ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «FINTEXPORT»
«Το εργοστάσιο φτιάχτηκε με τα δικά μας χέρια... »

Ο «Ρ» μίλησε με τους εργάτες που συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου εδώ και τρεις εβδομάδες

Την περασμένη Πέμπτη το ΠΑΜΕ παρέδωσε στους εργάτες δυο φορτηγά οπωρολαχανικά, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη
Την περασμένη Πέμπτη το ΠΑΜΕ παρέδωσε στους εργάτες δυο φορτηγά οπωρολαχανικά, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη
Εδώ και τρεις εβδομάδες οι εργάτες της FINTEXPORT ενωμένοι, συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η εργοδοσία εδώ και ένα χρόνο. Να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα. Να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Ο «Ρ» βρέθηκε στο εργοστάσιο και μίλησε με τους εργάτες, κατέγραψε τις δυσκολίες, τον αγώνα που δίνουν και τα συμπεράσματα που βγάζουν.

«Μας έχουν κάνει αιχμάλωτους»

«Δεν τους νοιάζει ούτε πώς περνάμε, ούτε τι κάνουμε», μας λέει η Κατερίνα μιλώντας για την εργοδοσία. «Ο άντρας μου - συνεχίζει - είναι οικοδόμος και είναι άνεργος τα τελευταία χρόνια. Ο γιος μου φοιτητής και τώρα βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία ως νέος κάτω των 25. Παίρνει 210 ευρώ το μήνα για 4ωρο. Και εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε εργαζόμενοι, ούτε άνεργοι. Μας έχουν κάνει αιχμαλώτους. Και έχω να πληρώσω φως, νερό, τηλέφωνο, δόση για το σπίτι που πήραμε με τόσους κόπους. Ολο το οικογενειακό εισόδημα είναι 430 ευρώ το μήνα και μόνο η δόση είναι 550 ευρώ και τα βγάζουμε πέρα επειδή μας δίνει κάποια λεφτά η μάνα μου από τη σύνταξη των 580 ευρώ που παίρνει. Εγώ είμαι πια 46 χρονών. Ποιος θα με πάρει σε δουλειά; Κανείς. Αυτή είναι κατάσταση».

Ο Ζαχαρίας είναι μετανάστης από την Αίγυπτο. Εχει χάσει το δείκτη του δεξιού του χεριού σε παλιότερο εργατικό «ατύχημα» και έχει «φαγωθεί» ο δείκτης του αριστερού χεριού σε ατύχημα στη FINTEXPORT. Μας εξηγεί ότι η γυναίκα του είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και ζήτησε από την εργοδοσία να του δώσει 3.000 ευρώ - απ' τα χρωστούμενα - για να ανταποκριθεί στα έξοδα των γιατρών. «Δε μου έδωσαν τίποτα. Με παρέμβαση της Ομοσπονδίας (σ.σ.: ΟΕΚΙΔΕ) βρήκαμε γιατρό και η γυναίκα μου έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις. Αλλά αν τους έλεγα ότι δεν έχω λεφτά για να ανέβω στη δουλειά τότε μου έδιναν 20 ευρώ για να βάλω βενζίνη»...

Κρίσιμο ζήτημα τι σωματείο έχεις

«Επρεπε να είχαμε ξεκινήσει τον αγώνα ένα χρόνο πριν. Το ημερολόγιο τώρα έπρεπε να γράφει Δεκέμβρης του 2011 και όχι του 2012», συνεχίζει η Μαρία. «Δεν είχαμε ανθρώπους να ακολουθήσουμε», λέει η Κατερίνα. Και η Μαρία παίρνει πάλι το λόγο: «Είχαμε ένα καθαρά εργοδοτικό σωματείο μέχρι τις αρχαιρεσίες που έγιναν το Σεπτέμβρη, οπότε και εκλέξαμε νέα διοίκηση (σ.σ.: η νέα διοίκηση συσπειρώνεται στην Ομοσπονδία και το Συνδικάτο). Δε μας άκουγαν. Πηγαίναμε στις συνελεύσεις, ψηφίζαμε, και αυτό που αποφασίζαμε δε γινόταν».

Τα περιστατικά που λένε οι εργάτες για τη δράση του προηγούμενου, εργοδοτικού, σωματείου είναι ενδεικτικά: «Οταν ήμασταν ήδη αρκετούς μήνες απλήρωτοι - λέει η Φούλη - συναντήθηκα με την παλιά πρόεδρο του σωματείου και τη ρώτησα τι θα γίνει με τα λεφτά μας. Και αυτή μου απάντησε πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να πάρει το δάνειο εργοδότης!». Ο Μάκης συμπληρώνει: «Πήγαιναν στις τράπεζες και παρακαλούσαν να πάρει η εργοδοσία τα δάνεια!».

«Εκβίαζαν τους εργαζόμενους», λέει η Μαρία. «Μας έλεγαν - συμπληρώνει η Σταματία - ότι αν κάναμε κάτι πιο ''σκληρό'' (σ.σ.: απεργίες, κινητοποιήσεις κλπ.) τότε θα κλείσει το εργοστάσιο. Ομως και τώρα, τι είναι, κλειστό δεν είναι;». Η Φούλη ξαναπαίρνει το λόγο: «Κάποιες φορές αποφασίζαμε στάσεις εργασίας και το Σωματείο έδινε την απόφαση αργότερα, όταν είχε βγει πια η παραγωγή». «Οταν δηλαδή ήταν να κάνουμε μια αγωνιστική κινητοποίηση και να τους ζορίσουμε, αυτοί έκαναν την κινητοποίηση σε μέρα τέτοια που να μην ενοχλείται η εργοδοσία», λέει ο Μάκης.

«Η εργοδοσία δεν ίδρωσε ποτέ...»

Επί δύο χρόνια, μας εξηγούν, υπήρχε αύξηση παραγωγής στο εργοστάσιο. «Δε θέλουμε να κλείσει το εργοστάσιο, αλλά θέλουμε τα δεδουλευμένα μας», λέει η Μαρία. «Γι' αυτό και δε θέλουμε να βγάλουμε σε πλειστηριασμό τα μηχανήματα. Αλλά δε θέλουμε επίσης να τρώμε και ένα ξεροκόμματο. Δε δουλεύουμε από χόμπι. Δουλεύουμε γιατί το έχουμε ανάγκη. Εμείς το πονάμε το εργοστάσιο. Αυτοί (σ.σ.: η εργοδοσία) ποτέ δεν ίδρωσαν. Οταν εμείς δουλεύαμε δέκα και δώδεκα ώρες στο κρύο ή τη ζέστη, αυτοί κάθονταν στα κλιματιστικά τους και δεν ξέρανε καν πώς βγαίνει η παραγωγή. Δεν τους ενδιαφέρει. Εμάς μας ενδιαφέρει, γιατί με τα δικά μας χέρια φτιάχτηκε αυτό το εργοστάσιο γι' αυτό και θα μπορούσαμε να το δουλεύουμε χωρίς αυτούς».

ΛΑΡΙΣΑ
Εκοψαν το ρεύμα σε φτωχή οικογένεια αναπήρων!

Αγωνιστική απάντηση τη Δευτέρα

Στη διακοπή του ρεύματος σε σπίτι άπορης οικογένειας που βρίσκεται στην περιοχή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, προχώρησε η ΔΕΗ, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη ότι η εν λόγω οικογένεια δεν έχει, πλέον, χρήματα ούτε για τροφή, ενώ και οι δυο σύζυγοι έχουν σημαντικό ποσοστό αναπηρίας.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη συγκεκριμένη οικογένεια, όπως και για κάθε άλλη οικογένεια ανέργου, ανθρώπου που μειώθηκε δραματικά ο μισθός, η σύνταξη, «είναι καταδίκη στην απόλυτη εξαθλίωση ακόμα και σε θάνατο, αφού ο χειμώνας είναι μπροστά μας».

Και συνεχίζει: «Με τις βάρβαρες πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, καθημερινά προστίθενται όλο και περισσότερα θύματα. Γι' αυτό πρέπει να πούμε μέχρι εδώ και μη παρέκει. Δε θα πεθάνουμε για να θησαυρίζουν μια χούφτα τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες».

Το ΕΚΛ, από κοινού με τη Λαϊκή Επιτροπή Σουφλαρίων, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 9 το πρωί, στη ΔΕΗ, με αίτημα την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στην άπορη οικογένεια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Μπλόκαραν τις απολύσεις

Φρένο στις απολύσεις έβαλαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης» μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία καθώς με απόφασή της το ξενοδοχείο «Westin - Ναυσικά» από συνεχούς λειτουργίας (12 μήνες) μετατρέπεται σε εποχικό (πέντε μήνες το χρόνο).

Προχτές οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και μαζική παρέμβαση στο διευθυντή του συγκροτήματος μαζί με εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και του συνδικάτου αργά προχτές το βράδυ η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία απόλυση μέχρι τέλος του Δεκέμβρη, ενώ από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Westin - Ναυσικά».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Σύσκεψη για την κλαδική ΣΣΕ

Σύσκεψη διοργανώνει το ΔΣ του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Τετάρτη, 12 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) με θέμα: «Οι εξελίξεις σε σχέση με την κλαδική ΣΣΕ - Συζήτηση και καθορισμός νέας σύμβασης που θα διεκδικήσουμε από τους εργοδότες - Μέτρα για την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή της».

Το Συνδικάτο καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν και να πουν τη γνώμη τους σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Κινητοποίηση για τα ΒΑΕ

Κινητοποίηση για την παραμονή του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οργανώνουν την Παρασκευή, 14 Δεκέμβρη, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Καλούν εργαζόμενους και σωματεία του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά και καταγγέλλουν:

«Λάβαμε επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ σχετικά με τα ΒΑΕ. Παρόλο που τους θέσαμε συγκεκριμένα επιχειρήματα με την απόφαση του 1985 που δικαιολογεί γιατί ο κλάδος μας πρέπει να είναι στα ΒΑΕ, και παρά τις δεσμεύσεις που είχαμε ότι θα ξαναμελετηθεί η εγκύκλιος, που βγάζει τον κλάδο από τα ΒΑΕ με σκοπό να αναθεωρηθεί, επιμένουν να μας απαντάνε επαναλαμβανόμενα το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου. Είναι προφανές ότι έχει προαποφασιστεί να πεταχτεί ο κλάδος από τα ΒΑΕ. Πρόκειται για εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, που δουλεύουν σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες και είναι πολιτική επιλογή που στόχο έχει να πάρει πίσω όλα τα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων, με πρόσχημα την κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ