Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Πετυχημένο ξεκίνημα χτες στο «Τιτάνια»

«Η όπερα της πεντάρας» προβάλλεται και την Κυριακή στις 11.30 π.μ. με ελεύθερη είσοδο και κάθε μέρα με εισιτήριο

Το αδιαχώρητο χτες στο «Τιτάνια»
Το αδιαχώρητο χτες στο «Τιτάνια»
Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, κάθε ηλικίας, στην πρεμιέρα του κινηματογραφικού αφιερώματος στον μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, που διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 3ου επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει στις 27 και 28 Απρίλη του 2013 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με τίτλο: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Ο κινηματογράφος «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους) αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει όσους προσήλθαν να παρακολουθήσουν την πρώτη ταινία, την κινηματογραφική εκδοχή του έργου «Η όπερα της πεντάρας», σε σκηνοθεσία Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ (Γερμανία, 1931).

Την ταινία προλόγισαν η Τζία Γιοβάνη (κριτικός κινηματογράφου) και ο Κώστας Σταματόπουλος (σκηνοθέτης), ενώ στο κοινό διανεμήθηκε ειδικό φυλλάδιο για τη βαθύτερη κατανόηση των ταινιών.

Η Τζία Γιοβάνη αναφέρθηκε στην υπόθεση της ταινίας (στο χτεσινό φύλλο του «Ρ», σελ.16, υπάρχει αναλυτική παρουσίαση) και τόνισε το διαχρονικό της μήνυμα, αυτό του ξεσηκωμού των αδικημένων, των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

Ο Κώστας Σταματόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην άποψη του Μπρεχτ για την Τέχνη, σημειώνοντας ότι «ένα επαναστατικό περιεχόμενο πρέπει να εσωκλείεται σε επαναστατική μορφή», έκανε αναφορά στην ιστορία δημιουργίας της ταινίας και ειδικότερα στη σύγκρουση που είχαν ο Μπρεχτ και ο Βάιλ με την εταιρεία παραγωγής. Ο ομιλητής σημείωσε ότι η διαφωνία αυτή έφτασε στα δικαστήρια, «με τον Μπρεχτ να αντιλαμβάνεται τη δίκη ως ένα κοινωνικό πείραμα με θέμα την κυρίαρχη κουλτούρα, τον Τύπο, τα μονοπώλια του θεάματος, τη δικαιοσύνη και τη δικαστική δικαιοσύνη, αγνοώντας τις φωνές ακόμα και των φίλων του που επέμεναν ότι δεν μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με 800.000 μάρκα».

Η ταινία θα προβληθεί και την Κυριακή (9/12) στις 11.30 π.μ. Ακολουθούν το «Κούλε Βάμπε ή Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;» και σε πρώτη πανελλήνια προβολή «Και οι δήμιοι πεθαίνουν» και «Ο αφέντης Πούντιλα και ο υπηρέτης του ο Μάττι» τις επόμενες Τετάρτες και Κυριακές όλου του Δεκέμβρη. Ολες οι προβολές του αφιερώματος είναι δωρεάν τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ενώ τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας προβάλλονται από τη «New Star» στην ίδια αίθουσα, με εισιτήριο 5 ευρώ (και 3 για ανέργους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ