ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Τα φιλομονοπωλιακά μέτρα καύσιμο για επενδύσεις

Τους εκπροσώπους 13 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων συνάντησε χτες ο πρωθυπουργός

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Τη βούληση της κυβέρνησης να διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για κερδοφορία των επενδυτών - επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή φτηνή εργατική δύναμη, ιδιωτικοποιήσεις, πλουτοπαραγωγικοί πόροι, ρευστότητα και «ζεστό χρήμα», επανέλαβε ο Α. Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των 13 πολυεθνικών που ήταν παρόντες στη σύσκεψη, αξίωσαν άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρείες, νέες φοροαπαλλαγές, αλλά και επιτάχυνση των προσπαθειών της κυβέρνησης για «άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα», προκειμένου να έχουν απόλυτη ελευθερία δράσης και νέα πεδία γρήγορης και εγγυημένης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών Ελαΐς Unilever Hellas, ΑΒ Βασιλόπουλος, Nestle Eλλάς, Aθηναϊκή Ζυθοποιία, Tasty Foofs - Pepsico, Cosco, Procter & Gamble Ηellas, Bic Βιολέξ, Vodafone, Νovartis, Lafarge - ΑΓΕΤ Ηρακλής, Παπαστράτος (θυγατρική της Philip Morris) και Specifar. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισαν ότι οι όποιες επενδύσεις δεν πρέπει να αναμένονται πριν το 2014 και αφού προηγουμένως έχουν διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Επί της ουσίας, καταδείχθηκε ότι πραγματικός στόχος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, είναι να πιστέψει ο λαός το παραμύθι ότι μέσα από τις επενδύσεις των πολυεθνικών θα έρθει ανάπτυξη προς όφελός του και νέες θέσεις εργασίας, με στόχο να «νομιμοποιήσει» στη συνείδησή του τις θυσίες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Θέλουν, δηλαδή, να αποδεχθεί ο λαός τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, τη φοροληστεία δίχως τέλος, τις ιδιωτικοποιήσεις, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης - ανάπτυξης που είναι κόλαση για το λαό.

Στρώνει χαλί στα μονοπώλια

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη συνάντηση τα στοιχεία που δείχνουν ότι έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, χάρη στη δραστική μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» (μισθολογικού και μη), μέσω της κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Υποσχέθηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις - «η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας» τους είπε - ενώ για την άρση των «γραφειοκρατικών εμποδίων» στην επιχειρηματικότητα, εκτίμησε ότι θα αντιμετωπιστεί με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα.

Τους διαβεβαίωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «θα προχωρήσουν με ταχύτητα», καλώντας τους να συμμετέχουν στο νέο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας αλλά και να αξιοποιήσουν συνολικά το «φιλικό περιβάλλον» που δημιουργεί η κυβέρνηση για να κάνουν επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ζήτημα τιμών των προϊόντων που παράγουν οι πολυεθνικές, κατά κανόνα σε άλλες χώρες και τα πουλάνε στη χώρα μας.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε καλέσει εδώ όλους τους επικεφαλής των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να τους πούμε ότι θέλουμε τώρα πια, που αρχίζει να ξεκαθαρίζει το μακροοικονομικό περιβάλλον, ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Τους ακούσαμε και μας ακούσανε», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Γ. Στουρνάρας, συνοψίζοντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών ζητούν «διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται», σπεύδοντας να αναδείξει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και αίρει «όλα τα εμπόδια ή τα περισσότερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα».

Τα «θέλω» των επιχειρηματιών

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει επικοινωνιακά οφέλη, κυρίως όμως να στοιχίσει το λαό πίσω από το μονόδρομο της πλουτοκρατίας, πουλώντας κάλπικες ελπίδες για φιλολαϊκή ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό εδώ θα εξελιχθεί σε ένα μόνιμο φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και θα έχουμε αποτελέσματα, νομίζω, γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών έθεσαν το θέμα της «φορολογικής και ρυθμιστικής αστάθειας», εκδηλώνουν ενδιαφέρον «για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να «μπορέσουμε να βρούμε ρευστότητα που θα κατευθυνθεί στις επενδύσεις».

Το θέμα των επενδύσεων, κυρίως από τη σκοπιά της ταχείας διασφάλισης των προϋποθέσεων που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της συνάντησης που θα έχουν σήμερα το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση

Διευρύνεται και βαθαίνει η εσωκομματική κρίση στους Ανεξάρτητους Ελληνες, καθώς συνεχίζονται οι παραιτήσεις στελεχών, εν μέσω διεργασιών για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φυλλορρόημα του κόμματος, στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Διοικούσας Επιτροπής αποφασίστηκε οι προσυνεδριακές διαδικασίες να αρχίσουν την προσεχή Παρασκευή, με την πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Πάντως, λίγο προτού πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση, άλλα τρία στελέχη ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το κόμμα. Πρόκειται για τον γραμματέα του Συνδικαλιστικού, Ν. Δρίτσα, τον υποψήφιο βουλευτή Αχαΐας Τ. Παχή και τον υπεύθυνο της γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, Γ. Παντελίδη. Οι παραιτήσεις τους συνοδεύτηκαν από επιστολές στις οποίες εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τον πρόεδρο του κόμματος.

Από την πλευρά τους οι αποχωρούντες δεν κρύβουν ότι κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου μορφώματος, που θα επιδιώξει να παίξει ρόλο στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης του κεντροδεξιού πόλου. «Πρέπει να εκφραστεί το σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που ανήκει στον πατριωτικό, αντιμνημονιακό χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανώλης, επιβεβαιώνοντας ότι «συζητούμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας».

Ο Κ. Μαρκόπουλος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ισχυρίστηκε ότι «στους Ανεξάρτητους Ελληνες υπάρχει μυστική ατζέντα, η συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΥΠΡΟΣ
Διαπραγματεύσεις με τη γαλλική «Total»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πολυεθνική «Total» βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, για την έναρξη νέων ερευνητικών γεωτρήσεων για φυσικό αέριο σε «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ. Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου είχε συνάντηση χτες με αξιωματούχους της εταιρείας, ενώ διαβουλεύσεις έχουν ήδη γίνει με την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και τη νοτιοκορεατική «Κογκάς», για την έναρξη γεωτρήσεων σε δύο άλλα οικόπεδα. Από την πλευρά της η Τουρκική Πετρελαϊκή Εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις έρευνες που διεξάγει παράνομα σε συνεργασία με το ψευδοκράτος, σε ένα από τα οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, στα βόρεια του νησιού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ανάπτυξη που υπόσχονται είναι εχθρική προς το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τις πολυεθνικές:

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών, είναι εχθρική προς το λαό. Οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνουν με όρους που θα εξασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους, με πιο φτηνή εργατική δύναμη, προώθηση όλων των αντεργατικών μέτρων, πτώχευση αυτοαπασχολούμενων, σαρωτική ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, προκλητικές εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές, τη στιγμή που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τη φοροεξόντωση.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που αποθεώνουν όλα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", θα γίνει πάνω σε ερείπια δικαιωμάτων, δε θα αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι σε συνθήκες γαλέρας και λιγότερες από αυτές που χάνονται καθημερινά εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή. Οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των μέτρων ανοίγοντας το δρόμο για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Οι εξελίξεις και οι λαϊκές ανάγκες απαιτούν Λαϊκή Συμμαχία για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ