ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο η συγκέντρωση στα Φάρσαλα

Την Παρασκευή στη Λέσβο

Συγκέντρωση με τρακτέρ, ενάντια στη ληστρική πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης και την καταστροφική Κοινή Αγροτική πολιτική της ΕΕ, πραγματοποιούν, αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της πόλης, οι μικρομεσαίοι αγρότες των Φαρσάλων.

Οι Φαρσαλινοί παίρνουν την αγωνιστική σκυτάλη από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, που, προχτές, Δευτέρα πραγματοποίησαν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Μεθαύριο Παρασκευή, 14 Δεκέμβρη, στη μάχη μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, με παλλεσβιακό συλλαλητήριο και αγωνιστική συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά τις γιορτές.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Σε κάλεσμά της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανάμεσα τα άλλα σημειώνει :«Ο,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα των σκληρών μαζικών αγώνων μας, των πολυήμερων μπλόκων. Η απογοήτευση και η μοιρολατρία μόνο νέα βάρβαρα μέτρα θα φέρει από την κυβέρνηση και την ΕΕ, οδηγώντας μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Χωρίς τους σκληρούς αγώνες μας θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα. Εμπρός να αντισταθούμε στην άγρια αντιαγροτική επίθεση που βιώνουμε! Η νέα ΚΑΠ, όπως και οι προηγούμενες, θα φέρει νέο ξεκλήρισμα και εγκατάλειψη καλλιεργειών όπως το βαμβάκι, γι' αυτό συνδέουμε άμεσα την ανάγκη ανατροπής της ΚΑΠ της ΕΕ στον αγώνα για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Διεκδικούμε άλλη πολιτική ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες και θα εξασφαλίζει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ολοι με τα τρακτέρ την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στα Φάρσαλα να αγωνιστούμε ενάντια στη συντριβή μας».


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
1 δισ. το μήνα για τόκους!

Ξεπουπούλιασαν τα λαϊκά στρώματα με τους φόρους και τα χαράτσια

Διευρύνεται η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη των κρατικών εσόδων μέσα στη χρονιά, την ίδια όμως στιγμή εντείνονται και τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, σε ό,τι αφορά στη συνολική εικόνα για τα συνολικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη.

Η παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η κατρακύλα των λαϊκών εισοδημάτων, η μαζική ανεργία και η φτώχεια, τα οποία είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής, έχουν ανατρέψει τους προηγούμενους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σε κραυγαλέα αντίθεση με τις συνεχείς τρανταχτές φορολογικές επιβαρύνσεις και τα αντιλαϊκά χαράτσια, η μάζα των φετινών φορολογικών εσόδων που έχουν στο κρατικό ταμείο «διολισθαίνει» σε χαμηλότερα επίπεδα, αποτελεί τον προπομπό για τα νέα επόμενα μέτρα στα οποία και θα προχωρήσουν προκειμένου να μπαλώσουν τις εμφανιζόμενες αστοχίες.

Ειδικότερα:

Καθαρά έσοδα: Στο 11μηνο του 2012 διαμορφώνονται στα 45,8 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. στο περσινό 11μηνο) με ρυθμό υποχώρησης 1,5%. Ο αντιλαϊκός στόχος για το φετινό 12μηνο έχει ανεβεί στα 52,4 δισ. ευρώ, κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο πως δεν πρόκειται να καλυφθεί, αλλά θα εμφανιστούν νέες «τρύπες» και «ελλείμματα», τα οποία και αξιοποιούν για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η εξέλιξη των εσόδων είναι χαρακτηριστική για το περιεχόμενο και την ουσία της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε μια εποχή που τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, αυτών δηλαδή που σηκώνουν το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων, έχουν μειωθεί δραματικά, τα έσοδα εξακολουθούν να παραμένουν στην πραγματικότητα στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας ότι οι καπιταλιστές, επικαλούμενοι ζημιές, σχεδόν δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κλοπής που υφίστανται οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μαζί με τους υπέρογκους άμεσους φόρους πληρώνουν σχεδόν το σύνολο των έμμεσων φόρων, αλλά και τα διάφορα χαράτσια που επινόησαν οι κυβερνώντες για τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης.

Κρατικές δαπάνες: Αποφασιστικό εργαλείο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» είναι η διάλυση του συνόλου των κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες. Οι λεγόμενες «πρωτογενείς» δαπάνες» (όπως συντάξεις, μισθοί στο δημόσιο τομέα, κρατική επιχορήγηση σε ασφαλιστικά ταμεία, για Υγεία, Παιδεία κ.ά.) καταγράφουν παραπέρα συρρίκνωση που πλησιάζει το 10%. Οι δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (χώρια τα χρεολύσια) έφτασαν στα 11,4 δισ. ευρώ!

Το εμφανιζόμενο έλλειμμα φτάνει στα 12,9 δισ. ευρώ (από 21,5 δισ. ευρώ πέρυσι) με υποχώρηση 40%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά ότι «δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος το 2012, γεγονός που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, που είναι και ο μεγάλος εθνικός στόχος»...


ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΣΠΑ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η παροχή... κάθε δυνατού προνομίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο με το σκεπτικό της δημιουργίας υποδομών για την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό ξεκαθάρισε και χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ενημερώνοντας για την πορεία του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Οπως είπε «υπάρχουν προβλήματα με τις επενδύσεις συμπεριλαμβανομένου αυτού της γραφειοκρατίας» γι' αυτό θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα προβλέπει ρυθμίσεις έτσι ώστε σε «ζητήματα που δεν άπτονται του περιβάλλοντος ή της αρχαιολογίας να δίνουμε το δικαίωμα στον επενδυτή να προχωρήσει με δικό του ρίσκο». Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη «δημιουργία κεντρικής αδειοδοτικής αρχής» προσθέτοντας πως «τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν, θέλουμε όμως να διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα». Παράλληλα για τα τεχνικά έργα ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αφού «οι τεχνικές εταιρείες δεν έχουν εγγυητικές επιστολές» οπότε «αναγκαζόμαστε να αναβάλλουμε τους διαγωνισμούς και έχουμε μικρότερες απορροφήσεις».

Το ΕΣΠΑ «έχει όρους και προϋποθέσεις για την τροφοδοσία του μεγάλου κεφαλαίου που προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις» επισήμανε σε σύντομη παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, τονίζοντας ότι αυτό φαίνεται και από τις ανατροπές που επιχειρούνται στις εργασιακές σχέσεις και τη μείωση των μισθών. Θύμισε ότι με βάση τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ «ένα μεγάλο ποσοστό επιστρέφει στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, περίπου στο 40%». Συνολικά επισήμανε ότι με το πρόγραμμα ουσιαστικά «ενισχύονται οι μεγάλοι». Ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ «η απογραφή των δασών εντάχθηκε σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα το αναλάβουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες» τονίζοντας «η καταγραφή του δασικού πλούτου ενέχει κινδύνους για αποχαρακτηρισμό και απώλεια δασικών εκτάσεων». Εθεσε μάλιστα το ερώτημα του «γιατί να ενισχυθούν ιδιώτες και να μην ενισχυθεί η αρμόδια υπηρεσία που έχει την πείρα και τη γνώση, απλά χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό» ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που η λύση αυτή θα είχε μικρότερο κόστος.


ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Μεγάλη ευκαιρία» για τις πολυεθνικές

Τα κυβερνητικά σχέδια εντονότερης εκμετάλλευσης του εγχώριου ορυκτού πλούτου από το μεγάλο κεφάλαιο και οι ενεργειακές επενδύσεις ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον οποίο συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πριν κλείσουν οι πόρτες της συνάντησης, ο υφυπουργός, μιλώντας στον Κ. Παπούλια, είπε ότι «είναι μεγάλη ευκαιρία. Μεγάλη ευκαιρία για να κάνουμε αρκετά σημαντικά πράγματα στο κομμάτι ειδικά της ενέργειας, αλλά ακόμη και στον ορυκτό πλούτο που, όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει πολύ ορυκτό πλούτο». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις πρώτες ύλες. Για να μη γίνονται εισαγωγές αλλά να είναι οι πρώτες ύλες από τις χώρες της Ευρώπης. Και είναι σημαντικό το γεγονός, ότι π.χ. το σιδηρονικέλιο είμαστε η μοναδική χώρα που το παράγει και το εξάγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες».

Το γεγονός είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την αλλαγή και των κανόνων εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων, και το πλαίσιο εκχώρησης ορυχείων κλπ., ενώ ξεκαθαρίζει και το δημόσιο χαρτοφυλάκιο. Παράλληλα με την εφαρμογή της σκληρής φιλομονοπωλιακής πολιτικής, οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου διαμορφώνουν τους όρους νέων «δώρων» στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε κάποια ορυκτά, αλλά και σε χρυσό, που αποτελεί «πρωταγωνιστή» των εξελίξεων αυτό το διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ