ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπλόκο στη νέα ληστεία των αποθεματικών

Στις 2.30 μ.μ. η παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ. Σε συμμετοχή καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας το ΠΑΜΕ

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Την κατηγορηματική τους αντίθεση σε νέο ενδεχόμενο «κούρεμα» σε ό,τι έχει απομείνει από τα λεηλατημένα αποθεματικά του ΙΚΑ, θα εκφράσουν σήμερα τα σωματεία και οι συνταξιούχοι του ταμείου, στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, στις 2.30 μ.μ., στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος (Αγ. Κωνσταντίνου). Ανάλογο κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει στα συνδικάτα της Αθήνας και το ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τη διοίκηση του ΙΚΑ να μην προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση για νέο «κούρεμα» στα αποθεματικά του ΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το τελειωτικό τσάκισμα σε ό,τι έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση. Ηδη, από τον περασμένο Φλεβάρη, το PSI είχε ληστέψει από τα Ταμεία το 54% των αποθεματικών τους, με αποτέλεσμα από τα 23,6 δισ. ευρώ (τόσο ήταν το συνολικό ποσό των ομολόγων που κατείχαν) να μείνουν μόλις 10,7 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, πολύ λιγότερα, αφού η πραγματική τους αξία ήταν 5,9 δισ. ευρώ! Δηλαδή, ουσιαστικά απέμεινε το 1/4.

Η ληστεία των κόπων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων έρχεται από παλιά, καθώς από τη δεκαετία του '50 ακόμα η «αξιοποίηση» των αποθεματικών για την καπιταλιστική ανάπτυξη οδήγησε σε μια λεηλασία που κόστισε στα Ταμεία πάνω από 58 δισ. ευρώ. Μόνο το διάστημα 1999 - 2002 πάνω από 3,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο. Σήμερα, μόνο τα χρέη του κράτους στο ΙΚΑ υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ. Οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές των εργοδοτών στο ΙΚΑ φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Η ετήσια εισφοροδιαφυγή για το ΙΚΑ υπολογίζεται επίσης γύρω στα 6 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική με δεδομένο ότι η αλματώδης αύξηση της ανεργίας (25%) στερεί σημαντικά έσοδα από τα Ταμεία, όπως και η «μαύρη» εργασία, η διεύρυνση της «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο ακόμα Φλεβάρη, η μείωση του συνολικού εργατικού εισοδήματος (λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών) το 2012 σε σχέση με το 2009 υπολογιζόταν ότι επιφέρει απώλειες στο ΙΚΑ της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ στο σχετικό κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση που απευθύνει στα συνδικάτα της Αθήνας υπογραμμίζει ότι πρέπει: «ν' απαιτήσουμε να σταματήσει το νέο κούρεμα που ετοιμάζουν στα αποθεματικά του ΙΚΑ. Αυτό θα σημαίνει νέο τσάκισμα των συντάξεων και όλων των παροχών. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων και αγωνιστικών παρεμβάσεων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκινούν οι εκλογές την Κυριακή

Εκλογές θα γίνουν στο σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας από την Κυριακή 9 Δεκέμβρη ως και την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, σε μια περίοδο όπου οι εργοδότες και στον ιδιωτικό τομέα υγείας επωφελούμενοι από τα μέτρα που πήρε η συγκυβέρνηση και την κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε εν κρυπτώ το καθαιρεμένο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας: απολύουν, μειώνουν τους μισθούς, δεν πληρώνουν δεδουλευμένα μηνών και χρόνων, πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, υποχρεώνουν σε εκ περιτροπής εργασία και αυξάνουν την εντατικοποίηση.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνει κανείς μόνος του, να ενισχύσουν την αγωνιστική και ταξική κατεύθυνση του κλαδικού σωματείου, ώστε να γίνει πόλος συσπείρωσης όλων των εργαζομένων της Ιδιωτικής Υγείας και να ενισχυθεί η συμμαχία με τους εργαζόμενους της Δημόσιας Υγείας, τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία, για να γίνουν και οι επιχειρήσεις της Υγείας λαϊκή περιουσία. Παράλληλα θέτει στόχους διεκδίκησης για τους εργαζόμενους, τους απλήρωτους και τους άνεργους του κλάδου.

Οι εκλογές θα γίνουν τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 9 π.μ. - 1 μ.μ., Δευτέρα 10 π.μ. - 2 μ.μ., Τρίτη - Τετάρτη 12 - 8 μ.μ. και Πέμπτη 12 - 4 μ.μ. Οι εργαζόμενοι να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα περί κρίκων και μεταβατικών στιγμών

Με αφορμή τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε η προπαγάνδα περί φιλολαϊκής διεξόδου με «κυβέρνηση της αριστεράς». Οχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και από το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ του Π. Λαφαζάνη. Για παράδειγμα, στο «Βήμα» της 4/11/2012, ο Π. Λαφαζάνης έλεγε: «Προσωπικά θεωρώ άμεση προτεραιότητα και απόλυτα αναγκαία μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς, ασφαλώς, θα αναλάβει να κυβερνήσει μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο, όχι όμως για να το διαχειριστεί αλλά για να το ανατρέψει... να προωθήσουμε τη ριζική αλλαγή του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας με σοσιαλιστική προοπτική». Ο Π. Λαφαζάνης καλεί το λαό να αναδείξει μια κυβέρνηση που θα τον πάει στο σοσιαλισμό! Τέτοιο πέρασμα στο σοσιαλισμό ιστορικά δεν ξανάγινε. Το αντίθετο δείχνει η πείρα της Χιλής. Το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ του Π. Λαφαζάνη προβάλλει την ανάγκη συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕΤΩΠΟΥ του Αλαβάνου και συμπεριλαμβάνει και το ΚΚΕ. Για την άρνηση του ΚΚΕ έχουμε ήδη γράψει. Μια τέτοια επιλογή υπονομεύει την αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη, υποτάσσει την εργατική τάξη στο αστικό σύστημα.

Υπάρχουν κατά καιρούς κοινές εμφανίσεις σε διάφορες δράσεις των ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕΤΩΠΟΥ (του Αλ. Αλαβάνου) και ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (του Π. Λαφαζάνη). Αναζητούν διέξοδο από την κρίση, θέτουν το ζήτημα εξόδου από την Ευρωζώνη και το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το ευρώ, ενώ λέει και το «καμιά θυσία για το ευρώ», που αφήνει και το ενδεχόμενο εξόδου που προβάλλουν ο Λαφαζάνης και ο Αλαβάνος ως λύση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφέρει στο ότι βάζει ζήτημα αποδέσμευσης από την ΕΕ. Η διέξοδος που προβάλλουν είναι αυτή που περιγράφει ο Π. Λαφαζάνης στο «Βήμα». Καταλήγουν στην αναγκαιότητα μιας ενδιάμεσης κυβερνητικής λύσης.

***

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν προβάλλει ανοιχτά τη λύση κυβέρνησης. Στην επιστολή της προς το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των αριστερών δυνάμεων («ΠΡΙΝ», 11 Μάρτη 2012) έβαζε το ζήτημα ως εξής: «Οι πολιτικοί "άξονες" για την κοινή αριστερή και αγωνιστική δράση που προτείνει σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, στην ανατρεπτική Αριστερά και σε όλα τα αγωνιζόμενα ρεύματα και δυνάμεις, είναι οι παρακάτω: Ανατροπή των μνημονίων, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Παύση πληρωμών προς τους πιστωτές, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους. Εθνικοποίηση - κρατικοποίηση όλων των τραπεζών και των μεγάλων, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Εξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την ΕΕ. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, σταθερή εργασία με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, εισόδημα εργαζομένων και λαού σε βάρος των κερδών του κεφαλαίου».

Ποιος θα εφάρμοζε όλα τα παραπάνω; Ουσιαστικά, χωρίς να το λέει, μια κυβέρνηση διαχείρισης σε αστικά πλαίσια, μιλώντας ταυτόχρονα για «ρήξη και ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου», αλλά αυτή η ρήξη έφτανε μέχρι την αναδιανομή «σε βάρος των κερδών του κεφαλαίου» και όχι κατάργησή τους. Αρα, άφηνε άθικτη την ιδιοκτησία του κεφαλαίου. Ετσι όμως καλείς την εργατική τάξη, το λαό, να αναδείξουν μια κυβέρνηση που θα θεωρούν ότι είναι φιλολαϊκή, με την αυταπάτη ότι θα μπορεί να εφαρμόζει πολιτική ενάντια στα κέρδη του κεφαλαίου, άρα υπονόμευσής του, αλλά αντικειμενικά δε θα μπορεί να το κάνει. Ποιος μπορεί να βάλει φραγμό, πολύ περισσότερο να αναδιανείμει τα κέρδη όταν η ιδιοκτησία και η εξουσία βρίσκονται στους καπιταλιστές; Μια τέτοια εξέλιξη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη βλέπει ως ενδιάμεσο στόχο, ως μεταβατικό στάδιο για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την «αντικαπιταλιστική επανάσταση». Δε θα είναι εργατική εξουσία.

***

Αυτή η γραμμή βάζει ως ζήτημα την αναγκαιότητα ανάδειξης μιας κυβέρνησης κάτω από την πάλη του κινήματος, σε αστικές συνθήκες και της κατάκτησής της ως μια «στιγμή» στη μεταβατική διαδικασία για την επανάσταση, για την εργατική εξουσία. Αυτή η τακτική υποτάσσει τη στρατηγική στην εξυπηρέτηση ενός στόχου, συγκέντρωσης δυνάμεων για την «αντικαπιταλιστική επανάσταση», αλλά τελικά οδηγεί στο ρεφορμισμό, αφού καλεί την εργατική τάξη να επιλέξει κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, δηλαδή συγκέντρωση δυνάμεων σε κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού με δεδομένο ότι οι καπιταλιστές έχουν και την ιδιοκτησία και την εξουσία. Αυτό απαντά και σε μία οπορτουνιστική άποψη που λέει ότι ναι μεν η εποχή είναι εποχή του ιμπεριαλισμού, του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, ναι μεν δεν υπάρχει ενδιάμεσος κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός, αλλά άλλο το αντικειμενικό στοιχείο με βάση το χαρακτήρα της εποχής, άλλο η πολιτική που θα ωριμάζει τον υποκειμενικό παράγοντα, δηλαδή τη συνείδηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ανατροπή του καπιταλισμού. Και εδώ το ζήτημα της κυβέρνησης, λένε, είναι κρίκος. Αλλά είναι κρίκος ενίσχυσης του κυβερνητισμού και των αυταπατών ότι με κοινοβουλευτική διαδικασία μπορεί να γίνονται ρήξεις μέσα στον καπιταλισμό και μέσω αυτής της διαδικασίας στην πορεία να αφαιρεθούν η ιδιοκτησία και η εξουσία από τα μονοπώλια. Αυτός ο κρίκος είναι κρίκος υποβιβασμού της ταξικής συνείδησης και κατά συνέπεια ταξικής πάλης στο μέτρο και στο επίπεδο διατήρησης του συστήματος. Και επειδή μερικοί επικαλούνται ενίοτε και τον Λένιν για τις μεταβατικές στιγμές και τους κρίκους, να τους θυμίσουμε ότι την περίοδο μετά τον Απρίλη του 1917 που τα Σοβιέτ, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού, στήριξαν την αστική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των κομμάτων της πλειοψηφίας, μενσεβίκοι και εσέροι, συμμετείχαν στην κυβέρνηση, το κόμμα των Μπολσεβίκων όχι μόνο δε στήριξε, δεν πήρε μέρος, αλλά ήταν ενάντια σε κάθε τέτοια συμμετοχή, καλώντας την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε εξέγερση για την εργατική εξουσία.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ