Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Δεν έχει αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι

Η Κομισιόν απέρριψε το ελληνικό αίτημα

Χωρίς αποζημιώσεις μένουν οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί από το πράσινο σκουλήκι με ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να επιβάλει ειδική ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή ακόμα ένα χαράτσι, για όσους βαμβακοπαραγωγούς θέλουν να αποζημιώνονται για το πράσινο σκουλήκι. Οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία προεκλογικών ψηφοθηρικών εντυπώσεων.

Οπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν απέρριψε το ελληνικό αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) για το 2010. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε σχετικά ότι δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι. Να σημειωθεί ότι μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι δεν έγιναν μόνο το 2010, αλλά και το 2011 και το 2012. Ο Μ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι θα τεθεί αίτημα στην Κομισιόν, ώστε να μπορεί να επιδοτείται η χρήση των φυτοφαρμάκων για το πράσινο σκουλήκι. Καλά κρασιά δηλαδή... Επίσης, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πληρώνουν ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ οι βαμβακοπαραγωγοί, πέραν της ασφαλιστικής εισφοράς που ήδη πληρώνουν, για κάλυψη των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, αν θέλουν να έχουν αποζημίωση. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύπτεται το πράσινο σκουλήκι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ με την ήδη υπάρχουσα εισφορά που πληρώνουν οι αγρότες, λέγοντας ότι έτσι θα καταρρεύσει οικονομικά ο ΕΛΓΑ, αφού δε δίνεται οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η όλη εξέλιξη αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την ορθότητα του αιτήματος της ΠΑΣΥ για ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Στην κατεύθυνση αυτή, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται οργανωμένα και συντονισμένα να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ