση των ταινιών.

Η Τζία Γιοβάνη αναφέρθηκε στην υπόθεση της ταινίας (στο χτεσινό φύλλο του «Ρ», σελ.16, υπάρχει αναλυτική παρουσίαση) και τόνισε το διαχρονικό της μήνυμα, αυτό του ξεσηκωμού των αδικημένων, των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

Ο Κώστας Σταματόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην άποψη του Μπρεχτ για την Τέχνη, σημειώνοντας ότι «ένα επαναστατικό περιεχόμενο πρέπει να εσωκλείεται σε επαναστατική μορφή», έκανε αναφορά στην ιστορία δημιουργίας της ταινίας και ειδικότερα στη σύγκρουση που είχαν ο Μπρεχτ και ο Βάιλ με την εταιρεία παραγωγής. Ο ομιλητής σημείωσε ότι η διαφωνία αυτή έφτασε στα δικαστήρια, «με τον Μπρεχτ να αντιλαμβάνεται τη δίκη ως ένα κοινωνικό πείραμα με θέμα την κυρίαρχη κουλτούρα, τον Τύπο, τα μονοπώλια του θεάματος, τη δικαιοσύνη και τη δικαστική δικαιοσύνη, αγνοώντας τις φωνές ακόμα και των φίλων του που επέμεναν ότι δεν μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με 800.000 μάρκα».

Η ταινία θα προβληθεί και την Κυριακή (9/12) στις 11.30 π.μ. Ακολουθούν το «Κούλε Βάμπε ή Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;» και σε πρώτη πανελλήνια προβολή «Και οι δήμιοι πεθαίνουν» και «Ο αφέντης Πούντιλα και ο υπηρέτης του ο Μάττι» τις επόμενες Τετάρτες και Κυριακές όλου του Δεκέμβρη. Ολες οι προβολές του αφιερώματος είναι δωρεάν τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ενώ τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας προβάλλονται από τη «New Star» στην ίδια αίθουσα, με εισιτήριο 5 ευρώ (και 3 για ανέργους).

Απειλεί αρχαιότητες η ΔΕΗ;

Σοβαρές καταγγελίες των συμβασιούχων αρχαιολόγων στη σωστική ανασκαφή του ορυχείου Αμύνταιου

Σοβαρή καταγγελία για «επιχειρούμενη καταστροφή αρχαιοτήτων» θέτουν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι της σωστικής ανασκαφής στο ορυχείο του Αμύνταιου.

Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η ΔΕΗ Ορυχείου Αμυνταίου και το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν, ήδη, σε σειρά ενεργειών, που σκοπό έχουν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις σωστικές ανασκαφές στο Ορυχείο Αμυνταίου».

«Είναι φανερό», υπογραμμίζουν, «ότι η Επιχείρηση επιδιώκει πολιτική παρέμβαση και πίεση προς την Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να αναγκάσει την τελευταία να υποχωρήσει στις οικονομικές απαιτήσεις της και να κάνει τα στραβά μάτια στην καταστροφή των αρχαιοτήτων που σχεδιάζει»! Προσθέτουν ότι η θέση της ΔΕΗ «είναι γνωστή: Λιγότερο κόστος, συντομότερος χρόνος, λιγότερα αρχαία. Με αυτή την κίνησή της ελπίζει ότι η ανασκαφική δραστηριότητα θα περιοριστεί στο 20% της έκτασης και ο υπόλοιπος χώρος με τα αρχαιολογικά ευρήματα θα καταστραφεί από την αποχωμάτωση για την εξόρυξη λιγνίτη».

Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν και τις συκοφαντίες που δέχονται από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (σ.σ. παράρτημα σωματείου «Σπάρτακος» στο Αμύνταιο): «Επιπλέον, στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ διατυπώνουν κατηγορίες και αφήνουν υπονοούμενα για εξυπηρέτηση συμφερόντων και για σπατάλη χρημάτων σε έναν άχρηστο τομέα, όπως οι ανασκαφές. Προφανώς παραγνωρίζουν ηθελημένα το πλήθος των ευρημάτων, που προκύπτουν από τις ανασκαφές αυτές και το μόχθο των ειδικευμένων επιστημόνων και των εργατών, που απασχολούνται κάτω από δύσκολες έως ακραίες συνθήκες για να σώσουν από την οριστική καταστροφή, που επιχειρεί η ΔΕΗ, τον πολιτισμικό μας πλούτο. Επικαλούνται, επίσης, την κρίση των ημερών για να υποβαθμίσουν το έργο μας. Νομίζουμε όμως πως η κρίση ηθικής και αξιών είναι χειρότερη και βασανιστικότερη. Εχουμε κάθε λόγο να υπερασπιστούμε τα πιστεύω μας και το έργο μας».

Προσθέτουν ότι «οι υπό ανασκαφή αρχαιολογικοί χώροι είναι μοναδικής σπουδαιότητας, αφού αποτελούν μέρος από τους ελάχιστα γνωστούς στο βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο παραλίμνιους ή λιμναίους προϊστορικούς οικισμούς της 6ης και 5ης χιλιετίας π.Χ. Σημαντικά ευρήματα, όπως αγγεία, ειδώλια, λίθινα και οστέινα εργαλεία, ταφές με κτερίσματα, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κ.ά., έχουν έρθει στο φως από τις θέσεις αυτές (...) Τον τελευταίο χρόνο, επίσης, όπου η ΚΘ΄ ΕΠΚΑ διεξάγει ευρείας έκτασης ανασκαφές, οι περισσότεροι είμαστε μάρτυρες της περιφρονητικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων και στελεχών της Επιχείρησης, όχι μόνο προς συμβασιούχους αρχαιολόγους του έργου, αλλά και προς την ίδια την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Μεταξουργείο» του έργου «Η Αλωση της Κωσταντίας», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη των εκδόσεων της «Εστίας» και παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Χρήστου Βαλαβανίδη. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου και Βασίλης Παλαιολόγος. Μια ανατρεπτική κωμωδία γεμάτη από γεύσεις, αρώματα και καημούς του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Δύο γυναίκες φίλες, σύγχρονες Ελληνίδες της Πόλης, η Αννα Βαγενά και η Ελένη Γερασιμίδου, ζουν και βιώνουν μέσα από τη διήγηση ενός γράμματος ανείπωτες καταστάσεις. Ξεδιπλώνεται μια ιστορία που έχει ρίζες στον ελληνισμό της Πόλης και φτάνει μέχρι την Ελλάδα του σήμερα και η συγκινισιακή φόρτιση εναλλάσσεται με το χιούμορ και την ελπίδα.

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε χτες τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία του 2012, τα οποία απονέμονται ως εξής:

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Στον Θανάση Βαλτινό, για το σύνολο του έργου του.

Βραβείο Μυθιστορήματος: Στον Γιώργο Συμπάρδη («Υπόσχεση γάμου»).

Διηγήματος - Νουβέλας: Εξ ημισείας στους Γιάννη Ευσταθιάδη («Ανθρωποι από λέξεις: Διηγήματα μεγάλου μήκους») και Ερση Σωτηροπούλου («Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα»).

Ποίησης: Στην Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ («Η ανορεξία της ύπαρξης»).

Δοκιμίου - Κριτικής: Στον Αντώνη Λιάκο («Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία: Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης»).

Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής λογοτεχνίας: Στον Αλέξανδρο Μασσαβέτα («Κωνσταντινούπολη: Η πόλη των απόντων»).

Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα: Εξ ημισείας στους Θωμά Ιωάννου («Ιπποκράτους 15 (Σαιξπηρικόν)» και Θωμά Τσαλαπάτη («Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ»).

Τιμητική διάκριση για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά: «Οροπέδιο» και «Πλανόδιον».

Υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο: Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού «Η σχεδία».

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, από σήμερα και όλες τις Πέμπτες του Δεκέμβρη (9.30 μ.μ.) θα εμφανίζεται στη «Ζωντανή μαύρη τρύπα» (πρώην «Αγκάθι») στα Λαδάδικα (πλατεία Μοριχόβου) της Θεσσαλονίκης, με μια δική του παράσταση. Tηλέφωνα κρατήσεων: 694.9950.530, 2310.510.081. Εισιτήριο 8 ευρώ. Συνοδοιπόρος του σ' αυτές τις εμφανίσεις είναι η Μιρέλα Πάχου (πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι). Σημαντικός τραγουδοποιός, με εξαιρετική και αισθαντική φωνή ερμηνευτής, ο Μίλτος Πασχαλίδης, πλησιάζοντας τα 20 χρόνια δισκογραφικής δουλειάς, βρίσκει αφορμές για απολογισμούς και αναμόχλευση «αδικημένων» τραγουδιών του.

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, φιλοξενεί στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», αυτό το Σαββατοκύριακο (9 μ.μ.), την παράσταση «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου». Κείμενο - σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλα. Παίζει η Νένα Μεντή. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία», που αποτυπώνει αφηγήσεις της μεγάλης στιχουργού του ρεμπέτικου για τη ζωή, το έργο της και καλλιτέχνες του ρεμπέτικου. Σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη, φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης, επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη, μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, θα δώσει συναυλία αύριο (9 μ.μ.) στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν και το «Πρελούδιο και Φούγκα σε Σολ ελάσσονα» του Μπαχ, σε ενορχήστρωση Δημήτρη Μητρόπουλου. Διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ. Συμμετέχουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Σοφία Κυανίδου, Severine Maquaire, Δημήτρης Πακσόγλου, Tιάγκο Μάτος και η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ