Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Ακόμη 6,8 δισ. ευρώ σε φόρους και χαράτσια

Εξαπλάσιος ο συμπληρωματικός φόρος που εισπράττει φέτος η συγκυβέρνηση κι αυτό παρά τη ραγδαία μείωση των λαϊκών εισοδημάτων

Πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια ύψους πάνω από 6,8 δισ. ευρώ έβγαλαν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, όταν πέρσι τα αντίστοιχα ποσά είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ!!! Στην πραγματικότητα τα ποσά του συμπληρωματικού φόρου που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος κύρια οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν εξαπλάσια από τα αντίστοιχα περσινά. Αποδεικνύεται έτσι αυτό που οι κομμουνιστές και ο «Ρ» είχαν επισημάνει από το καλοκαίρι του 2011, όταν αρχικά η κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπαδήμου μείωσαν δύο φορές το αφορολόγητο όριο των φορολογουμένων, επιλογή που θα αποτυπωνόταν στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλαμε φέτος.

Η αφόρητη επιβάρυνση στην οποία υπόκεινται ειδικά με τα φετινά εκκαθαριστικά μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι οφείλεται:

α) Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 12 στις 5 χιλιάδες ευρώ. β) Στην πληρωμή, με το εκκαθαριστικό, της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης». γ) Στην ενσωμάτωση του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ, που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι. δ) Στο γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά πέρσι προέβλεπαν «επιστροφές φόρου» λόγω των αποδείξεων αγοράς καταναλωτικών ειδών και πληρωμής υπηρεσιών.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που προκύπτουν από την εκκαθάριση 5,6 εκατομμυρίων φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2011):

-- Στα 3,8 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των νοικοκυριών για τα οποία προκύπτουν συμπληρωματικοί φόροι και χαράτσια, τα οποία κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 1.861 ευρώ.

-- Περισσότεροι από 2 στους 3 (68%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.

-- Ο καθαρός φόρος (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρσι.

-- Από τα 6,8 δισ. ευρώ που ήδη έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη (χρεωστικά σημειώματα) περίπου 5,2 δισ. ευρώ αφορούν στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, 1,4 δισ. ευρώ στο χαράτσι της «αλληλεγγύης» και 294 εκατ. ευρώ στο χαράτσι του επιτηδεύματος.

Πέρα και πάνω από τα προηγούμενα η συγκυβέρνηση έχει να ελπίζει ποντάροντας σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία μέσω της ΔΕΗ, στην απογείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (ακόμη 1 δισ. ευρώ) κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο ελπίζουν να πιάσουν τους αντιλαϊκούς στόχους τους, ακόμη και στην περίπτωση που το 20% των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών δεν καταβάλει τις εμφανιζόμενες «οφειλές» (λεγόμενης αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος).

Διαχειριστικά ζόρια

Πάνω από 11 δισ. ευρώ εμφανίζονται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αυτά που δημιουργήθηκαν στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2012. Από το ποσό αυτό πάνω από 7 δισ. ευρώ αφορούν σε εμφανιζόμενα χρέη που δημιουργήθηκαν στο τετράμηνο Ιούλη - Οκτώβρη, στο διάστημα δηλαδή που οι κυβερνήσεις μέσω του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έστελναν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, προκειμένου να εισπράξουν τους ασήκωτους φόρους εισοδήματος μαζί με τα χαράτσια «αλληλεγγύης», επιτηδεύματος, το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία.

Και οι ίδιοι πλέον διαπιστώνουν ότι δεν τους αποδίδει ούτε η ρύθμιση επιμήκυνσης των δόσεων που ισχύει για το φόρο που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα. Αναγκαστικά επεξεργάζονται νέα ρύθμιση, τάχα για τη «διευκόλυνση» των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ