Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονες διαβουλεύσεις και πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πλήθος διαβουλεύσεων, επαφών και παρασκηνιακών διευθετήσεων φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα τόσο εντός Συρίας όσο και στον ανταγωνισμό ισχύος και στην εξεύρεση νέων ισορροπιών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε χτες η διαπίστωση του αντιπροέδρου της Συρίας Φαρούκ αλ Σάραα, ότι «ούτε ο συριακός στρατός μπορεί να νικήσει και να ελέγξει πλήρως την κατάσταση, αλλά ούτε και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, εκτός και αν στόχος τους είναι η διαρκής κλιμάκωση της βίας και του χάους».

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Φαρούκ αλ Σάραα, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας «ιστορικής πολιτικής διευθέτησης στην επίτευξη της οποίας θα συμβάλλουν και οι περιφερειακές δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα καταλήξει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ευρείες αρμοδιότητες». Ο Σάραα τονίζει ότι «στόχος είναι να μπορούμε να υπερασπιστούμε την ύπαρξη της Συρίας» και ότι αντιλαμβάνεται το «αναπόφευκτο της αλλαγής».

Μόλις πριν από λίγο καιρό, στα τέλη καλοκαιριού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, του οποίου η χώρα έχει απροκάλυπτη ανάμειξη στις εξελίξεις της Συρίας στηρίζοντας αντικαθεστωτικές δυνάμεις με κάθε τρόπο, είχε χαρακτηρίσει τον Σάραα ιδανική περίπτωση για να ηγηθεί μιας μεταβατικής ηγεσίας. Παράλληλα, χτες, η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» ισχυριζόταν ότι κατά τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν, στις αρχές Δεκέμβρη, η Αγκυρα παρουσίασε ένα «σχέδιο πολιτικής επίλυσης» της κατάστασης στη Συρία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η παραίτηση Ασαντ το πρώτο τρίμηνο του 2013, το οποίο φέρεται, κατά την εφημερίδα, να χαρακτήρισε «δημιουργική πρόταση» ο Ρώσος πρόεδρος.

Λίγες ώρες πριν τη δημοσίευση της συνέντευξης Σάραα στη λιβανική εφημερίδα «αλ Ακχμπάρ», τη δική της «πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων» είχε παρουσιάσει σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τη Συρία και η ιρανική ηγεσία. Αν και δεν έγινε γνωστό παρά ένα πολύ γενικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας δεν τίθεται ως όρος η παραμονή του Ασαντ στην εξουσία της Συρίας.

Πριν από αυτό, Ιρανοί αξιωματούχοι, όπως ο αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Χασάν Φιρουτζαμπανί, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, είχαν στηλιτεύσει την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστοιχιών «Πάτριοτ», στην τουρκο-συριακή μεθόριο, λέγοντας ότι «πρόκειται για μέρος συνομωσίας πρόκλησης παγκοσμίου πολέμου», ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος μίλησε για «απρόβλεπτες συνέπειες». Εντονα αντέδρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «αμυντική κίνηση».

Εντός Συρίας, πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν άλλη μια βάση πεζικού στο Χαλέπι, ενώ συγκρούσεις σημειώνονται εκ νέου και στη Χάμα. Σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώνονταν αδιαλείπτως και στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου από την Κυριακή σφοδρές μάχες μαίνονται στην περίμετρο και εντός του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ. Σε αυτές συμμετέχουν, όπως φαίνεται, και παλαιστινιακές οργανώσεις εκατέρωθεν, ενώ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι φυγαδεύονται κατά δεκάδες και πολλοί από αυτούς ήδη πέρασαν στο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ