ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Στο στόχαστρο η κυριακάτικη αργία

Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 23 και στις 30 του μήνα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στα μονοπώλια της αγοράς και στις πολυεθνικές και περιφρονώντας απροκάλυπτα πάγια αιτήματα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο, η συγκυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Το προκλητικό πρόσχημα, η δικαιολογία που επικαλούνται οι αρμόδιοι είναι η πάγια και τετριμμένη από παλιά. Αυτή «της ικανοποίησης των εμπόρων και της διευκόλυνσης των καταναλωτών». Η πρόκληση είναι ολοφάνερη. Σε μια εποχή που η σημαντική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων έχει διώξει τον κόσμο από τα μαγαζιά, σε μια εποχή που η καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων εμποδίζει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, τα στελέχη της κυβέρνησης αναζητούν αναθέρμανση της αγοράς μέσα από την αύξηση των ημερών και ωρών λειτουργίας των καταστημάτων.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν τα μαγαζιά, εκτός από τις 23 του μήνα, όπως ισχύει για τις γιορτές όλα τα χρόνια, και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, στις 30 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δεύτερη Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα μέσα στο Δεκέμβρη, που μεθοδεύεται τα τελευταία χρόνια με διάφορους τρόπους, να έχει μόνιμο χαρακτήρα με νόμο, ενώ, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει οριστικοποιηθεί και προωθείται με νομοθετική ρύθμιση και το άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα τέσσερις Κυριακές μέσα στο χρόνο, δηλαδή έξι στο σύνολο. Πρόκειται για μία Κυριακή για κάθε εκπτωτική περίοδο, που και αυτές αλλάζουν και πλέον θα είναι τέσσερις αντί για δύο που είναι μέχρι τώρα.

Στην πραγματικότητα οι μόνοι τους οποίους επιδιώκει να εξυπηρετήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι τα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα, τα πολυκαταστήματα και τα μονοπώλια του εμπορίου, που όλα τα τελευταία χρόνια προβάλλουν επιτακτικά την αξίωσή τους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ως βασικού μοχλού για τη βίαιη περιθωριοποίηση των μικρεμπόρων και των μικρότερων καταστημάτων, μέσα από την οικονομική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων.

Η απόφαση αυτή, που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, είναι μέρος του πακέτου των μέτρων βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, που επιβάλλονται στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης και της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας». Ανοίγει το δρόμο σε μια μερίδα μονοπωλίων να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους μέσα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης και τη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ένα ακόμα χτύπημα που αφορά στις εργασιακές σχέσεις στο εμπόριο και στο μαζικό ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για να διευκολυνθούν τα σχέδια των μεγαλεμπόρων.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Δεν έχει αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι

Η Κομισιόν απέρριψε το ελληνικό αίτημα

Χωρίς αποζημιώσεις μένουν οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί από το πράσινο σκουλήκι με ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να επιβάλει ειδική ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή ακόμα ένα χαράτσι, για όσους βαμβακοπαραγωγούς θέλουν να αποζημιώνονται για το πράσινο σκουλήκι. Οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία προεκλογικών ψηφοθηρικών εντυπώσεων.

Οπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν απέρριψε το ελληνικό αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) για το 2010. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε σχετικά ότι δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι. Να σημειωθεί ότι μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι δεν έγιναν μόνο το 2010, αλλά και το 2011 και το 2012. Ο Μ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι θα τεθεί αίτημα στην Κομισιόν, ώστε να μπορεί να επιδοτείται η χρήση των φυτοφαρμάκων για το πράσινο σκουλήκι. Καλά κρασιά δηλαδή... Επίσης, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πληρώνουν ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ οι βαμβακοπαραγωγοί, πέραν της ασφαλιστικής εισφοράς που ήδη πληρώνουν, για κάλυψη των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, αν θέλουν να έχουν αποζημίωση. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύπτεται το πράσινο σκουλήκι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ με την ήδη υπάρχουσα εισφορά που πληρώνουν οι αγρότες, λέγοντας ότι έτσι θα καταρρεύσει οικονομικά ο ΕΛΓΑ, αφού δε δίνεται οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η όλη εξέλιξη αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την ορθότητα του αιτήματος της ΠΑΣΥ για ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Στην κατεύθυνση αυτή, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται οργανωμένα και συντονισμένα να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
«Ναι» από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον ελληνοϊταλικό αγωγό

Η διέλευση του αγωγού και η κατασκευή μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα και στο περιβάλλον, λένε οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Τη συγκατάθεσή τους στην κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας έδωσαν οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Ηπείρου που ενέκριναν κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συμφώνησαν για την «αναγκαιότητα» και «χρησιμότητα» του αγωγού που υπηρετεί καθαρά και μόνο τα συμφέροντα ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο φόντο της όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο της ενεργειακής αγοράς, σε μια περίοδο όπου η κρίση βαθαίνει.

Για να στηρίξουν την απόφασή τους τα στελέχη των δύο κομμάτων ανακάλυψαν οφέλη για τις λαϊκές οικογένειες από τη διέλευση του αγωγού, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως πρόκειται για αγωγό που απλά θα διαπερνά και θα μεταφέρει transit φυσικό αέριο στην Ιταλία, χωρίς να σχετίζεται με την τροφοδοσία της Ηπείρου. Κάτι που επιβεβαίωσε τόσο ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ όσο και η ίδια η κυβέρνηση με σχετική επιστολή της - μέσω του ΥΠΕΚΑ - όπου παραπέμπει στο μέλλον την όποια σύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο. Μια μορφή ενέργειας που μαζί με το πετρέλαιο, ρεύμα κ.ά. η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να πληρώσουν πανάκριβα για να το έχουν, διότι η ενέργεια και όχι μόνο αποτελεί χρυσωρυχείο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, οδηγείται και η ΔΕΠΑ στην ιδιωτικοποίηση.

Τα περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που επανήλθαν για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο, με στόχο να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση, συνιστούν ευθεία πρόκληση και κοροϊδία για τους χιλιάδες ανέργους της Ηπείρου. Προβάλλουν και κομπάζουν για το μονοψήφιο αριθμό ατόμων που θα δουλέψει στο σταθμό αποσυμπίεσης φυσικού αερίου. Αριθμός ο οποίος δεν θα ξεπερνά τα 8 άτομα την ίδια ώρα που η ανεργία τσακίζει κόκαλα, η φτώχεια και εξαθλίωση απλώνονται.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την αδειοδότηση κατασκευής, επισημαίνοντας πως η διέλευση του αγωγού και η κατασκευή μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου θα έχει συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα και στο περιβάλλον. Οτι ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, αφού εμπλέκει τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο των σημείων παραγωγής και των κέντρων κατανάλωσης της ενέργειας. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το νομό Θεσπρωτίας που γνωρίζοντας τις λαϊκές αντιδράσεις στην Πέρδικα επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου προς όφελος του κεφαλαίου.

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται μαρμελάδα

Ανακαλείται μαρμελάδα στην οποία ανιχνεύτηκε το μη επιτρεπόμενο για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος συντηρητικό «σορβικό οξύ».

Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, για το προϊόν «μαρμελάδα Δαμάσκηνο», με την εμπορική ονομασία «Ανεμώνα Γαρδικίου», σε συσκευασίες των 500 γρ., με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31/12/2012.

Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γαρδικίου» που εδρεύει στην Πηγή Τρικάλων.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ