ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πουλά ψεύτικες ελπίδες στους άνεργους νέους

Προτείνει «εγγύηση για τη νεολαία» και «ποιοτικές» θέσεις εργασίας, όταν η πολιτική της αναπαράγει την ανεργία και υποκλίνεται στην ανταγωνιστικότητα

Η ΕΕ προσφέρει εγγυήσεις μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο, στη νεολαία προσφέρει μόνο ανασφάλεια (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η ΕΕ προσφέρει εγγυήσεις μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο, στη νεολαία προσφέρει μόνο ανασφάλεια (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Ως εργαλείο για την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αξιοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το μέτρο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη νεολαία». Το μέτρο αφορά στη διασφάλιση θέσεων εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στους νέους έως 25 ετών που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή έχουν απολυθεί, με στόχο - όπως λένε - να μη μένουν στην ανεργία για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή σπεύδει να χαρακτηρίσει ως «ποιοτική» τη θέση εργασίας που θα εξασφαλίζεται μέσω του συγκεκριμένου μέτρου, οι λεπτομέρειες δεν επιβεβαιώνουν τον επιθετικό προσδιορισμό. Στην ουσία, πρόκειται για προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για θέσεις πρακτικής άσκησης και μαθητείας, που εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και ανεργία σε ... δόσεις για τους νέους. Η εξαγγελία για τη θέσπιση μιας «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για θέσεις μαθητείας» και ο στόχος για μείωση των εμποδίων στην «κινητικότητα» των νέων, μεταφράζονται για τους ανέργους σε περιπλάνηση από χώρα σε χώρα στο κυνήγι μιας θέσης μαθητείας.

Τους νοιάζει το «κόστος»

Τα 7,5 εκατομμύρια νέων ηλικίας 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, απασχολούν την ΕΕ από μια ιδιαίτερη οπτική γωνία, από αυτήν του κόστους: «Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας», σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου της Επιτροπής «έχει εκτιμηθεί σε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ήτοι 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ».

Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, τα εκατομμύρια των ανέργων νέων μάλλον θα πρέπει να απολογηθούν στις κυβερνήσεις και στους εργοδότες για το δημοσιονομικό κόστος και τα διαφυγόντα κέρδη που τους προκαλούν, να σταματήσουν να διεκδικούν μέτρα για την ανακούφισή τους από τα οξυμένα προβλήματα που τους προκαλεί η ανεργία και φυσικά να μην παλεύουν για σταθερή δουλειά με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Αντ' αυτού να πάρουν θέση στην ουρά: Μετά από τέσσερις μήνες ανεργίας, η ΕΕ και η κυβέρνηση μπορεί και να τους εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, κατάρτισης ή μαθητείας. Και βέβαια, όταν η ΕΕ μιλά για «εργασία» αναφέρεται στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, με ωράριο - λάστιχο, μισθούς - ψίχουλα και γενικά συνθήκες σκλαβιάς... Αυτή είναι η «ποιοτική» εργασία που γενικεύεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ: «ποιοτική» για την ανταγωνιστικότητα και τη μεγαλοεργοδοσία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη τη Δευτερα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας

Καλεί εργατικά συνδικάτα και ενώσεις αυτοαπασχολουμένων από όλη την Αττική

Σε κοινή δράση, αξιοποιώντας όλες τις μορφές του αγώνα για μην περάσουν τα σχέδια της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για κατάργηση της αργίας της Κυριακής, καλεί όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την οργάνωση του αγώνα, ο σύλλογος καλεί σε παναττική σύσκεψη κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων εμπορίου και υπηρεσιών και ενώσεις αυτοαπασχολουμένων τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 6 το απόγευμα στα γραφεία του συλλόγου Αγ. Φιλοθέης 5β - Πλ. Μητροπόλεως, για κοινή δράση ενάντια στη μεθόδευση για κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «ως ντίλερ των πολυεθνικών, η τρικομματική κυβέρνηση αφού σάρωσε με νόμο στη Βουλή ό,τι εργατικό δικαίωμα είχε κατακτηθεί μέχρι τώρα με αγώνες και αίμα, προχωράει στην εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας των 7 ημερών και 67 ωρών.

Με αφορμή για άλλη μια χρονιά το ωράριο των εορτών ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με στόχο βεβαίως την εξόντωση και το πλήρες ξεζούμισμα χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων αλλά ταυτόχρονα και χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που θα τους οδηγήσει μαζικά σε "λουκέτο"».

Υπογραμμίζει ότι «τα έωλα επιχειρήματα περί εξυπηρέτησης των καταναλωτών έχουν καταρριφθεί εδώ και χρόνια από την ίδια τη ζωή, εφόσον και η ίδια η κυβέρνηση έχει στοιχεία ότι το 31% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αποτέλεσμα βέβαια των χρόνιων πολιτικών σκληρής λιτότητας και ξεζουμίσματος του ελληνικού λαού».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να είναι σε επαγρύπνηση για να απαντήσουμε με κινητοποιήσεις στην απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης.

«Το πάγιο αίτημά μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, και θα το διεκδικήσουμε αγωνιστικά» καταλήγει.

ΕΣΕΕ
Συζητάει τις ανατροπές για την Κυριακή αργία

Το παραπλανητικό και γενικόλογο «Λέμε όχι στις 6 Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα», αφήνοντας ανοιχτό για πόσες Κυριακές ενδιαφέρεται, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δεν κρύβει τις προθέσεις της να βάλει πλάτες στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων για ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενάντια στα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων στο εμπόριο. Η «θέση» που διακηρύσσει ότι: «λέμε ξεκάθαρα όχι στις 6 Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα και λέμε ναι στις 4 περιόδους εκπτώσεων» και «σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τον κ. υφυπουργό να μας καλέσει επιτέλους σε έναν επίσημο και άμεσο διάλογο για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς», καθιστά ολοφάνερο ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία είναι πρόθυμη να συναινέσει στις μεθοδεύσεις ανατροπών. Τέλος, όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη, επισημαίνει τάχα ότι το Βασιλικό Διάταγμα πρέπει να αντικατασταθεί από Προεδρικό Διάταγμα, αλλά κατά τα άλλα «επί της ουσίας, η ΕΣΕΕ θέλοντας να αποχαιρετίσει το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων και προσπαθώντας να συμβάλλει στην ενίσχυση του εορταστικού κλίματος στις πόλεις της Ελλάδας, δεν έχει αντίρρηση να είναι ανοιχτά τα καταστήματα την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς».

Αντίθετη στην απόφαση της συγκυβέρνησης να επιβάλλει τη λειτουργία των καταστημάτων έξι Κυριακές το χρόνο «προσφέροντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βορά στις διαθέσεις των μεγάλων εμπορικών πάρκων» δηλώνει η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. «Με την απόφασή της αυτή ουσιαστικά υπογράφει τη θανατική ποινή των μικρών καταστημάτων στις περιφερειακές συνοικίες της Αθήνας, επισπεύδει την εξόντωση των μικρών καταστημάτων του εμπορικού κέντρου και σφραγίζει την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων που θα ισοπεδωθούν οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά κάτω από το ασήκωτο βάρος του ανταγωνισμού», σημειώνει.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων καλεί την ΕΣΕΕ, άμεσα να καταγγείλει «την αυτοτελή ή υποκινούμενη μεθόδευση» της κυβέρνησης με σκοπό να λειτουργήσουν τα καταστήματα και δεύτερη Κυριακή, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ακόμη, να καλέσει τους Εμπορικούς Συλλόγους, πανελλαδικά, να μην ανοίξουν άλλη Κυριακή, πλην αυτής στις 23 Δεκεμβρίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ανεργία δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβρη, η ΟΓΕ σχολιάζει: «Το προβάδισμα στην ανεργία συνεχίζουν να κατέχουν οι νέοι και οι γυναίκες όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν το Σεπτέμβρη του 2012, παρά το γεγονός ότι και στους άντρες τα ποσοστά καλπάζουν. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σκαρφάλωσε στο 30,1%, στους νέους 15-24 ετών έφτασε το 56,4%, ενώ στο σύνολο των εργαζομένων σημείωσε ποσοστό της τάξης του 26%.

Η ΟΓΕ απευθύνεται στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν το πρόβλημα, που είναι οι ίδιες άνεργες, που έχουν άντρες απολυμένους, παιδιά που δεν καταφέρνουν να βρουν ούτε ένα μεροκάματο, στις γυναίκες που ζουν καθημερινά τις συνέπειες της ανεργίας. Τις καλεί να μην αποδεχθούν το μέλλον της ανεργίας, της φτώχειας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης που επιβάλλουν στις ίδιες και στις οικογένειές τους η ΕΕ και η κυβέρνηση. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, να παλέψουν για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, να διεκδικήσουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ