ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει με τους εποικισμούς το Ισραήλ

Οι εποικισμοί και το τείχος προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη ζωή των Παλαιστινίων
Οι εποικισμοί και το τείχος προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη ζωή των Παλαιστινίων
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Απόφαση άμεσης «προώθησης» των εργασιών για την προετοιμασία της ανέγερσης 1.500 νέων κατοικιών στον εποικισμό Ραμάτ Σχλόμο, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έλαβε, χτες, η αρμόδια επιτροπή του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών. Οπως ανακοινώθηκε, η ίδια η έναρξη της οικοδόμησης των σπιτιών μπορεί ν' αρχίσει και μετά από αρκετό καιρό, όμως, και μόνο η απόφαση δίνει σαφώς το στίγμα ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη λογική του εποικισμού, των προκλήσεων και της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Π. Αρχής έχουν δηλώσει ότι αν και δεν είναι αυτοσκοπός η προσφυγή των Παλαιστινίων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου πλέον έχουν πρόσβαση μετά την αναβάθμιση της Παλαιστίνης από «οντότητα» σε «κράτος - παρατηρητή, μη μέλος», τελικά η επιλογή αυτή θα καταστεί υποχρεωτική λόγω της ισραηλινής εποικιστικής επιμονής. Χτες, ο Πρόεδρος Αμπάς βρέθηκε στο Βατικανό όπου είχε συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο. Πλέον, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Βατικανό και η Παλαιστίνη έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς.

Ταυτόχρονα, εκτενή τηλεφωνική συνομιλία είχαν, το Σαββατοκύριακο, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Ο Μάσχααλ ενημέρωσε τον Ερντογάν για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γάζα και για τις εξελίξεις στην προσπάθεια ενδο-παλαιστινιακής συνεννόησης, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης που θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο της, εμφανίζεται ως φίλος του αγώνα των Παλαιστινίων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις για το σύνταγμα

Μικρή η συμμετοχή, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, στην πρώτη φάση του δημοψηφίσματος, όπου αποτυπώνεται και ο βαθύς διχασμός της κοινωνίας για το θέμα

ΚΑΪΡΟ.--

Σε νέες διαδηλώσεις καλούν σήμερα οι δυνάμεις εκείνες (πολιτικές, οργανώσεις, φορείς), που έχουν συσπειρωθεί υπό την επωνυμία «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» και αντιτίθενται στο σχέδιο συντάγματος που προωθεί ο Πρόεδρος Μούρσι και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Οι διαδηλώσεις προγραμματίζονται να γίνουν στην πλατεία Ταχρίρ και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις και κύριο σύνθημα είναι η ανάδειξη των παρατυπιών που καταγγέλλουν ότι σημάδεψαν την πρώτη ημέρα ψηφοφορίας για το σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και οργανώσεων δικαιωμάτων καθώς και οργανώσεων που είχαν στήσει δίκτυα επίβλεψης της διαδικασίας της ψηφοφορίας, που διεξήχθη το Σάββατο σε 10 από τις 27 περιφέρειες, σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν η απουσία δικαστών από αρκετά εκλογικά τμήματα, η παρεμπόδιση γυναικών και γνωστών επικριτών του συντάγματος να προσεγγίσουν τα τμήματα, αλλά και η παρουσία μέσα σε εκλογικά τμήματα μελών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», οι οποίοι είτε με μικροανταλλάγματα είτε χωρίς, προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Η έλλειψη δικαστών οδήγησε στο να λειτουργήσουν, μάλιστα, και λιγότερα εκλογικά τμήματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές.

Οι οργανώσεις καλούν την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να εξετάσει τις καταγγελίες και να προχωρήσει σε επανάληψη της διαδικασίας, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το όποιο αποτέλεσμα είναι διάτρητο από πλευράς αξιοπιστίας. Αργά χτες, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να ερευνά τις καταγγελίες. Επίσης, χτες το απόγευμα, η Ενωση Εισαγγελέων και Δικαστών αποφάσισε να συνεχίσει την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά την «αποτυχία», όπως είπε, της συνάντησής της με τον Γενικό Εισαγγελέα, του οποίου ζητούν την παραίτηση εξαιτίας της, όπως καταγγέλλουν, «ανάμειξής» του στις έρευνες που διεξάγουν για τα αιματηρά επεισόδια, πριν από δύο εβδομάδες, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο. Απεργία πραγματοποιούν, για τον ίδιο λόγο, δικαστικοί και εισαγγελείς και στην Ασιούτ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, στην κάλπη δεν προσήλθε ποσοστό μεγαλύτερο του 32%, σαφώς μικρότερο από αυτό που είχε συμμετάσχει στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν, γεγονός που ερμηνεύεται ως «απογοήτευση και εκνευρισμός» του κόσμου από τις εξελίξεις. Κατά τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στις δέκα αυτές περιφέρειες, στις οποίες ζει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνολικού πληθυσμού και περιλαμβάνονται το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια, το Ασιούτ και η μεγάλη εργατική πόλη της Μαχάλα, το σύνταγμα εγκρίθηκε με 56,5%, ενώ απορρίφθηκε από το 43%. Αν και δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το Σύνταγμα απορρίφθηκε στην περιοχή της Μαχάλα, ενώ αναφέρουν πολύ μικρές διαφορές ή ακόμη και πρόκριση του «όχι» στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωναν ότι θα περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα. Ολα όμως δείχνουν ότι ακόμη και αν εγκριθεί το σύνταγμα, θα γίνει με μικρή διαφορά, κάτι που εκφράζει βαθύ διχασμό και θέτει σοβαρό ζήτημα δυνατότητας διακυβέρνησης από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

ΣΥΡΙΑ
Εντονες διαβουλεύσεις και πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πλήθος διαβουλεύσεων, επαφών και παρασκηνιακών διευθετήσεων φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα τόσο εντός Συρίας όσο και στον ανταγωνισμό ισχύος και στην εξεύρεση νέων ισορροπιών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε χτες η διαπίστωση του αντιπροέδρου της Συρίας Φαρούκ αλ Σάραα, ότι «ούτε ο συριακός στρατός μπορεί να νικήσει και να ελέγξει πλήρως την κατάσταση, αλλά ούτε και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, εκτός και αν στόχος τους είναι η διαρκής κλιμάκωση της βίας και του χάους».

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Φαρούκ αλ Σάραα, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας «ιστορικής πολιτικής διευθέτησης στην επίτευξη της οποίας θα συμβάλλουν και οι περιφερειακές δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα καταλήξει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ευρείες αρμοδιότητες». Ο Σάραα τονίζει ότι «στόχος είναι να μπορούμε να υπερασπιστούμε την ύπαρξη της Συρίας» και ότι αντιλαμβάνεται το «αναπόφευκτο της αλλαγής».

Μόλις πριν από λίγο καιρό, στα τέλη καλοκαιριού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, του οποίου η χώρα έχει απροκάλυπτη ανάμειξη στις εξελίξεις της Συρίας στηρίζοντας αντικαθεστωτικές δυνάμεις με κάθε τρόπο, είχε χαρακτηρίσει τον Σάραα ιδανική περίπτωση για να ηγηθεί μιας μεταβατικής ηγεσίας. Παράλληλα, χτες, η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» ισχυριζόταν ότι κατά τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν, στις αρχές Δεκέμβρη, η Αγκυρα παρουσίασε ένα «σχέδιο πολιτικής επίλυσης» της κατάστασης στη Συρία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η παραίτηση Ασαντ το πρώτο τρίμηνο του 2013, το οποίο φέρεται, κατά την εφημερίδα, να χαρακτήρισε «δημιουργική πρόταση» ο Ρώσος πρόεδρος.

Λίγες ώρες πριν τη δημοσίευση της συνέντευξης Σάραα στη λιβανική εφημερίδα «αλ Ακχμπάρ», τη δική της «πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων» είχε παρουσιάσει σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τη Συρία και η ιρανική ηγεσία. Αν και δεν έγινε γνωστό παρά ένα πολύ γενικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας δεν τίθεται ως όρος η παραμονή του Ασαντ στην εξουσία της Συρίας.

Πριν από αυτό, Ιρανοί αξιωματούχοι, όπως ο αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Χασάν Φιρουτζαμπανί, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, είχαν στηλιτεύσει την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστοιχιών «Πάτριοτ», στην τουρκο-συριακή μεθόριο, λέγοντας ότι «πρόκειται για μέρος συνομωσίας πρόκλησης παγκοσμίου πολέμου», ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος μίλησε για «απρόβλεπτες συνέπειες». Εντονα αντέδρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «αμυντική κίνηση».

Εντός Συρίας, πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν άλλη μια βάση πεζικού στο Χαλέπι, ενώ συγκρούσεις σημειώνονται εκ νέου και στη Χάμα. Σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώνονταν αδιαλείπτως και στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου από την Κυριακή σφοδρές μάχες μαίνονται στην περίμετρο και εντός του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ. Σε αυτές συμμετέχουν, όπως φαίνεται, και παλαιστινιακές οργανώσεις εκατέρωθεν, ενώ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι φυγαδεύονται κατά δεκάδες και πολλοί από αυτούς ήδη πέρασαν στο Λίβανο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τη ζωή 10 μικρών κοριτσιών στοίχισε έκρηξη νάρκης στο Αφγανιστάν, στην περιοχή της Ναργκαχάρ. Σύμφωνα με τις αρχές ακόμα δεν είναι γνωστό αν η νάρκη ήταν εκεί από προηγούμενες συγκρούσεις, ή τοποθετήθηκε πρόσφατα, ωστόσο τα θύματα βρέθηκαν στο σημείο, προκειμένου να συγκεντρώσουν καυσόξυλα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Σε άλλο περιστατικό στα περίχωρα της Καμπούλ, καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από εταιρεία μεταφορών σκοτώνοντας ακόμα δύο αμάχους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 15. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες «ανοικοδόμησης» του Αφγανιστάν, με τις εταιρείες να κερδίζουν εκατομμύρια εις βάρος του λαού. Η τουρκική αντιπροσωπεία Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που δραστηριοποιείται στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 800 έργα στη χώρα...

Την ίδια στιγμή, χτες, στο Πακιστάν, έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή των φυλών Κίμπερ, σε αγορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τους γιατρούς που περιθάλπουν τους τραυματίες ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αρκετοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στη γύρω περιοχή. Η επίθεση αποδίδεται σε αντίδραση των Ταλιμπάν στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού εναντίον τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ