ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να μπλοκάρουμε τη νέα ληστεία των Ταμείων!
  • Κάτω τα χέρια σας από τα αποθεματικά, ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ
  • Να μην παρθεί καμιά απόφαση για «κούρεμα» σε κανένα Ταμείο, σημειώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Τα σχέδια διάλυσης των Ταμείων πρέπει να συναντήσουν την οργανωμένη αντίσταση όλης της εργατικής τάξης
Τα σχέδια διάλυσης των Ταμείων πρέπει να συναντήσουν την οργανωμένη αντίσταση όλης της εργατικής τάξης
Την οργή και την ανησυχία των εργαζομένων έχουν πυροδοτήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα λεηλάτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στο όνομα μάλιστα του πατριωτισμού και της σωτηρίας της πατρίδας.

Ως απόδειξη της νέας αντεργατικής θύελλας που σηματοδοτούν οι πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε την περασμένη Τετάρτη πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμμετάσχουν στην επαναγορά ομολόγων που θα ξεκινήσει, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε νέο δραστικό «κούρεμα» των ήδη καταληστευμένων αποθεματικών έχουν απομείνει από το πρώτο PSI που έγινε τον περασμένο Φλεβάρη.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναδεικνύει ότι η «νίκη» για την οποία έκανε λόγο η κυβέρνηση μετά το Γιούρογκρουπ είναι καταστροφική για το λαό και ξεκαθαρίζει ποια πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων. Ετσι, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ τονίζει: «Και μετά την περιφανή νίκη της κυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ, οι πολιτικοί υπάλληλοι του κεφαλαίου ετοιμάζονται να λεηλατήσουν για λογαριασμό του ό,τι έχει απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία ως αποθεματικά. ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ. Αυτή και μόνο θα πρέπει να είναι η απάντηση του κάθε εργαζόμενου»!

Να μην παρθεί καμιά απόφαση για νέο «κούρεμα»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ που καταγγέλλει: «Η συγκυβέρνηση βλέποντας τον ίσκιο της το πρωί εκτιμά ότι έχει τη δύναμη να εφαρμόζει τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων σε βάρος του λαού και να προσπαθεί να τον εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο προκειμένου να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης.

Ετσι πέρα από τα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που μας φιλοδώρησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν το σθένος να βάζουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων με την αντίληψη προφανώς ότι τα πήραν κληρονομικά από κάποιον και έτσι μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν και ετοιμάζουν νέα λεηλασία. Τους λέμε όπως και στο προηγούμενο "κούρεμα" που από 23 δισ. τα κατέβασαν στα 10 δισ. με πραγματική σημερινή αξία 5 δισ., μην τολμήσετε να ακουμπήσετε ό,τι έχετε αφήσει και όχι μόνο αυτό. Να επιστραφεί στα Ταμεία μας ο κλεμμένος ιδρώτας και αίμα μας.

Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα της οικονομικής διαχείρισης των εισφορών μας να την προσαρμόζει σε συμφέροντα πέρα και μακριά από αυτά που εξυπηρετούν άμεσα τους ασφαλισμένους στην υγεία, περίθαλψη, συντάξεις κ.λπ.

Ακόμα καλούμε όλα τα ΔΣ των Ταμείων να μην τολμήσουν να πάρουν αποφάσεις για νέο "κούρεμα" γιατί όσοι το κάνουν θα καταστούν δαχτυλοδειχτούμενοι της εργατικής τάξης.

Καλούμε τους συνταξιούχους οργανωμένα και αποφασιστικά μέσα από τα Σωματεία τους να μπλοκάρουν όποιες εξελίξεις για νέα ληστεία των Ταμείων μας και να δώσουν ένα καλό μάθημα σε όσους απεργάζονται τέτοιου είδους καταστάσεις που δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, μονοπώλια».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
Αύριο το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

Το 28ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 2 Δεκέμβρη, ενώ οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Δεκέμβρη.

Η «Δημοκρατική Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) με διακήρυξή της προς τους αντιπροσώπους, αλλά και πλατιά στους εργαζόμενους του νησιού καλούν σε πάλη για αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, για απαλλαγή από τις δυνάμεις της σημερινής πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο που στήριξαν και υπηρέτησαν την υποταγή και το συμβιβασμό.

Ενδεικτικά τα όσα περιγράφει στη διακήρυξή της η παράταξη για την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΡ (ΠΑΣΚΕ), η οποία τα τρία τελευταία χρόνια, οπότε και κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εκφυλίσει το νόημα και το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι αγώνες των εργαζομένων.

«Οργάνωσε - αναφέρει χαρακτηριστικά - σεμινάρια με θέμα "Τα αναπτυξιακά πρότυπα και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας", ξεκαθαρίζοντας ότι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα καθώς και το ξεπέρασμα της κρίσης τα βλέπει μόνον μέσα από την καπιταλιστική ανάπτυξη». Επίσης:

  • Εδωσε δείγματα γραφής, το πώς αντιλαμβάνεται την ταξική συνεργασία, αφού μέλη της πλειοψηφίας της Διοίκησης (εκλεγμένοι από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων) υπέγραψαν ΣΣΕ με μειώσεις του 13% και χωρίς καν να γίνει Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης. Ποινικοποιούν τους αγώνες, απειλώντας το ταξικό κίνημα και αποπέμπουν πρωτοπόρους εργάτες από τις Διοικήσεις τους, όταν αποκαλύπτουν τον υπονομευτικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο τους μέσα στο εργατικό κίνημα.
  • Εκκωφαντική ήταν η σιωπή της τόσο στο κλείσιμο Συνεταιριστικών Τραπεζών όσο και στην επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι σε Εμπορική και ΑΤΕ.
  • Προχώρησε σε εφαρμογή του Προγράμματος της «Κοινωφελούς Εργασίας» του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ στο Δήμο, καταργώντας και στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).
  • Υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια το φορομπηχτικό, αντιλαϊκό εργαλείο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
  • Δεν μπήκε καν στον κόπο να οργανώσει αγώνες με αφετηρία τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, που βέβαια αντανακλούν τη γενικότερη πολιτική κατάσταση (π.χ. στο Νοσοκομείο, το ΙΚΑ, τον ΦΠΑ, το Νερό, την έλλειψη Αντισεισμικής Θωράκισης και Αντιπλημμυρικών Εργων, το Ακτοπλοϊκό, κ.λπ.).
  • Δε διαφώνησε ούτε διαφωνεί με την επιχειρηματική δράση στο νοσοκομείο, όπως με τα διόδια των 5 ευρώ και τα απογευματινά ιατρεία, τα τσουχτερά εξέταστρα, αφού δεν οργάνωσε αγώνες για να τα μπλοκάρουν αλλά αρκέστηκε σε παρεμβάσεις που αφορούσαν τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων χωρίς να ακουμπούν το βασικό: νοσοκομείο στελεχωμένο με επαρκές, μόνιμο, πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Η ΔΕΑΣ υπογραμμίζει ότι οι συσχετισμοί πρέπει να αλλάξουν σήμερα όχι αύριο. «Να απαλλαγούμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιέργησαν τις αυταπάτες, ότι μέσα από μια καλύτερη διαχείριση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργάτες και τις εργάτριες. Να κτίσουμε ένα κίνημα που θα είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και αντίστοιχο της επίθεσης που δεχόμαστε, χειραφετημένο από τους μονοδρόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τα εκβιαστικά διλήμματα».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διώκει αγωνιστές για κινητοποιήσεις στα διόδια

Στο πλαίσιο ποινικοποίησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συνεχώς διογκούμενη, αγωνιστική λαϊκή αντίδραση στη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική της, οκτώ Θεσσαλοί αγωνιστές καλούνται να καθίσουν, στις 8 Απρίλη 2013, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή πήραν μέρος σε κινητοποίηση στα διόδια Μοσχοχωρίου Λάρισας, που οργάνωσε, στις 18 Ιούνη 2010, σε πανελλαδικό επίπεδο, το ΠΑΜΕ και για την προπαγάνδιση της πανελλαδικής απεργίας.

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι «αυθαίρετα και χωρίς σχετικό δικαίωμα ανασήκωσαν τις μπάρες ελέγχου της διέλευσης οχημάτων και απέκλεισαν τους ταμίες της παραχωρησιούχου του έργου κατασκευής και συντήρησης της ως άνω οδού εταιρείας "ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε." στους θαλαμίσκους εργασίας τους, απαγορεύοντάς τους έτσι να εισπράξουν το σχετικό τέλος από τους διερχόμενους οδηγούς». Μάλιστα, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ενήργησαν «...με ενιαίο δόλο, με απειλή σωματικής βίας και άλλης παράνομης πράξης».

Ως μάρτυρες κατέθεσαν δύο αστυνομικοί του ΤΤ Αυτοκινητοδρόμων Λάρισας - οι Γ. Ζησάκης και Ν. Δούρος - κι ένας κάτοικος Λάρισας, ο Ηλίας Διαμαντάς.

Στόχος της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων είναι, εν προκειμένω, και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών στις οποίες έχει παραδοθεί η εκμετάλλευση των εθνικών οδών και, με τις συνεχείς αυξήσεις στα διόδια, κερδοσκοπούν, ασύστολα, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη άνοιξη, από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή, η οποία ψηφίστηκε κι έγινε νόμος, που προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όσους αποκλείουν τα διόδια και βαριά πρόστιμα σε όσους δεν τα πληρώνουν.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα διόδια στόχο έχουν να στείλουν το μήνυμα της εργατικής αντίστασης στην πολιτική που πλήττει άγρια τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από τις δικαστικές διώξεις και θα συνεχίσουν αυτό τον αγώνα, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των διοδίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ